Πολυλειτουργικό πάρκο και συνεργατικές επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα έρχονται στα μικρά Κυκλαδονήσια

Τον Σεπτέμβριο η έναρξη του πιλοτικού προγράμματος

Στην υλοποίηση ενός πρωτοποριακού για τα ελληνικά δεδομένα σχεδίου ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα προχωράει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με σημείο αναφοράς τα μικρά Κυκλαδονήσια. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το πρόγραμμα διαδραματίζει η Ομοσπονδία Συλλόγων μικρών Κυκλαδονήσων (ΟΣΥΜΙΚ), που τα τελευταία χρόνια δίνει τον δικό της αγώνα, προκειμένου να βρεθούν λύσεις ουσιαστικής στήριξης των μικρών αυτών νησιών.

Οι προσπάθειες της Ομοσπονδίας απέδωσαν καρπούς, το αίτημά της εισακούστηκε και, σε συνεργασία με τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας, για πρώτη φορά θα υλοποιηθεί στην Ελλάδα ένα πιλοτικό πρόγραμμα, συνολικής διάρκειας τριών ετών (τρία 8μηνα), για τη δημιουργία συνεργατικών επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα μέσω της αξιοποίησης των εγκαταλειμμένων και ακαλλιέργητων εκτάσεων σε δύο μικρά Κυκλαδονήσια.

Κτηνοτροφικό πάρκο

Όπως εξηγεί στην «Ύπαιθρο Χώρα» ο πρόεδρος της ΟΣΥΜΙΚ, Πασχάλης Συρίγος, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός παραδοσιακού κτηνοτροφικού πάρκου, όπου θα εκτρέφονται ζώα ελληνικής φυλή και ενός τυροκομείου, το οποίο θα επεξεργάζεται και θα τυποποιεί το παραγόμενο γάλα. Όπως σημειώνει, στα ήδη υπάρχοντα ζώα θα προστεθούν και άλλα 500, τα οποία συνολικά θα παράγουν, όπως εκτιμάται, 500 – 600 κιλά γάλα.

Επιδότηση καλλιεργειών

Επιπλέον, θα επιδοτηθεί η καλλιέργεια τεσσάρων προϊόντων, του φραγκόσυκου, της κάππαρης, της φάβας και των αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών. Στο πλαίσιο αυτό, θα ενισχυθεί και η μελισσκομία, αφού στόχος, μεταξύ άλλων, είναι η αύξηση των πληθυσμών των μελισσών.

Προβλέπεται ακόμη η επιδότηση μελισσοκομικού εξοπλισμού, η λειτουργία ενός αποστακτηρίου αιθέριων έλαιων και μιας γραμμής μεταποίησης και τυποποίησης. «Στο πλαίσιο, πάντα, του προγράμματος προβλέπεται και η λειτουργία ενός κινητού σφαγείου, το οποίο θα μπορεί να εξυπηρετεί όλα τα μικρά νησιά», τονίζει ο κ. Συρίγος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, το κτηνοτροφικό αυτό πάρκο –το οποίο θα πρέπει να ξεπερνά τα 5 στρέμματα– θα μπορεί να είναι επισκέψιμο και για τους τουρίστες του νησιού.

Μάλιστα, όσοι απασχοληθούν στο πρόγραμμα θα έχουν λάβει και την κατάλληλη εκπαίδευση και κατάρτιση από τον ΕΛΓΟ-«Δήμητρα».

Ιδιαίτερα σημαντικό, όπως υπογραμμίζει ο κ. Συρίγος, είναι ότι το εν λόγω πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με εθνικούς πόρους.

Χρονοδιάγραμμα

Για την Ομοσπονδία, στόχος είναι τα μικρά Κυκλαδονήσια να αποκτήσουν ξανά ζωή 365 ημέρες τον χρόνο και όχι μόνο κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο και, κυρίως, τους νέους ανθρώπους να παραμείνουν στα νησιά, αλλά και να προσελκύσουμε και οικογένειες να έρθουν. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να υπάρχουν κίνητρα», επισημαίνει ο κ. Συρίγος.

Το χρονοδιάγραμμα είναι αυστηρό. Όπως εξηγεί ο κ. Συρίγος, προηγείται η επιλογή των δύο μικρών Κυκλαδονήσων, διαδικασία που θα έχει ολοκληρωθεί μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα. «Από τις 16 Φεβρουαρίου, θα γυρίσουμε και τα 18 μικρά Κυκλαδονήσια για να υπάρχει η καλύτερη δυνατή ενημέρωση, ενώ θα πραγματοποιηθεί και μία τηλεδιάσκεψη με τα μεγάλα νησιά. Στη διημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στη Μήλο στις 30 και 31 Μαρτίου θα ανακοινωθούν τα δύο νησιά, που επιλέγονται για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα».

Στις ενημερωτικές αυτές επισκέψεις, την Ομοσπονδία θα συνοδεύει και ομάδα με στέλεχη των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας. Ήδη, οι δήμαρχοι των μικρών Κυκλαδονήσων έχουν ενημερωθεί από την Ομοσπονδία για το πρότζεκτ, ωστόσο κρίνεται απαραίτητη η συμμετοχή και η ανταπόκριση των πολιτών σε αυτή την πρόσκληση. Βασική προϋπόθεση για την τελική επιλογή είναι να βρεθεί και η απαιτούμενη έκταση (άνω των 5 στρεμμάτων). Όπως εξηγεί ο κ. Συρίγος, θα αναζητηθούν δημόσιες ή εκκλησιαστικές εκτάσεις, ακόμη και ιδιωτικές –αν χρειαστεί– που θα επινοικιάζονται με μικρό αντίτιμο.

Συνεργασία

«Είναι πολύ σημαντικό να ανταποκριθεί ο κόσμος», σημειώνει στην «Ύπαιθρο Χώρα» ο κ. Συρίγος, «γιατί η επιτυχία αυτού του προγράμματος θα εξαρτηθεί και από τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων». Ο ίδιος είναι αισιόδοξος, καθώς το πρόγραμμα θα δώσει, μεταξύ άλλων, και ένα συμπληρωματικό εισόδημα στους κατοίκους των νησιών, οι οποίοι βιοπορίζονται σήμερα μόνο από τον τουρισμό. «Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, το πρόγραμμα θα αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα για το σύνολο των κατοίκων των μικρών Κυκλαδονήσων», τονίζει.

Μετά την τελική επιλογή των δύο νησιών στα τέλη Μαρτίου, θα ακολουθήσει η απαραίτητη προεργασία, ώστε τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσει η υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος, που αφορά την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα μέσα από δομές συνεργατικής οικονομίας.

Με τις προσπάθειες της Ομοπονδίας να έχουν ξεκινήσει από το 2013, η επισφράγιση ήρθε πριν από λίγες ημέρες στη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη, τον υφυπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Νεκτάριο Σαντορινιό, τον αντιπεριφερειάρχη, Φιλήμονα Ζαννετίδη, και δημάρχους Κυκλάδων, για τη συνεργασία υλοποίησης πιλοτικού προγράμματος.