Με μοναδικά όπλα το έργο τους και την αγάπη που έχουν για το κουκλοθέατρο, δύο νέοι καλλιτέχνες κατάφεραν να εδραιώσουν μια μορφή τέχνης που κάνει τους ανθρώπους καλύτερους. Σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, όλοι έχουμε ανάγκη από ένα παραμύθι για να διώξουμε τους φόβους μας, να κάνουμε μεταβάσεις, να βρούμε λύσεις στα προβλήματά μας και κυρίως να υιοθετήσουμε μια πιο αισιόδοξη στάση ζωής. Στο κάτω – κάτω, τα παραμύθια μάς βοηθάνε να περνάμε… καλύτερα.

Λάρισα: Ο μαγικός κόσμος της κούκλας
Σοφία Φουτζοπούλου

H πόλη της Λάρισας είναι μια από τις πρώτες πόλεις που ανέδειξαν την κουκλοθεατρική τέχνη στην Ελλάδα. Όλα ξεκίνησαν το 1984, από τους ιδρυτές και εμπνευστές του κουκλοθεάτρου Λάρισας, του Κώστα Χατζηανδρέου και της συνεργάτιδάς του, Σοφία Φουτζοπούλου. Δύο νέοι άνθρωποι, με όραμα, που μας άφησαν πρόωρα. Με την αφοσίωση και τις δημιουργίες τους έδωσαν μια νέα πνοή στο κουκλοθέατρο, καθορίζοντας, έτσι, την πορεία της τέχνης στην Ελλάδα. Οι δυο τους έδωσαν αμέτρητες παραστάσεις στη Λάρισα, μα και σε ολόκληρο τον κόσμο. Μαζί βάπτισαν το νέο σχήμα με το όνομα «Τιριτόμπα», εμπνευσμένοι από ένα βαλκανικό τραγούδι. Το νόημα της λέξης είναι νότες ενός φανταστικού πενταγράμμου. Να σημειωθεί ότι, στην πορεία τους, σπούδασαν στο Πανεπιστήμιο Ηθοποιίας και Κουκλοθεάτρου της Πολωνίας, μιας χώρας με παράδοση σε αυτή την τέχνη. Με τα λιγοστά έσοδα από τις παραστάσεις που έδιναν, αγόραζαν νέο εξοπλισμό και υλικά για το επόμενο έργο. Και όπου πήγαιναν, έβρισκαν και έφερναν πίσω κι άλλες χειροποίητες κούκλες, σπάνιες και πρωτότυπες.

Λάρισα: Ο μαγικός κόσμος της κούκλας
Κώστας Χατζηανδρέου

Στον Μύλο του Παπά

Πρόλαβαν να δουν, όμως, το όνειρο της ζωής τους να γίνεται πραγματικότητα! Και δεν ήταν άλλο από έναν χώρο για να στεγαστούν οι σπάνιες κούκλες από τη συλλογή τους. Το «Μουσείο Κούκλας» στεγάζεται στο κτίριο του Μύλου του Παπά στη Λάρισα, σε μια αίθουσα που παραχώρησε ο Δήμος Λαρισαίων. Οι 300 –και πλέον– κούκλες που φιλοξενούνται στο Μουσείο, δεν είναι τυχαίες. Έχουν βραβευθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς και αντιπροσωπεύουν διάφορες εποχές, ηλικίες, τάσεις, αλλά και το ζωντάνεμα γνωστών παραμυθιών που έχουν συντροφέψει τα παιδικά χρόνια όλων. Το Μουσείο είναι ένα ανοιχτό παράθυρο στην παγκόσμια τέχνη του κουκλοθεάτρου. Ένας τόπος όπου μπορεί κάποιος να δει, να ακούσει, να μάθει, να δημιουργήσει και ο ίδιος όχι μόνο κούκλες αλλά και όνειρα. Επίσης, στο ίδιο κτήριο ο Δημοτικός Κουκλοθίασος «Τιριτόμπα» δίνει παραστάσεις όλο τον χρόνο. Πρόκειται για μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη σχολή και μέλος της Ούνιμα, της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κουκλοθεάτρου, η οποία είναι παράρτημα της Ουνέσκο.

Λάρισα: Ο μαγικός κόσμος της κούκλας

Το κουκλοθέατρο είναι πολιτισμός

Η καλλιτεχνική διευθύντρια και κουκλοπαίχτρια του «Τιριτόμπα», Φωτεινή Καλούδη, οραματίζεται μια ορθάνοιχτη πόρτα για το κοινό, που θα οδηγεί στον κόσμο της κουκλοθεατρικής τέχνης. Η ίδια, επίσης, μας εξηγεί πως πρωταρχικός της στόχος είναι να ξαναδώσει στον «Τιριτόμπα» και το «Μουσείο Κούκλας» τη θέση που εξασφάλισαν στο παρελθόν οι δύο εμπνευστές και δημιουργοί τους. Μας λέει επίσης:

«Τιριτόμπα», Φωτεινή Καλούδη

«H κούκλα συμβολίζει το παιδί. Η ύλη της σμιλεύεται με την τέχνη. Το ένδυμά της συμβαδίζει με την ιστορία. Η έκφρασή της αποκαλύπτεται με τη συνείδηση. Το σκηνικό γύρω της δημιουργείται από την κοινωνία.

Οι ήχοι της ακούγονται σε όλες τις γλώσσες. Ψυχαγωγεί, παιδαγωγεί και καλλιεργεί την αισθητική έμμεσα, καθώς είναι μια ιδιόμορφη τέχνη που εμπεριέχει όλες τις υπόλοιπες. Το κουκλοθέατρο είναι μια μικρογραφία του πολιτισμού της κάθε πόλης. Στη δική μας πόλη, τη Λάρισα, η τέχνη του κουκλοθεάτρου πρωτοστάτησε, σημείωσε τεράστια πρόοδο, εξελίχθηκε και άνθισε. Και αυτό είναι πολιτισμός. Είτε ως περίτεχνες κούκλες είτε ως καλλιεργημένοι θεατές, να στοχεύουμε στην πρόοδο και στην εξέλιξη».