Ροδόπη: Στόχος η απορρόφηση 9,45 εκατ. ευρώ από το LEADER

Ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός Βιστωνίδας ετοιμάζει πρόταση για το πρόγραμμα Αλιείας, που θα περιλαμβάνει το μπλε καβούρι, την αθερίνα και τον κέφαλο
Ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός Βιστωνίδας ετοιμάζει πρόταση για το πρόγραμμα Αλιείας, που θα περιλαμβάνει το μπλε καβούρι, την αθερίνα και τον κέφαλο

Στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή στις 10 Νοεμβρίου, με τίτλο «Προοπτικές για βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη», παρουσιάστηκε η προοπτική απορρόφησης 9,45 εκατομμυρίων ευρώ από την κοινοτική πρωτοβουλία CLLD LEADER για τους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης, τα οποία απευθύνονται σε επενδυτές που σχεδιάζουν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην ύπαιθρο. Η παρουσίαση έγινε από τον Στάθη Κεφαλίδη, γενικό διευθυντή της Αναπτυξιακής Ροδόπης.

Το νέο LEADER στοχεύει στην επιχειρηματικότητα σε όλο το γεωγραφικό εύρος της περιοχής παρέμβασης, δηλαδή της Ξάνθης και της Ροδόπης, με εξαίρεση τα πολεοδομικά συγκροτήματα των δύο πόλεων, Κομοτηνής και Ξάνθης. Η εφαρμογή γίνεται σε συνολικό πληθυσμό 113.000 ατόμων. Πρόκειται για περιοχές με παραλιακές ζώνες και τουριστική δραστηριότητα, καθώς επίσης μεγάλες ορεινές και ημιορεινές εκτάσεις.

Διαβάστε ακόμη: Οι πρώτες δράσεις χρηματοδότησης μέσω LEADER

Σε επίπεδο Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ο προϋπολογισμός για τον νομό Δράμας είναι 6,5 εκατ. ευρώ, για την Καβάλα 12 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του LEADER αλιείας, για τον Βόρειο Έβρο 3,95 και για τον Νότιο Έβρο 5 εκατ. ευρώ.

Περισσότερα από 600 τεχνικά δελτία

Η ΑΝΡΟ παρέλαβε περισσότερα από 600 τεχνικά δελτία από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς των νομών Ροδόπης και Ξάνθης, που συνετέλεσαν στη διαμόρφωση της πρότασης. Ο κ. Κεφαλίδης αναφέρει, μιλώντας στην «ΥΧ», ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για τον αγροτουρισμό, ειδικά για κλίνες, κυρίως στον Νομό Ξάνθης, που έμεινε για χρόνια εκτός προγραμμάτων, και δευτερευόντως στη Ροδόπη. «Υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθούν καταλύματα μετά τη διάνοιξη του κάθετου άξονα Νυμφαία – Μακάζα, που προκάλεσε αύξηση του τουριστικού ρεύματος. Η περιοχή προσφέρεται και για περιπατητικό τουρισμό. Επίσης, έχουν κατατεθεί προτάσεις από υπάρχουσες μονάδες για ιππικό τουρισμό, στις οποίες επιδιώκουν να βελτιώσουν τις συνθήκες των υποδομών τους». Στις προτάσεις περιλαμβάνονται και μονάδες εστίασης, καθώς υπάρχει ζήτηση τους θερινούς μήνες και όχι μόνο.

Ο κ. Κεφαλίδης εστιάζει στο ενδιαφέρον πολλών επενδυτών από τους δύο νομούς για δημιουργία μονάδων μεταποίησης αγροτικών και μη αγροτικών προϊόντων. «Περιλαμβάνεται πρόταση από την Ξάνθη για μονάδα που θα φτιάχνει κόκκινο πιπέρι από την πιπεριά. Επίσης, είναι σταθερό υψηλό το ενδιαφέρον για δημιουργία βιοτεχνιών ζυμαρικών». Σημειώνει τη ζήτηση της αγοράς για τα ντόπια ζυμαρικά.

Στόχοι

Στους βασικούς στόχους του προγράμματος είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας της περιοχής. «Αυτό σημαίνει βελτίωση των τοπικά παραγόμενων προϊόντων και συγκράτηση του πληθυσμού, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον. Κυριότερος στόχος είναι η ενίσχυση των συνεργασιών με άλλες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού», σημειώνει ο κ. Κεφαλίδης. Προσθέτει ότι ο αρχικός προϋπολογισμός των 9,45 εκατ. ευρώ μπορεί να τροποποιηθεί προς τα πάνω ή κάτω. «Εάν με την πρώτη προκήρυξη πετύχουμε ως περιοχή να φτάσουμε τον οικονομικό στόχο, αυτόματα θα ζητήσουμε επιπλέον προϋπολογισμό. Το LEADER έχει περάσει στην περιφέρεια. Μπορούμε η ΑΝΡΟ, η ΠΑΜ-Θ, το κράτος και οι υποψήφιοι επενδυτές να κερδίσουμε το στοίχημα», σχολιάζει.

LEADER Αλιείας

Στην περιοχή, εφαρμόζεται και το LEADER Αλιείας. «Το πρόγραμμα Αλιείας συμπληρώνει το οριζόντιο πρόγραμμα του υπουργείου. Έχουμε επιχειρήσεις μεταποίησης αλιευτικών προϊόντων, αλλά όσων είναι τοπικά. Στη Βιστωνίδα, για παράδειγμα, αναφέρουν ότι η αθερίνα και ο κέφαλος είναι πιστοποιημένα ως τοπικά ψάρια», αναφέρει ο κ. Κεφαλίδης, φέρνοντας το παράδειγμα του συνεταιρισμού της Ξάνθης.

«Η αθερίνα είναι τοπική, από λιμνοθάλασσα, και μόνο ο συνεταιρισμός μας έχει άδεια να πουλάει τη συγκεκριμένη ποικιλία –που είναι ισχυρή εμπορικά– σε ιχθυόσκαλες», μεταφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας, Γιώργος Γκίλης. Επίσης, έχουν τον μπλε κάβουρα και τον κέφαλο. Στην πρόταση που ετοιμάζουν θα συμμετέχει η Περιφέρεια ΑΜ-Θ και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Ο αγροτουρισμός πέρασε και στο πρόγραμμα Αλιείας μέσα από προτάσεις για μετατροπή αλιευτικών σκαφών σε σκάφη αναψυχής, στη Βιστωνίδα και το Φανάρι.