Κρήτη: Xειροκροτήματα και συγκίνηση στην πρώτη προβολή της ταινίας «Λουλούδια που μαράθηκαν νωρίς»

Στ. Αρναουτάκης: Για να μην ξεχνούμε και να μαθαίνουν οι νέοι μας η ταινία-ντοκιμαντέρ θα «ταξιδέψει» εντός και εκτός Κρήτης

Με παρατεταμένα χειροκροτήματα και πολλή συγκίνηση έγινε δεκτή από τους εκπροσώπους της Εκκλησίας, των Αρχών, των φορέων και εκατοντάδων πολιτών των Χανίων η ταινία «Λουλούδια που μαράθηκαν νωρίς. Κακόπετρος 28 Αυγούστου 1944» που αναδεικνύει την ιστορική μνήμη και τους αγώνες των προγόνων μας για ελευθερία κατά την Γερμανική κατοχή.

Κρήτη: Xειροκροτήματα και συγκίνηση στην πρώτη προβολή της ταινίας «Λουλούδια που μαράθηκαν νωρίς»Η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ με την παρουσία και των ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα (πρωταγωνιστές) έγινε στο κατάμεστο από κόσμο Πνευματικό Κέντρο Χανίων σε μια επιτυχημένη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, του Δήμου Πλατανιά, του Πνευματικού Κέντρου Χανίων, και της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης. Οι παριστάμενοι πρωταγωνιστές και οι σκηνοθέτες του Ματθαίος Φραντζεσκάκης και Βίκυ Αρβελάκη που μίλησαν για τα βιώματα τους και τις ιδιαιτερότητες του ντοκιμαντέρ χειροκροτήθηκαν θερμά από τις Αρχές και τον κόσμο ενώ επίσης με χαρά και χειροκροτήματα έγινε δεκτή η ανακοίνωση του Περιφερειάρχη ότι η Περιφέρεια θα συνεχίσει την στήριξη της ώστε το ντοκιμαντέρ να «ταξιδέψει» σε όλη την Κρήτη, την Ελλάδα και στο εξωτερικό για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Επίσης κατά την προβολή της ταινίας σε συνενόηση του Δημάρχου Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη και του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη ανακοινώθηκε η Περιφέρεια θα μεριμνήσει στην μετακίνηση και ανακατασκευή του μνημείου των εκτελεσθέντων στο μαρτυρικό χωριό του Κακόπετρου, ικανοποιώντας έτσι-όπως είπε ο Δήμαρχος-ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα του δήμου, των φορέων και των κατοίκων της περιοχής.

Στην σημαντικότητα του ντοκιμαντέρ αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, οι οποίοι και έδωσαν θερμά συγχαρητήρια για την επιτυχημένη τους δουλειά στους σκηνοθέτες Ματθαίο Φραντζεσκάκη κα Βίκυ Αρβελάκη.

«Είναι μια σημαντική προσπάθεια του Ματθαίου και της Βίκυς να αναδείξουν την ιστορία μας. Η Περιφέρεια Κρήτης υποστηρίζει αυτή την ταινία και με την παρουσία μας εδώ θέλουμε να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, θέλοντας να προβληθεί σε όλη την Κρήτη, αλλά και εκτός Κρήτης. Να την δουν όλοι οι Κρητικοί κι όλοι οι Έλληνες. Για να μην ξεχνάμε», τόνισε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, προσθέτοντας: «Ο άυλος πολιτισμός μας είναι σημαντικός και πρέπει να μαθαίνουμε όλοι οι νεώτεροι όσα υπέφεραν οι πρόγονοι μας και να μην ξεχνούμε τις θυσίες τους για την Δημοκρατία και την Ελευθερία. Μόνο συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους συντελεστές και τους επιζώντες που αναδεικνύουν την ιστορία του Κακόπετρου».

Όπως είπαν οι σκηνοθέτες, το ντοκιμαντέρ – παραγωγής 2018 – αναφέρεται στην εκτέλεση 23 αμάχων και την λεηλασία του Κακοπέτρου στον δήμο  Πλατανιά Χανίων από τις δυνάμεις της Γερμανικής Κατοχής. Ήταν χαράματα 28ης Αυγούστου 1944, Χανιά, Κρήτη. Οι Γερμανοί κατακτητές κυκλώνουν το μικρό χωριό Κακόπετρος  στον σημερινό Δήμο Πλατανιά. Φεύγοντας το απόγευμα, το ναζιστικό μίσος αφήνει πίσω του 23 νεκρούς, άδεια, λεηλατημένα σπίτια  και τις ψυχές των επιζώντων ισοβίως σημαδεμένες. Μια μάνα που αναγκάστηκε να ταΐζει  όλη μέρα τους φονιάδες των τεσσάρων παιδιών της…

Πέντε επιζώντες θυμούνται και αφηγούνται εκείνη τη βροχερή Δευτέρα αλλά και την υπόλοιπη ζωή τους όπως χαραγμένη – από τον πόνο –  συνεχίστηκε.

  • Μια θηριωδία  που στην αφήγηση της λύγισε ο Νίκος Καζαντζάκης περνώντας από το χωριό μερικούς μήνες αργότερα.
  • Μια ιστορία που συγκλόνισε τους Ψαραντώνη, Ψαρογιώργη και Γιάννη Παπατζανή γράφοντας επιτόπου την μουσική της ταινίας.