Στο Λιβάδι Ολύμπου ξέρουν από κτηνοτροφία

Νέοι βοσκοί, συνοδοιπόροι για προϊόντα υψηλής ποιότητας

Στο Λιβάδι Ολύμπου, η κτηνοτροφία είναι συνυφασμένη με τη ζωή των κατοίκων της, ακόμη και των νεότερων που δεν πήραν μόνο τη σκυτάλη, αλλά κατάφεραν να εξελίξουν την παράδοση του τόπου τους. Ανάμεσά τους και ο 39χρονος Μιχάλης Φακαλής, ο οποίος πριν από ακριβώς δέκα χρόνια μαζί με άλλους νέους κτηνοτρόφους αποφάσισαν να γίνουν συνοδοιπόροι και να ιδρύσουν τον Συνεταιρισμό «Βοσκός».

«Ήταν μια τολμηρή και θαρραλέα απόφαση για εκείνη την εποχή», τονίζει, καθώς, όπως θυμάται, πήραν την πρωτοβουλία κάτω από αντίξοες συνθήκες, και χωρίς να μπορούν να φανταστούν το μέγεθος των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης που θα ακολουθούσε. «Ήταν μία εποχή δύσκολη για την κτηνοτροφία, καθώς το γάλα μας το έπαιρναν σε πολύ χαμηλές τιμές. Μας είχαν απαξιώσει», σημειώνει. «Η αγανάκτηση που νιώθαμε μας οδήγησε σε αυτήν τη σκέψη, την οποία και υλοποιήσαμε».

Σήμερα, οι νέοι βοσκοί αριθμούν τους 20 και, όπως μας λέει ο κ. Φακαλής, για όσα έχουν καταφέρει, κουράστηκαν πολύ. «Ήταν η οικονομική κρίση που ακολούθησε, η μεγάλη απογοήτευση του κόσμου. Ακόμη και στις αγορές αντιμετωπίσαμε προβλήματα, κυρίως όσον αφορά τη φέτα». Κι αυτό γιατί, όπως μας λέει, δεν είναι λίγα τα λευκά τυριά που παρουσιάζονται ως φέτα, χωρίς να είναι, και πωλούνται έτσι σε πολύ χαμηλές τιμές.

Μιχάλης Φακαλής, μέλος του Συνεταιρισμού «Βοσκός»
Μιχάλης Φακαλής, μέλος του Συνεταιρισμού «Βοσκός»

«Όλα τα προϊόντα μας είναι δικής μας παραγωγής», αναφέρει χαρακτηριστικά. Και δεν είναι λίγα, καθώς οι νέοι βοσκοί παράγουν, εκτός από φέτα ΠΟΠ, ξινοτύρι, μυζήθρα, κεφαλοτύρι, κατσικίσιο τυρί, γραβιέρα, γιαούρτι και βούτυρο. Μάλιστα, πριν από λίγα χρόνια, ο συνεταιρισμός είχε βραβευτεί για ένα νέο καινοτόμο προϊόν, τη φέτα για σαλάτα ΠΟΠ, με αρωματικά βότανα του Ολύμπου και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Στόχος τους είναι η ποιότητα, η οποία βασίζεται στις δικές τους πρώτες ύλες. Τα μέλη του συνεταιρισμού παράγουν μαζί περίπου 800 τόνους γάλα, εκ των οποίων ένα μικρό ποσοστό, που περισσεύει, κατευθύνεται σε έμπορο της περιοχής. Τα προϊόντα τους μπορεί να τα βρει κανείς σε επιλεγμένα καταστήματα ανά την Ελλάδα. Άλλωστε, το διαδίκτυο τους βοήθησε, μεταξύ άλλων, να συστηθούν και να μιλήσουν στον κόσμο για το μεράκι τους και την ομαδική τους προσπάθεια. Μέσα από τον διαδικτυακό τους τόπο μπορεί κάποιος να τους γνωρίσει, αλλά και να ενημερωθεί τόσο για τα προϊόντα όσο και για τα σημεία διάθεσης.

Πάντως, για τον Μιχάλη Φακαλή, η αγάπη για την κτηνοτροφία είναι το Α και το Ω. «Είναι ακόμη και η σχέση που αναπτύσσεις με τα ζώα. Όσοι ήθελαν μόνο να επενδύσουν χωρίς να γνωρίζουν και χωρίς να αγαπάνε αυτό που κάνουν, ρίχνοντας απλά χρήματα, εγκατέλειψαν γρήγορα την προσπάθεια. Και το έχουμε δει αυτό», αναφέρει.

Από την άλλη, για να προχωρήσει κάποιος πρέπει να κάνει σταθερά βήματα, γιατί, όπως εξηγεί, αφενός απαιτούνται πολλά χρήματα για να ξεκινήσει από το μηδέν και αφετέρου με τα σημερινά δεδομένα χρειάζονται περίπου 15 χρόνια για να κάνει απόσβεση. «Στη σημερινή εποχή, χωρίς χρήματα δεν μπορείς να ασχοληθείς με την κτηνοτροφία. Εκτός από τα ζώα, απαιτούνται εγκαταστάσεις, μηχανήματα, ζωοτροφές κ.ά. Και τίποτα δεν γίνεται από τη μία ημέρα στην άλλη».

ktinotrofia-olympos-livadiΣήμερα, στο Λιβάδι, εκτρέφονται περίπου 60.000 αιγοπρόβατα. «Αυτό από μόνο του σημαίνει ότι οι νέοι έχουν παραμείνει στην περιοχή, συνεχίζουν την κτηνοτροφική παράδοση και την εξελίσσουν», αναφέρει. «Είναι κάτι που βλέπω και στα διπλανά χωριά, αν και σε μικρότερο βαθμό».

Οι δυσκολίες είναι καθημερινές. Άλλωστε, ένας κτηνοτρόφος είναι ενεργός 365 ημέρες τον χρόνο. «Προηγήθηκε μία δύσκολη άνοιξη, και ακόμη ένας πιο δύσκολος χειμώνας και τώρα βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και υπάρχει ξηρασία», σημειώνει. «Έχουμε να κάνουμε με ζωντανούς οργανισμούς. Πρέπει να τα φροντίζουμε και να μην περιοριζόμαστε μόνο στη βοσκή τους, αλλά και να καταλαβαίνουμε την ψυχολογία τους», τονίζει.

Και σε αυτή την καθημερινή διαδρομή, οι νέοι βοσκοί συνεχίζουν την προσπάθειά τους. «Είμαστε μια οικογένεια πλέον», τονίζει ο κ. Φακαλής, ο οποίος μαζί με τον αδελφό του, Γιάννη, πιστεύουν στην αρχή της συνεργασίας. «Αν δεν είχαμε συνεταιριστεί, δεν θα μπορούσαμε ούτε τα έξοδα να μοιραστούμε, ούτε να αναλάβουμε εύκολα πρωτοβουλίες», τονίζει.

Και κάπως έτσι, πριν από λίγο καιρό, τα μέλη του συνεταιρισμού αποφάσισαν να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό του τυροκομείου τους «για ακόμη καλύτερη παραγωγή». Όσο για το μέλλον, ο κ. Φακαλής εμφανίζεται πιο ρεαλιστής: «Προχωράμε αργά και σταθερά, γιατί τα πράγματα δεν είναι εύκολα».