Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου: Κακοδιαχείριση με θύμα το περιβάλλον

Κακοδιοίκηση στον τρόπο χειρισμού περιβαλλοντικής ζημιάς στη καταγράφει έκθεση Δημόσιας Διοίκησης

limnothalassa-kakotyxiou

Σημαντικές περιβαλλοντικές παραβάσεις στη Δυτική Ελλάδα καταγράφονται στην ετήσια έκθεση της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, Μαρίας Σπυρόπουλου. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται και η υπόθεση αντιμετώπισης της περιβαλλοντικής ζημιάς στη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το συγκεκριμένο θέμα υπάχθηκε σε καθεστώς περιβαλλοντικής ευθύνης από το 2014. Είχαν προηγηθεί εκτεταμένες χωματουργικές παρεμβάσεις αγνώστων, το έτος 2012, στη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου και, ειδικότερα, στη λεπτή λουρίδα γης («λουρονησίδα»), που διαχωρίζει τη λιμνοθάλασσα από τη θάλασσα.

Από τον Νοέμβριο του 2015, ανατέθηκε και παραλήφθηκε μελέτη αποκατάστασης της λουρονησίδας από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Τα μέτρα αποκατάστασης, που προβλέπονται στη μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ, περιλαμβάνουν ήπιες παρεμβάσεις και ενίσχυση της αμμολωρίδας με τεχνητή τροφοδοσία, δηλαδή με μεταφορά και απόθεση κατάλληλων υλικών σε πολλές ετήσιες φάσεις. Ωστόσο, εκκρεμούσε η οριοθέτηση του αιγιαλού, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση οποιουδήποτε έργου αποκατάστασης. Τον Δεκέμβριο του 2016, συνεδρίασε η Επιτροπή Αιγιαλού και Παραλίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, η οποία πραγματοποίησε επιτόπου αυτοψία και αποφάσισε να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες οριοθέτησης.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση φυτοφαρμάκων – φυτοπροστατευτικών προϊόντων από το αεροδρόμιο Επιταλίου Ηλείας. Στον χώρο είχε διαπιστωθεί αποθήκευση περίπου 29 τόνων φυτοφαρμάκων – φυτοπροστατευτικών προϊόντων», με κίνδυνο πρόκλησης ζημίας στο έδαφος από τυχόν διαφυγή». Τα φυτοφάρμακα απομακρύνθηκαν και καταστράφηκαν και έγινε καθαρισμός της αποθήκης από αδειοδοτημένο φορέα.

Σύμφωνα με την έκθεση, σημαντικές παραβάσεις διαπιστώθηκαν σε εταιρεία ανακύκλωσης συσσωρευτών μολύβδου στην Πάτρα. Αφορούσαν κυρίως την προσωρινή αποθήκευση των επικίνδυνων αποβλήτων σε χώρους που δεν ήταν κατάλληλοι ή που δεν είχαν αδειοδοτηθεί. Τα απόβλητα αυτά περιέχουν μόλυβδο και η διαφυγή του στο περιβάλλον ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.