Λεβέντ Σαδίκ Αχμέτ: Πλώρη για Ασία βάζει το κεράσι του Γιακά Ροδόπης

Έξι μήνες σκληρής δουλειάς και 2,5 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια χρειάστηκαν για να κατασκευαστεί στη Δύμη Ροδόπης μια υπερσύγχρονη μονάδα διαλογής και συσκευασίας κερασιού από τον επιχειρηματία Λεβέντ Σαδίκ Αχμέτ, πρόεδρο της Yaka IKE.

Πλώρη για Ασία βάζει το κεράσι του Γιακά Ροδόπης

Έξι μήνες σκληρής δουλειάς και 2,5 εκ. ευρώ από ίδια κεφάλαια χρειάστηκαν για να κατασκευαστεί στην Δύμη Ροδόπης μια υπερσύγχρονη μονάδα διαλογής και συσκευασίας κερασιού από τον επιχειρηματία Λεβέντ Σαδίκ Αχμέτ, πρόεδρο της YAKA IKE.

Η ομάδα εργασίας δούλεψε με θερμοκρασίες έως -7 βαθμούς και ανέμους 6 μποφόρ προκειμένου να υποδεχτεί το κτήριο την άνοιξη και τις ανθισμένες κερασιές της περιοχής του Γιακά απ’ όπου πήρε το όνομά της η εταιρεία. Ο γνωστός επιχειρηματίας επέλεξε να επενδύσει στη Ροδόπη, δημιουργώντας 120 θέσεις εργασίας την εποχή της βαθιάς κρίσης και να εφαρμόσει κοινωνική πολιτική στις πληρωμές των παραγωγών, δίνοντας bonus σε τρίτεκνους και ορφανούς.

Μιλώντας στην «ΥΧ», εξηγεί το όραμά του, αλλά και τη λειτουργία της μονάδας: «Παραλαμβάνουμε το κεράσι από τον παραγωγό, αρχικά το διαλέγουμε οπτικώς, μετράμε τα κιλά και την ποιότητα και σε σύντομο χρονικό διάστημα μπαίνει στο hydro cooler. Εκεί ψύχεται, καθώς σε 15-17 λεπτά η θερμοκρασία πέφτει από τους 24 βαθμούς στους 3 τρεις βαθμούς Κελσίου. Αυτό γίνεται για να διατηρηθεί μέχρι να φτάσει στον τελικό του προορισμό και εκεί να κρατηθεί τουλάχιστον 4-5 μέρες στο ράφι του μάρκετ ή στη λαχαναγορά».

Τα σχέδιά του περιλαμβάνουν εξαγωγές στην Ασία με cargo πτήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, ενδεχομένως και τη Ρουμανία, όπως και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μέσα από την έκθεση Fruit Logistica πραγματοποίησε σημαντικές επαφές με ξένες αλυσίδες και μεγάλους εμπόρους.

Πλώρη για Ασία βάζει το κεράσι του Γιακά Ροδόπης

Η επένδυση των 1.800 τ.μ. ξεκίνησε αργοπορημένα στα τέλη Νοέμβρη, γιατί η εταιρεία περίμενε δέκα μήνες την άδεια δόμησης. «Θα ήταν έτοιμη πέρυσι, αλλά η άδεια καθυστέρησε λόγω έλλειψης προσωπικού στην Πολεοδομία», σημειώνει. Τα συνεργεία που δουλεύουν αποτελούνται από καλούς παιδικούς φίλους του κ. Σαδίκ Αχμέτ ο οποίος πριν από το κεράσι επένδυσε στους ανθρώπους.

Το εργοστάσιο που ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες υλοποιήθηκε σε έκταση 34 στρεμμάτων και μπορεί να επεξεργαστεί περισσότερους από 1.500 τόνους ετησίως. «Θα παίρνουμε κεράσια από τη Θράκη, την Έδεσσα, τη Βέροια, τη Λάρισα», αναφέρει ο κ. Σαδίχ Αχμέτ, προσθέτοντας ότι θα λειτουργεί ο πλέον σύγχρονος οπτικός καλιμπραδόρος με 36 οπτικά «μάτια» που χωρίζει το κεράσι ανά μέγεθος και χρώμα και διακρίνει όσα χτυπήθηκαν από βροχή, χαλάζι ή είναι «άρρωστα»: «Μπορεί να διακρίνει ό,τι δεν γίνεται αντιληπτό με το ανθρώπινο μάτι. Όσα κεράσια δεν επιλέγει, πηγαίνουν στη β’ και γ’ διαλογή ή τη βιομηχανία ζαχαροπλαστικής», εξηγεί. Ο ίδιος τονίζει ότι το προϊόν είναι ιδιαίτερα ευπαθές: «Για παράδειγμα, αν μείνει μία ώρα κάτω από τον ήλιο ή δεν ψυχθεί άμεσα, χάνει μια μέρα στο ράφι. Άρα, πρέπει να φτάνει άμεσα στη μονάδα, να γίνεται η επεξεργασία και να φεύγει αμέσως».

Η Yaka IKE έχει πιστοποιήσει δωρεάν περίπου 300 παραγωγούς. «Πραγματοποιήσαμε σεμινάρια κλαδέματος για να πετύχει ο παραγωγός καλύτερη ποιότητα και μέγεθος, ενώ συνεχίσαμε με τους ψεκασμούς, τις ασθένειες και τους κινδύνους», εξηγεί ο συνομιλητής μας, συμπληρώνοντας ότι είναι καλό ο καλλιεργητής να επενδύσει σε δίχτυα αντιχαλαζικής προστασίας που επιδοτούνται από τον ΕΛΓΑ, ώστε να προστατευτεί το παραγόμενο προϊόν. Η εταιρεία σχεδιάζει να προχωρήσει σε συμβολαιακή γεωργία με τους παραγωγούς που συνεργάζεται.

Απαντώντας στην ερώτηση γιατί επέλεξε τη Ροδόπη για μια τόσο μεγάλη επένδυση, ο Σαδίκ Αχμέτ εξηγεί ότι οι λόγοι πέρα από συναισθηματικοί είναι και επιχειρηματικοί. «Μία εβδομάδα μετά την Καλιφόρνια έρχεται το κεράσι του Γιακά και είναι πολύ πρώιμο, γεγονός που περικλείει ρίσκο, αλλά έχει και ένα premium για τους αγοραστές, τον παραγωγό και για εμάς. Προσπαθούμε να μεγαλώσουμε την ποσότητα του πρώιμου κερασιού, ώστε να ωφεληθούν όλοι, γι’ αυτό έγινε η επένδυση». Παράλληλα, γίνεται αγώνας για την προβολή του προϊόντος που ελέγχεται απόλυτα από την επιστημονική ομάδα που δημιούργησε η εταιρεία.

Πλώρη για Ασία βάζει το κεράσι του Γιακά Ροδόπης

Το κεράσι μπορεί να φέρει πολύ καλό εισόδημα στον παραγωγό ή ν’ αποτελέσει μια εναλλακτική καλλιέργεια, παράλληλα με τον καπνό. Τα στελέχη της εταιρείας εξηγούν ότι το ενδιαφέρον διαρκώς αυξάνεται. «Πραγματοποιούμε ανάλυση εδάφους με ίδια έξοδα και ενημερώνουμε τον εν δυνάμει καλλιεργητή για την καταλληλότητα ή όχι του εδάφους», εξηγεί. Η μονάδα έφερε 15.000 νέες κερασιές στην περιοχή, μια αύξηση περίπου 8%. 

«Θέλουμε να επεκτείνουμε την καλλιέργεια στις ορεινές περιοχές, όπου η συγκομιδή θα γίνει τον Ιούλιο, με σκοπό να παρατείνουμε τη σεζόν στους 3-3,5 μήνες». Η επιχείρηση διαθέτει έξι πιστοποιήσεις και ιχνηλασιμότητα σχεδόν για κάθε παραγωγό, σημαντικό πλεονέκτημα για τις ξένες αγορές. «Στόχος μας είναι να πάρουμε την καλύτερη βαθμολογία, γιατί τα standards που έχουμε στο διαλογητήριο είναι τα υψηλότερα», λέει και προσθέτει: «Θέλουμε να δείξουμε στις ξένες αγορές ότι βρισκόμαστε εδώ σε μια μικρή και αξιόλογη περιοχή. Αυτό με κάνει να νιώθω περήφανος».  

Aξίζει να σημειωθεί ότι οι κερασοπαραγωγοί του Γιακά υποδέχτηκαν πολύ θετικά την επένδυση. Κάποιοι μάλιστα περνούν από τις εγκαταστάσεις παρακολουθώντας την πορεία των εργασιών.