Εκδήλωση με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Συνεταιρισμών

Αγροτικοί συνεταιρισμοί: νέο ξεκίνημα με προορισμό την ανάπτυξη και πυξίδα τον καταναλωτή

Παρακολουθήστε την εκδήλωση με θέμα «Αγροτικοί συνεταιρισμοί: νέο ξεκίνημα με προορισμό την ανάπτυξη και πυξίδα τον καταναλωτή».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών που φέτος εορτάζεται το Σάββατο 2 Ιουλίου, οι εκπρόσωποι των αγροτικών συνεταιρισμών συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή, 1η Ιουλίου (παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας) στο ξενοδοχείο Amalia στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να γιορτάσουν τον συνεταιριστικό θεσμό απευθύνοντας παράλληλα πρόσκληση γνωριμίας και συστηματικής επικοινωνίας – συνεργασίας στους Έλληνες καταναλωτές.

Πρώτος το λόγο έλαβε ο κ. Θανάσης Τσιοτίνας, πρόεδρος του Αγροτικού – Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας «η Ένωση», ο οποίος ανέλυσε τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί από την ημέρα που ξεκίνησε ο Ενωτικός Φορέας Αγροτών και Συνεταιρισμών.

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτά είναι τα ακόλουθα:

  • Η μεγάλη πλειοψηφία των συνεταιριστών και των αγροτών αναγνωρίζει ότι απαιτείται μια νέα αρχή έκφρασης του συνεργατισμού στην χώρα. Στο ίδιο πλαίσιο δείχνουν να συντάσσονται η Πολιτεία και τα πολιτικά κόμματα, οι διάφορες σχετικές  οργανώσεις και εν γένει το σύνολο των εμπλεκομένων φορέων στην αγροτική οικονομία.
  • Ανούσιοι τακτικισμοί, υπερφίαλες αρχηγικές επιδιώξεις, ανόητα παιχνίδια εξουσίας και επιβολής και γενικά δεσπόζουσες λογικές της τελευταίας εικοσαετίας εκπεφρασμένες στον συνεταιριστικό χώρο με ονοματεπώνυμο, ξεπερνιούνται οριστικά και αφήνονται να κριθούν στον μέλλοντα χρόνο. Τερατουργήματα κάθαρσης που σκόπευαν να αναπαλαιώσουν πρόσωπα και καταστάσεις τελείωσαν ευτυχώς πολύ γρήγορα.
  • Μια εννεαμελής ομάδα συνεταιριστών δημιουργικής σύνθεσης θέσεων και όχι συμβιβασμού ανέλαβε να εκφράσει την ενότητα και την κοινή βούληση σύστασης ενός νέου σχήματος εκπροσώπησης των αγροτών και των συνεταιριστικών οργανώσεων και επιχειρήσεων. Διάχυτη είναι η επιθυμία όλων των συμμετεχόντων να αναδειχθούν στην ηγεσία του υπό ίδρυση σχήματος νέα άφθαρτα πρόσωπα με την τεχνοκρατική γνώση που επιβάλουν οι καιροί και το συνεταιριστικό όραμα που απαιτεί η νέα αρχή.
  • Προς αξιοποίηση βρίσκεται στο τραπέζι η διακήρυξη του Ενωτικού Φορέα Αγροτών και Συνεταιρισμών, μια διακήρυξη που είναι κοινά αποδεκτό ότι επιτάχυνε τις εξελίξεις σύστασης του νέου σχήματος. Αυτή την διακήρυξη έχουν υπογράψει περισσότεροι από 60 συνεταιρισμοί και οργανώσεις παραγωγών από όλη την χώρα.

Σε αυτό το κομβικό σημείο, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, καθώς:

  • Το εξωτερικό περιβάλλον αλλάζει δραματικά με συνέπειες που δεν μπορούν ούτε καν να προσεγγιστούν (για παράδειγμα η σίγουρη πλέον αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ πιθανότατα θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στα διαθέσιμα κονδύλια της ΚΑΠ).
  • Το εσωτερικό περιβάλλον συνεχίζει να είναι προβληματικό με την τρέχουσα ηγεσία του ΥπΑΑΤ να αδυνατεί να υπερασπιστεί στοιχειωδώς τα συμφέροντα των αγροτών και των συνεταιρισμών. Οι συνεχιζόμενες ψεύτικες υποσχέσεις σε όλα τα θέματα, η μη επίλυση προβλημάτων, η έλλειψη προσανατολισμού, η αδυναμία διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων των άμεσων και έμμεσων ενισχύσεων, το συνεχιζόμενο κυνήγι μαγισσών είναι μερικά παραδείγματα της αγροτικής καθημερινότητας.
  • Ο κίνδυνος να εμφανιστούν αυτόκλητοι σωτήρες είναι πάντοτε υπαρκτός.

Και πρόσθεσε: «Συνεπώς η όποια καθυστέρηση οδηγεί ντετερμινιστικά σε αδιέξοδο. Οι καλές και διακηρυγμένες από όλες τις κατευθύνσεις προθέσεις για ενότητα δεν επαρκούν. Η οποιαδήποτε επιτροπή, αν δεν τηρήσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, απλά χρονοτριβεί και δίνει χώρο και χρόνο για να ξεπεραστεί.

Ο Ενωτικός Φορέας δηλώνει έτοιμος να αναλάβει το βάρος και την πρωτοβουλία για να επιταχύνει τα πράγματα και να προχωρήσουν παρακάτω.  Τόσο παρακάτω, όσο σκιαγραφούν οι ακόλουθες πέντε βασικές αρχές:

Α. Το νέο σχήμα εκπροσώπησης αγροτών και συνεταιριστικών οργανώσεων και επιχειρήσεων οφείλει να είναι ανοιχτό σε ισότιμη συμμετοχή μελών που το καταστούν ισχυρό και του προσδίδουν δυνατότητα παρέμβασης στα αγροτικά δρώμενα ισάξια του ισχυρότερου κλαδικού επιμελητηρίου της χώρας.

Β. Η ηγετική ομάδα του νέου σχήματος, σε πλήρη συμφωνία με τις επικρατούσες χρηστές διοικητικές πρακτικές σε όλο τον κόσμο σε όλους τους τομείς, οφείλει να ανανεώνεται προκειμένου να αποφεύγονται φαραωνικές θητείες που καταλήγουν να υπηρετούν πρόσωπα και όχι θεσμούς.

Γ. Το νέο σχήμα οφείλει να επιτυγχάνει οικονομική αυτοτέλεια με βασικό έσοδο τις συνδρομές των μελών του και δίχως καμία κρατική ενίσχυση. Η στελέχωση του νέου σχήματος θα υπηρετεί αυτή την αρχή προκειμένου να μην επαναληφθούν ελλειμματικές καταστάσεις του παρελθόντος.

Δ. Η κομματική ανεξαρτησία του νέου σχήματος δεν σημαίνει αποπολιτικοποίηση. Το αντίθετο μάλιστα, θα αναζητούνται σε όλους του χώρους, εντός και εκτός βουλής, εκείνοι που θα αντιλαμβάνονται και θα υπηρετούν καλύτερα τα οράματα του νέου σχήματος.

Ε. Καθώς το νέο σχήμα εκκινεί από τον αγρότη και ενεργεί αποκλειστικά για την προάσπιση των συμφερόντων του, βασική του επιδίωξη θα είναι η δια βίου εκπαίδευση των αγροτών. Θα αναζητούνται συνεχώς όλα τα μέσα προκειμένου οι αγρότες να μην αποτελούν τα παθητικά υποκείμενα των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων».

Στη συνέχεια ο κ. Νίκος Δασκαλάκης, Πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας, ο οποίος ανέφερε: «Η νέα συνεταιριστική συνείδηση θα πρέπει να είναι έξω από οτιδήποτε παλιό. Το συνεταιριστικό κίνημα δεν έχει ανάγκη από προσωπικές στρατηγικές. Το συνεταιριστικό κίνημα έχει ανάγκη από ενότητα, ισοτιμία, στοχεύσεις, δυνατότητα εκπροσώπευσης σε κάθε επίπεδο, και ενίσχυση της παραγωγικής βάσης».

Και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε σε μια φάση που το συνεταιριστικό κίνημα έχει την ανάγκη να κινηθεί σε αυτή τη βάση. Θέλουμε ένα συνεταιριστικό κίνημα που θα δημιουργεί υπεραξία σε όλη την κλίμακα της εφοδιαστική αλυσίδα. Το σχήμα αυτό αγκαλιάστηκε από τους αγρότες τόσο στην περιοχή μου όσο και πανελλαδικά. Πρέπει να διαμορφώσουμε το νέο καταστατικό, τις νέες αρχές με βάση την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία προσαρμοσμένα στις δικές μας ανάγκες. Σε αυτή την κατεύθυνση η συμβολή όλων είναι χρήσιμη. Δεν περισσεύει κανένας. Πρέπει όλοι να πορευτούμε πλάι – πλάι. Η ενότητα σε ισότιμη βάση είναι αυτή που θα δώσει την πραγματική δυναμική στο νέο που έχει γεννηθεί».

 

Από τη πλευρά του ο κ. Χρήστος Μπαρλιάς, πρόεδρος της ΑΕΣ Κορινθίας τόνισε πως: «Αφού ξεκινήσαμε, άνοιξε η… όρεξη και στους υπόλοιπους και καλώς έγινε. Πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση στη Βόρεια Ελλάδα, όπου λήφθηκε μια πρωτοβουλία να συγκεντρωθούμε στα γραφεία της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής στην Αθήνα. Και εκεί όλοι συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να φτιαχτεί κάτι νέο που θα έχει τα χαρακτηριστικά που προανέφερε ο κ. Δασκαλάκης. Αυτό το καταστατικό που έχουμε, θα σταλεί σε όλους τους συνεταιρισμούς και πάνω σε αυτό θα χτίσουμε αυτό που έχουμε οραματιστεί. Η συγκέντρωση σήμερα έγινε διότι αύριο 2 Ιουλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών». Και συμπλήρωσε λέγοντας: «Να ξεκαθαρίσω και από την πλευρά μου ότι είμαστε όλοι ίσοι και θα πορευόμαστε δίπλα – δίπλα. Μιλάμε για ένα ενωτικό σχήμα που χωράει στο υγιές που υπάρχει. Πάμε μπροστά. Ο χώρος έχει ανάγκη από το σχήμα αυτό».  

Εν συνεχεία, τον λόγο έλαβε ο κ. Βασίλης Παρόλας, Γενικός Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσπρωτίας και Αντιπρόεδρος της Cogeca: “Αυτές τις ημέρες παρακολουθούμε ένα μεγάλο πρόβλημα που ονομάζεται Μαρινόπουλος. Φαίνεται λοιπόν η μεγάλη σημασία που έχει η κίνηση που κάνουμε για τη δημιουργία του νέου αυτού συνεταιριστικού φορέα. Ο Μαρινόπουλος και οι αλυσίδες λιανικού εμπορίου έχουν το πάνω χέρι στην αγορά των αγροδιατροφικών προϊόντων. Αποτέλεσμα είναι να πληρώνουν τους παραγωγούς με μεγάλη καθυστέρηση. Το πρόβλημα το πληρώνουν πάντα οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί. Η σημασία του εγχειρήματός μας είναι να δυναμώσουμε την θέση μας στην αγροδιατροφική αλυσίδα».

Τόνισε ακόμα ότι: «Το brexit θα επηρεάσει την ΚΑΠ. Εμείς από πλευράς συνεταιρισμών δεν είχαμε πουθενά τη δύναμη να πούμε τι αλλαγές θέλαμε στην ΚΑΠ. Πρέπει να έχουμε ένα φορέα που να μπορούμε να εκφράσουμε αυτό που θέλουμε. Οι υπουργοί έρχονται και παρέρχονται. Μέσω του φορέα αυτού θα μπορούμε πλέον να διεκδικήσουμε».