Λ. Αυγενάκης: Μεγάλες ζημιές λόγω καύσωνα για τους μελισσοκόμους του Ηρακλείου

Λ. Αυγενάκης καταγγέλλει κομπίνες χιλιάδων ευρώ, λόγω ελληνοποιήσεων
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Στην ανάγκη για άμεση καταβολή αποζημιώσεων αναφορικά με τις εκτεταμένες ζημιές που υπέστησαν οι μελισσοκόμοι του νομού Ηρακλείου, εξαιτίας του καύσωνα, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ, βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου.

Ειδικότερα όπως τονίζει στην ερώτησή του : «Το μεγάλο κύμα καύσωνα των τελευταίων μερών, με θερμοκρασίες “ρεκόρ” που άγγιξαν ακόμη και τους 46 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές της Μεσαράς, έπληξε σημαντικά τους μελισσοκόμους του Ν. Ηρακλείου και, ιδίως, της Μεσαράς. Σύμφωνα με τους μελισσοκόμους, πολλές κυψέλες υπέστησαν σοβαρές ζημιές, αφού είτε έχουν ζημιωθεί σε μεγάλο βαθμό είτε έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. 

Από τους ελέγχους που διενεργούνται προκύπτει ότι κυψέλες που έχουν ζημιωθεί κατά το ήμισυ (ζημιές σε 7-8 πλαίσια κυψέλης από τα 15-20) θα χρειασθούν τουλάχιστον 2-3 μήνες για να ανακάμψουν, ενώ κυψέλες που έχουν καταστραφεί στο μεγαλύτερο μέρος τους (ζημιές σε 12-16 πλαίσια κυψέλης από τα 15-20) θα πρέπει να συνενωθούν με άλλες κυψέλες, προκειμένου να μην καταστραφούν ολοσχερώς. Παράλληλα, ασαφές παραμένει εάν ο κανονισμός του ΕΛ.Γ.Α. θεωρεί ως μη βιώσιμο, κι επομένως δικαιούνται αποζημίωσης, το μελισσοσμήνος κυψέλης που έχει καταστραφεί κατά 70-80% και, ως εκ τούτου, δεν επιβιώνει, αλλά θα πρέπει να συνενωθεί με άλλες κυψέλες».

Και συμπληρώνει: «Είναι, επίσης, σημαντικό να αναφερθεί ότι πέραν της ζημιάς που προκαλείται στο ζωικό κεφάλαιο των μελισσουργών, σημαντική είναι και η ζημιά που εκτιμάται ότι προκαλείται και στην παραγωγή μελιού. Οι ζημιές αυτές στους μελισσοκόμους έρχονται να προστεθούν στα ήδη τεράστια προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αγρότες – και οι μελισσοκόμοι ειδικότερα – λόγω της εξαιρετικά υψηλής φορολόγησης των εισοδημάτων τους, της δραματικής αύξησης προκαταβολών και ασφαλιστικών εισφορών, της σημαντικής καθυστέρησης στην επιστροφή οφειλομένων ποσών από το Δημόσιο, καθώς και της περικοπής των αγροτικών συντάξεων».

-Διαφήμιση-
Delegate