Κρούσμα της γρίπης των πτηνών στη Μηλιά Αρκαδίας – Σε επιφυλακή οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας μετά την επιβεβαίωση του κρούσματος της γρίπης των πτηνών σε εκμετάλλευση 28.000 ορνίθων αυγοπαραγωγής στην περιοχή Μηλιά του νομού της Αρκαδίας. Ήδη ελήφθησαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες στη μονάδα, ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι προκειμένου να διερευνηθεί η αιτία εκδήλωσης της νόσου, καθώς, πρόκειται για κλειστού τύπου εκμετάλλευση. 

Εν τω μεταξύ, ενημερώθηκαν οι ιδιοκτήτες των συστηματικών πτηνοτροφείων του νομού, ενώ έλεγχοι διενεργούνται και σε δύο μονάδες που βρίσκονται σε απόσταση έως 10 χλμ. από το σημείο, όπου επιβεβαιώθηκε το κρούσμα και σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα.

Σημειώνεται ότι έχουν καθοριστεί δύο ζώνες προστασίας και επιτήρησης (5 και 10 χλμ) γύρω από την περιοχή. Μάλιστα το Τμήμα Κτηνιατρικής Αρκαδίας επισημαίνει πως «πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί οι ιδιοκτήτες πουλερικών, που βρίσκονται σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από την περιοχή που εκδηλώθηκε το κρούσμα, δηλαδή των περιοχών Μηλιάς, Σκοπής, Λουκά, Νεστάνης, Κάψια, Σιμιάδων, Αγίου Κωνσταντίνου, Ζευγολατιού, Πελάγους, Μερκοβουνίου, Περθωρίου και Τρίπολης, καθώς και όσοι βρίσκονται σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων από τους υδροβιότοπους του Μουστού και της Λίμνης Λάδωνα».

Σε ενημέρωση για το κρούσμα γρίπης πτηνών στην Αρκαδία προχώρησε στις 16/1 ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Ευάγγελος Γιαννακούρας : “Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους κατοίκους της Αρκαδίας”, ανέφερε μεταξύ  άλλων.

Επιπλέον, το Τμήμα Κτηνιατρικής Αρκαδίας ενημερώνει:

Η γρίπη των πτηνών είναι μεταδοτική νόσος των πτηνών που προκαλείται από τον τύπο Α του ιού της γρίπης. Όλα τα είδη πτηνών μπορεί να προσβληθούν από τη νόσο, ωστόσο πιο ευαίσθητα είναι τα πουλερικά (όρνιθες, γαλοπούλες κλπ).

Τα άγρια πτηνά και κυρίως τα υδρόβια (αγριόπαπιες, αγριόχηνες, κύκνοι κ.λ.π.) και τα γλαρόμορφα φιλοξενούν και απεκκρίνουν τους ιούς της γρίπης τύπου Α χωρίς τις περισσότερες φορές να νοσούν.

Από τα έως σήμερα δεδομένα είναι γνωστό ότι η νόσος αφορά αποκλειστικά τα πτηνά και δεν μολύνεται ο άνθρωπος.

Για την αποφυγή μόλυνσής τους θα πρέπει τα πουλερικά (κότες, γαλοπούλες, φραγκόκοτες, πάπιες, χήνες, ορτύκια, περιστέρια, φασιανοί, πέρδικες, στρουθοκαμήλους κλπ. που εκτρέφονται ή κρατούνται σε αιχμαλωσία):

  • να μην κρατούνται σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αγρούς κλπ.) αλλά μέσα στα κοτέτσια
  • τα ανοίγματα των κοτετσιών επιβάλλεται να καλύπτονται με σίτες, δίχτυα ή άλλα κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα, που θα αποκλείουν την επαφή των οικόσιτων πουλερικών με τα άγρια πτηνά
  • να μην εκτρέφονται πάπιες και χήνες μαζί με άλλα είδη πουλερικών. Οι πάπιες και οι χήνες επιβάλλεται να διατηρούνται σε ξεχωριστό κλειστό χώρο.

Επίσης συνιστάται στους ιδιοκτήτες των πουλερικών:

  • Μόνο τα απολύτως απαραίτητα άτομα να μετακινούνται προς το κοτέτσι. Αν είναι
    δυνατόν πάντα το ίδιο άτομο να φροντίζει τα πουλερικά.
  • Για την είσοδό τους στο κοτέτσι να αλλάζουν ρούχα και υποδήματα.
  • Να καθαρίζουν καλά το χώρο γύρω από το κοτέτσι, ώστε να μην υπάρχουν σπόροι
    ή άλλα υλικά που θα προσελκύουν άγρια πτηνά.
  • Τα πουλερικά να ποτίζονται με νερό που δεν προέρχεται από δεξαμενή νερού εκτε
    θειμένη στο περιβάλλον και στα άγρια πτηνά. 
  • Σε περιπτώσεις που παρατηρηθεί αυξημένη θνησιμότητα πουλερικών ενημερώνουν την κτηνιατρική υπηρεσία.

Προληπτικά μέτρα προστασίας 

Σε επιφυλακή για την γρίπη το πτηνών βρίσκεται οι περιφερειακές ενότητες της χώρας. 

Το Τμήμα Υγείας Ζώων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενημερώνει τους πτηνοτρόφους και κατόχους οικόσιτων πουλερικών αναφορικά με τη γρίπη των πτηνών. Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι σε περίπτωση που εντοπιστεί νεκρό ή ημιθανές πτηνό σε περιοχές κοντά σε υδροβιότοπους, ποτάμια, λίμνες, δέλτα ποταμών και λιμνοθάλασσες θα πρέπει να ειδοποιείται άμεσα η αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία για να ληφθούν δείγματα. “Παράλληλα οι πτηνοτρόφοι και όσοι διατηρούν οικόσιτα πουλερικά θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να είναι σε αυξημένη εγρήγορση και να λάβουν τα προβλεπόμενα μέτρα βιοασφάλειας και παρακολούθησης των πτηνών για την πρώιμη ανίχνευση της παρουσίας της νόσου σημειώνει.

Ήδη στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας μετά τον εντοπισμό κρούσματος της γρίπης των πτηνών στην εκτροφή της Αρκαδίας, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) ξεκινά άμεσους ελέγχους στα πτηνοτροφεία της Ηλείας, προκειμένου να αποτραπεί τυχόν εξάπλωση της νόσου.

Τη λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας για τη γρίπη των πτηνών συστήνει και το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Κιλκίς . Σε σχετική ανακοίνωση «μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της ασθένειας τόσο σε κύκνο στο Δέλτα του Έβρου στις 23/12/2016 και στις 12/1/2017 την ανίχνευση του ιού (Η5Ν8 τύπου Α) με εκτίμηση ότι πρόκειται για ιό υψηλής παθογονικότητας σε εκμετάλλευση 28.000 ορνίθων αυγοπαραγωγής στην Αρκαδία με 100% θνησιμότητα, επισημαίνεται η αναγκαιότητα της τήρησης των μέτρων βιοασφάλειας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε όλες τις εκτροφές πουλερικών (οικόσιτες και συστηματικές), τον περιορισμό των ατόμων που εισέρχονται στις εκτροφές, απολυμάνσεις κατά την είσοδο και έξοδο από αυτές, καλό πλύσιμο των χεριών, προστασία των πουλερικών ώστε να μην έρχονται σε άμεση ή έμμεση επαφή με τα άγρια πτηνά κλπ».

Και συμπληρώνει: «επίσης, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστάται ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης όσων πιθανώς εκτεθούν σε ιό της γρίπης των πτηνών (κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, εργάτες πτηνοτροφείων κλπ), συμπεριλαμβανομένου του υπότυπου Η5Ν8, ως μέτρο μείωσης της πιθανότητας ανασυνδυασμού και εμφάνισης ενός νέου πανδημικού στελέχους και όχι ως μέτρο ατομικής προστασίας».

 

Γιώργος Αργυρίου, Νικολέτα Τζώρτζη, Αφροδίτη Χρυσοχόου