Ο κτηνοτρόφος από την Αετόπετρα Κόνιτσας, κατάφερε να εκτρέφει σήμερα 750 ζώα

Παραγωγή πιστοποιημένων προβάτων υψηλής απόδοσης

Ο Δημήτρης Καρακατσάνης, κτηνοτρόφος από το χωριό Αετόπετρα Κόνιτσας Ιωαννίνων
Ο Δημήτρης Καρακατσάνης, κτηνοτρόφος από το χωριό Αετόπετρα Κόνιτσας Ιωαννίνων

Μόνο με τη μελέτη, τη σωστή καθοδήγηση και τις συμβουλές των ειδικών μπορεί να αποκτήσει κάποιος μία βιώσιμη αγροτική εκμετάλλευση, δηλώνει στην «Ύπαιθρο Χώρα» ο Δημήτρης Καρακατσάνης, κτηνοτρόφος από το χωριό Αετόπετρα Κόνιτσας Ιωαννίνων. Χωρίς να έχει αγροτικό υπόβαθρο, κατάφερε σήμερα να εκτρέφει 750 πρόβατα, κάνοντας παράλληλα γενετική βελτίωση. «Κάνω γενετική βελτίωση στο κοπάδι, πουλάω, δηλαδή, παράγωγα τα οποία είναι εγγυημένα. Επίσης, έχουμε επιβήτορες ελεγμένους με πιστοποιητικά γενεαλογίας pedigree, τους οποίους ζευγαρώνουμε με σπερματέγχυση. Όλα τα παράγωγα έχουν γενεαλογικό δέντρο, δηλαδή κάποιος που ενδιαφέρεται για ένα παράγωγο μπορεί να μάθει για τη μάνα του, τον πατέρα του, τη μάνα του πατέρα του. Για να πραγματοποιηθούν, όμως, όλα αυτά, τη διαχείριση της μονάδας την έχει αναλάβει ζωοτέχνης».

Ο κ. Καρακατσάνης προωθεί και ένα σύστημα κυκλικής οικονομίας, καθώς την κοπριά που παράγεται από την κτηνοτροφική του μονάδα τη διοχετεύει στα 250 στρέμματα μηδικής και αραβόσιτου, που καλλιεργεί για ιδία χρήση.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, η πορεία δεν ήταν καθόλου εύκολη. «Ξεκίνησα να ασχολούμαι με την αγροτική παραγωγή στα 35 μου. Δεν είχα καμία σχέση με τον αγροτικό τομέα. Εργαζόμουν ως αξιωματικός του εμπορικού ναυτικού και έπειτα ως εργολάβος και πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με την αγροτική παραγωγή, όταν έκανα οικογένεια. Δυστυχώς, δεν είχα την κατάλληλη βοήθεια και καθοδήγηση και πέρασαν δέκα χρόνια με πολλές ζημιές, μέχρι που έφτασα στο σημείο να σφάξω δύο φορές το κοπάδι μου. Μόνο όταν βρήκα τους κατάλληλους ανθρώπους που είχαν τις σωστές γνώσεις για να με καθοδηγήσουν, κατάφερα να σταθώ στα πόδια μου».

Σωστή διαχείριση

Αυτό που επισημαίνει ο Δ. Καρακατσάνης είναι πως για να ξεκινήσει κάποιος να ασχολείται με την αγροτική παραγωγή, χρειάζεται πλάνο, μελέτη και στρατηγική. Αν δεν διαθέτει τα παραπάνω, καλύτερα να μην ασχοληθεί καθόλου. «Δυστυχώς, αυτό που βλέπω ακόμα και σήμερα είναι έλλειψη πλάνου και μελέτης. Για να μπορέσει μία εκμετάλλευση να είναι βιώσιμη πρέπει να υπάρχει στρατηγική, θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση. Ο αγρότης θα πρέπει να εμπιστευτεί ανθρώπους που έχουν γνώση, όπως έναν ζωοτέχνη, ένα σύμβουλο και έναν οικονομικό σύμβουλο. Οι άνθρωποι αυτοί θα κάνουν μελέτη για να δουν τι χρειάζεται η εκμετάλλευση, αν μπορεί να είναι βιώσιμη. Θα του πουν τι ζώα να βάλει και τι ζωοτροφές να χρησιμοποιήσει. Αυτό που παρατηρώ είναι πως οι αγρότες δεν θέλουν να ακούσουν τους ανθρώπους που έχουν γνώση, προτιμούν να εφαρμόζουν τις μεθόδους που έχουν μάθει από τους μπαμπάδες και τους παππούδες τους, γεγονός όμως που τους εμποδίζει από το να εκσυγχρονιστούν.

Βιωσιμότητα και ανάπτυξη

Η τεχνογνωσία είναι το πρώτο χαρακτηριστικό που μας αναφέρει ο αγρότης ως σημείο ανάπτυξης και βιωσιμότητας της εκμετάλλευσης. «Υπάρχει τρομερή έλλειψη τεχνογνωσίας όσον αφορά τον τομέα της ζωοτεχνίας. Οι αγρότες θα πρέπει να έχουν ενημερωμένους επιστήμονες πλάι τους, που θα τους συμβουλεύουν για τη βιωσιμότητα της εκμετάλλευσης τους».

Ακόμα ένα χαρακτηριστικό που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της μονάδας είναι η ευφυής γεωργία. Σύμφωνα με τον κ. Καρακατσάνη, η τεχνολογία μπορεί να γίνει σύμμαχος του αγρότη. Ο ίδιος αναγνωρίζει τα πλεονεκτήματα, καθώς αναφέρει πως μπορεί να γλυτώσει χρόνο, αλλά να κάνει και πιο εύκολη τη δουλειά του. «Αυτό που θα ήθελα να κάνω είναι αυτόματη γαλακτομέτρηση, δηλαδή, κάθε μέρα, να μπορώ να βλέπω τι γάλα δίνει η προβατίνα, ώστε να έχω πλήρη στοιχεία. Τώρα αναγκάζομαι κάθε μήνα να κάνω γαλακτομέτρηση μόνος μου κάτι που είναι χρονοβόρο, ενώ αν είχα μία ηλεκτρονική γαλακτομέτρηση τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά».

Αρνάκια παράγωγα τεχνητής σπερματέγχυσης Κόνιτσα
Αρνάκια παράγωγα τεχνητής σπερματέγχυσης