Κρήτη: Μικρότερη κατά 30% είναι φέτος η παραγωγή τσικουδιάς

Τα προβλήματα, που καταγράφηκαν στην αμπελοκαλλιέργεια, δεν βοήθησαν στην ενίσχυση της ποσότητας

«Η αλήθεια είναι ότι οι καιρικές συνθήκες έπληξαν σε μεγάλο βαθμό τα αμπέλια και αυτό αναπόφευκτα επηρέασε και την τσικουδιά. Αν δεν υπάρχουν σταφύλια, είναι σαφές ότι δεν γίνεται να έχεις δυνατότητα να παράγεις όση ποσότητα θα ήθελες από το παραδοσιακό ποτό, που τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει έδαφος», εξήγησε ο Στάθης Φραγκιαδάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Αποσταγματοποιών του Nομού Ηρακλείου. Η αύξηση, σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον για την τσικουδιά, όχι μόνο εντός Κρήτης, αλλά και εκτός του νησιού, είναι ενισχυμένη τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

«Αυτό οφείλεται αρχικά στην ποιότητα και στη γεύση του προϊόντος, αλλά, ας μη γελιόμαστε, και στην τιμή του. Χαίρομαι πολύ που στη θέση ξένων ποτών, πλέον, η νεολαία καταναλώνει το παραδοσιακό ποτό του νησιού, στηρίζοντας και τους παραγωγούς. Στα στέκια της νεολαίας, η τσικουδιά αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά, που δεν στοιχίζει όσο τα ξενόφερτα», σημείωσε ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης. «Η τσικουδιά αποτελεί ένα επιπλέον εισόδημα για τους αμπελουργούς», σημείωσε ο κ. Φραγκιαδάκης. «Ίσως τα 2 και 2,50 ευρώ ανά λίτρο να μην είναι ένα ποσό που θα ”σώσει” τους παραγωγούς από τη δύσκολη πραγματικότητα, όμως αυτό το επιπλέον εισόδημα δεν παύει να είναι μια δυνατή ανάσα».

Επιπλέον, οι καζανάρηδες του νησιού τις τελευταίες ημέρες έλαβαν ακόμα μια ανάσα, σχετικά με τον κίνδυνο που ελλόχευε από τις απαιτήσεις της δεύτερης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, αλλά και τις αντίστοιχες επιθυμίες των ποτοποιών, με πρόσχημα την πάταξη της φοροδιαφυγής. Η απόφαση να επιτρέπεται η τσικουδιά να κυκλοφορεί «χύμα» κόπασε την αγωνία των παραδοσιακών καζανάρηδων που, στο ενδεχόμενο επιβολής το προϊόν να κυκλοφορεί εμφιαλωμένο και μόνο, διατύπωναν σενάρια καταστροφής. «Εάν απαγορευόταν η χύμα κυκλοφορία, είτε θα κλείναμε τα καζάνια, είτε θα βγάζαμε απλά μια καζανιά για δική μας μόνο χρήση και η παραδοσιακή απόσταξη θα σταματούσε», επεσήμανε ο κ. Φραγκιαδάκης.

Μια άλλη εξέλιξη αναφορικά με το θέμα της παραδοσιακής απόσταξης είναι ότι οι αμπελουργοί, που δεν τηρούν βιβλία και παράγουν τσικουδιά, θα μπορούν πλέον να διαθέτουν το προϊόν τους κόβοντας τιμολόγια. «Εάν θέλουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους οι συγκεκριμένοι παραγωγοί, θα πρέπει να απευθύνονται είτε στην εφορία, είτε στο τελωνείο. Από εκεί θα μπορούν να λαμβάνουν ειδικά τιμολόγια για την πώληση της τσικουδιάς που παράγουν», σημείωσε ο κ. Φραγκιαδάκης.