Λύση μέσω του ΕΣΠΑ για τα αλιευτικά καταφύγια

Λύση μέσω του ΕΣΠΑ για τα αλιευτικά καταφύγια

Στην άμεση αντίδραση και τη σωστή οργάνωση και προετοιμασία των δήμων και των περιφερειών ποντάρουν οι αλιείς, ώστε να χρηματοδοτηθούν έργα υποδομής που θα βοηθήσουν καθοριστικά στην ανάπτυξη του επαγγέλματος.

Οι προσκλήσεις του ΕΠΑλΘ 2014-2020 «Αλιευτικοί λιμένες, τόποι εκφόρτωσης, ιχθυόσκαλες και καταφύγια», καθώς και «Καινοτομία στην αλιεία», είναι η μεγάλη πρόκληση και στην Αργολίδα οι αλιείς περιμένουν με ανυπομονησία να δουν τις κινήσεις των δήμων. Ένα από τα κομβικά έργα για τους αλιείς είναι το αλιευτικό καταφύγιο της Νέα Κίου, όπου φιλοξενούνται μέχρι τώρα 60 αλιευτικά σκάφη.

Η «ΥΧ» συνομίλησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Αλιέων Δήμου Άργους, Γιώργου Παναγάκη, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αναγκαιότητα που υπάρχει για τον εκσυγχρονισμό αλιευτικών καταφυγίων, προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια των αλιέων.

Προβλήματα

«Το πλέον σημαντικό είναι ότι η είσοδος του αλιευτικού καταφυγίου με το πέρασμα του χρόνου μπάζωσε και είναι πολύ ρηχή. Τον χειμώνα, που υποχωρούν τα νερά, γίνεται ακόμα πιο ρηχή και επικίνδυνη για τα σκάφη, και για αυτό απαιτείται άμεση εκβάθυνση στο συγκεκριμένο σημείο. Έτσι όπως πάνε τα πράγματα, σε λίγο δεν θα μπορούμε να βγούμε από το καταφύγιο», μας λέει. Φυσικά, οι αλιείς της περιοχής που περιμένουν τώρα τη λύση σε όλα τα προβλήματα λόγω δυνατότητας να χρηματοδοτηθούν, δεν μένουν μόνο σε αυτό το σημείο. «Πέρα από την εκβάθυνση, οι αλιείς περιμένουν και άνοιγμα στην μπούκα του λιμανιού αλλά και νέο σχεδιασμό, ώστε η είσοδος των αλιευτικών να γίνεται με ασφάλεια και να μην υπάρχει κίνδυνος να σε πετάξει στα βράχια», τονίζει ο κ. Παναγάκης.

Δήμος

Από την πλευρά του Δήμου Άργους Μυκηνών, στην ευθύνη του οποίου είναι το αλιευτικό καταφύγιο, ο αντιδήμαρχος, Δημήτρης Κρίγγος, μας αναφέρει ότι «το αλιευτικό καταφύγιο της Νέας Κίου είναι στις άμεσες προτεραιότητες για έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και η μελέτη που υπάρχει, προϋπολογισμού περίπου 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, προβλέπει επέκταση και εκβάθυνση του λιμένα, με προσθήκη δύο νέων πλωτών προβλητών, ώστε να αυξηθεί η χωρητικότητα». Η πρόταση για το αλιευτικό καταφύγιο αναμένεται να κατατεθεί τον Σεπτέμβρη.

Μπορεί το ΕΣΠΑ που αφορά έργα των δήμων και των περιφερειών να τρέχει, όμως ο πρόεδρος των αλιέων, Γιώργος Παναγάκης, επισημαίνει ότι «το πρόγραμμα για την αλιεία έπρεπε να είχε έρθει εδώ και δύο χρόνια, αλλά ακόμα δεν έχει προκηρυχθεί τίποτα. Μέσα από αυτό περιμένουμε να εκσυγχρονίσουμε τα σκάφη μας ή, όσοι επιθυμούν, να προχωρήσουν σε απόσυρση. Τα χρήματα να έρθουν αυτή την φορά στην αλιεία και όχι μόνο στις ιχθυοκαλλιέργειες»