Ανησυχία για την αλόγιστη συλλογή εκτός εποχής από αλλοδαπούς, απειλείται με αφανισμό το είδος

Νυχτοκάματο στην ύπαιθρο, μαζεύοντας χοχλιούς – Πώς συμπληρώνουν το εισόδημά τους κάτοικοι της υπαίθρου στη Κρήτη

Κρήτη: Η αλόγιστη συλλογή χοχλιών εκτός εποχής απειλεί με αφανισμό το είδος
Κρήτη: Η αλόγιστη συλλογή χοχλιών εκτός εποχής απειλεί με αφανισμό το είδος

Την ημέρα εργάζονται στις αγροτικές καλλιέργειες και τη νύχτα βγαίνουν για έξτρα εισόδημα, που το τελευταίο διάστημα έχει γίνει της «μόδας» σε χωριά της ενδοχώρας της Κρήτης. Ο λόγος για εκατοντάδες νέους, καθώς και άντρες και γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, που βγαίνουν στην ύπαιθρο συλλέγοντας σαλιγκάρια.

Με αυτοσχέδιους προβολείς, που τοποθετούν στο μέτωπό τους για να έχουν ελεύθερα τα χέρια τους, βγαίνουν στα χωράφια και στα σημεία που είναι γνωστά ως «σαλιγκαρότοποι», συλλέγοντας με καλάθια τα σαλιγκάρια που, μετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, κυκλοφορούν εν αφθονία σε περιοχές της Κρήτης. Ωστόσο, οι παλαιότεροι κάνουν λόγο για περιορισμένες ποσότητες σε σχέση με το παρελθόν.

Μία από τις περιοχές όπου η συλλογή σαλιγκαριών έχει εξελιχθεί σε δημοφιλές «σπορ» είναι ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος, που τις νύχτες και μέχρι τα ξημερώματα κάτοικοι των χωριών συναντιούνται στην ύπαιθρο, μαζεύοντας τα σαλιγκάρια, ή αλλιώς τους χοχλιούς, όπως είναι πιο γνωστοί στην Κρήτη. Όπως εξηγεί ο Αντώνης Χρηστάκης, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αρκαλοχωρίου, «η συλλογή φέτος έχει αναπτυχθεί ως δράση των κατοίκων με δεδομένα τα οικονομικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές οικογένειες. Αποτελεί ένα επιπλέον εισόδημα που έρχεται να προστεθεί, δίνοντας ανάσα στους κατοίκους».

Υπάρχουν περιοχές που ο έμπορος καθημερινά καταφέρνει να προμηθευτεί από ντόπιους μέχρι και 800 κιλά σαλιγκάρια! Μία από αυτές τις περιοχές είναι και το χωριό Πατσίδερος, που οι κάτοικοι λαμβάνουν για κάθε κιλό σαλιγκαριών 1 ευρώ και 60 λεπτά.

«Αν υπολογίσει κανείς ότι κάποιος μπορεί να συγκεντρώσει από 20 μέχρι και 50 κιλά, αντιλαμβάνεστε ότι βγαίνει ένα καλό μεροκάματο ή νυχτοκάματο», εξήγησε στην «ΥΧ» ο Γιάννης Παπαδάκης, που κάθε βράδυ τις τελευταίες εβδομάδες βγαίνει για συλλογή σαλιγκαριών με τη σύζυγό του και τους δυο γιους τους, προσπαθώντας έτσι, όπως διευκρινίζει, να προσθέσει ένα ικανοποιητικό ποσό για να καλύψει υποχρεώσεις.

«Η αλήθεια είναι ότι μπορεί οι καιρικές συνθήκες αυτό το διάστημα να ευνόησαν και τα σαλιγκάρια να είναι σε έναν μεγάλο βαθμό, όπως λέμε εδώ, ‘‘θρεμμένα’’, ωστόσο, η ποσότητα δεν είναι όπως άλλες χρονιές. Από τη μια, το κρύο τους προηγούμενους μήνες που στην κυριολεξία τα εξολόθρευσε και, από την άλλη, το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια αλλοδαποί που ζουν στα χωριά μας τα συλλέγουν δίχως να ξέρουν ακόμη και την εποχή που γεννάνε, έχουν περιορίσει την ποσότητα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν βγαίνει αυτό το διάστημα το εισόδημα», είπε ο Μανώλης Οικονομάκης, που δεν έκρυψε την αγωνία του για το γεγονός ότι η συλλογή θα πρέπει να γίνεται με περιορισμό.

Η αλόγιστη συλλογή χοχλιών εκτός εποχής απειλεί με αφανισμό το είδος

Αν και η οδηγία που αφορά τη συλλογή σαλιγκαριών αναφέρει ότι επιτρέπεται από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν την ανησυχία τους για την αλόγιστη συλλογή και την εμπορευματοποίησή τους. «Τα τελευταία χρόνια, οι αλλοδαποί έχουν στήσει ολόκληρες επιχειρήσεις ‘‘απογυμνώνοντας’’ την ύπαιθρο. Σε ομάδες συλλέγουν τα σαλιγκάρια όλες τις εποχές, απειλώντας με αφανισμό το είδος. Η χρήση θα πρέπει να είναι λογική, προκειμένου να προστατεύσουμε ένα μέρος του φυσικού πλούτου της Κρήτης», είπε ο κ. Χρηστάκης.