Κτηνοτρόφοι θύματα της γραφειοκρατίας

Deminimis σε κτηνοτρόφους 6 περιοχών για ζημιές από τις πυρκαγιές του 2016
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

«Όμηροι» μιας χρονοβόρας και πολυδάπανης διαδικασίας για τη νομιμοποίηση των σταβλικών τους εγκαταστάσεων είναι οι κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας. Το 80% περίπου των υφιστάμενων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στον νομό συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς τη σχετική άδεια εγκατάστασης, λόγω κυρίως της καθυστέρησης της έκδοσης των απαιτούμενων πράξεων χαρακτηρισμού ή εγκρίσεων επέμβασης από τα αρμόδια δασαρχεία.

Άνω του 40% των δικαιούχων του προγράμματος νέων αγροτών για το έτος 2009 στη Δυτική Ελλάδα δεν έχει μπορέσει, έως και σήμερα, να εκδώσει την απαραίτητη άδεια εγκατάστασης της κτηνοτροφικής του εκμετάλλευσης. Παρά το γεγονός ότι έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν μπορούν να υλοποιήσουν της δεσμεύσεις τους και να λάβουν την αντίστοιχη οικονομική ολοκλήρωση του σχεδίου τους δράσης. Όπως έχουν επισημάνει σε επερώτησή τους οι περιφερειακοί σύμβουλοι, Νεκτάριος Φαρμάκης και Γεώργιος Σύρμος, στο 74% των περιπτώσεων απόρριψης από τα εν λόγω προγράμματα ο λόγος ήταν η μη προσκόμιση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας.

-Διαφήμιση-

Συγκεκριμένα, αφορούσε 732 περιπτώσεις παραγωγών, σύμφωνα και με τις αναλυτικές καταστάσεις πληρωμής για το έτος 2012, που ανακοίνωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Αιτωλοακαρνανίας στις 30/12/2015. Πρόκειται για μια εκτιμώμενη απώλεια εσόδων για το συγκεκριμένο έτος εφαρμογής στη συγκεκριμένη περιοχή, που ανέρχεται σε περίπου 5.000.000 ευρώ για μόνο  ένα έτος. Σύμφωνα με τους δύο συμβούλους, ο κύριος όγκος των υποθέσεων, περισσότερες από 500, συγκεντρώνονται στο δασαρχείο Αμφιλοχίας.

Δεδομένης της κατάστασης και ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, κατέθεσε, πριν από λίγο καιρό, επείγον διάβημα προς τον ασκούντα χρέη γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Διονύση Παναγιωτόπουλο, για το πρόβλημα της αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων, που καθυστερεί επί μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ζήτησε να σταλεί αμέσως εγκύκλιος προς τα δασαρχεία Αγρινίου, Μεσολογγίου και Αμφιλοχίας, προκειμένου να εξεταστούν κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις των κτηνοτρόφων για την έκδοση των πιστοποιητικών, που είναι αναγκαία για την αδειοδότηση των εγκαταστάσεών τους, ορισμένες από τις οποίες δεν έχουν διεκπεραιωθεί για περισσότερο από δύο χρόνια. Ο κ. Βαρεμένος ζήτησε, επίσης, από τις αρμόδιες υπηρεσίες να επιβλέπουν συνεχώς το έργο των δασαρχείων, ώστε η διαδικασία των αδειοδοτήσεων να ολοκληρωθεί, επιτέλους, χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Εν τω μεταξύ, ακόμα ένα θέμα που δυσχεραίνει την κτηνοτροφική δραστηριότητα είναι η καθυστέρηση στην έκδοση των αναγκαίων κανονιστικών πράξεων για τη συγκρότηση των περιφερειακών επιτροπών, όπως προβλέπεται για την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4351/2015. Η διαδικασία αυτή αποτελεί προϋπόθεση, προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατανομή των επιλέξιμων βοσκήσιμων γαιών, ώστε οι δικαιούχοι κτηνοτρόφοι να καταθέσουν προς έγκριση τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα και πριν από την ημερομηνία λήξης που είναι η 31/1/2019.

-Διαφήμιση-
Delegate