Κοινή ΚΑΠ με επαρκείς πόρους ζήτησαν τα κράτη-μέλη στις Βρυξέλλες (upd, pics + video)

LIVE: Αειφορία, τεχνολογία και πόροι της ΚΑΠ στο Συμβούλιο Γεωργίας

Το πρώτο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας υπό την προεδρία της Βουλγαρίας ξεκίνησε τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου, στις Βρυξέλλες, όπου οι υπουργοί γεωργίας των κρατών-μελών θα ανταλλάξουν απόψεις για το έγγραφο της Κομισιόν σχετικά με το «Μέλλον των Τροφίμων και της Γεωργίας» στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) μετά το 2020. Επιπλέον, θα ενημερωθούν για την κατάσταση της αγοράς σε βασικά αγροτικά προϊόντα. Επιπλέον, οι υπουργοί θα συζητήσουν για τρέχουσες διεθνείς εμπορικές συμφωνίες που αφορούν αγροτικά θέματα καθώς και θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα της Βουλγαρικής προεδρίας από τον υπουργό γεωργίας της χώρας και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Γεωργίας, Rumen Porodzanov.

Δείτε live το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας (Μπορείτε να επιλέξετε στις ρυθμίσεις audio: Ελληνικά)

Πιο αναλυτικά, οι υπουργοί θα σταθούν στην προστιθέμενη αξία της ΚΑΠ, τις πηγές, τους στόχους και στην επικουρικότητα για τους δύο πυλώνες. Στα θέματα αγοράς θα εστιάσουν στη ζάχαρη, το γάλα, την αποβουτυρωμένη σκόνη γάλακτος, το χοιρινό κρέας. Άλλα θέματα στην ατζέντα είναι η Xylella fastidiosa, η Αφρικανική πανώλη και το10ο Φόρουμ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία. Πιθανή είναι η συζήτηση για την εκλογή του νέου Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO). Επιπλέον, θα συζητηθεί ο κανονισμός για την επιβολή πρόσθετων δασμών στις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων προέλευσης από τις ΗΠΑ.

Στην τοποθέτησή του ο Γάλλος υπουργός γεωργίας, Jacques Mezard, επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη προς τον πρώτο πυλώνα της ΚΑΠ (άμεσες ενισχύσεις) καθώς είναι μια κοινή πολιτική που εξασφαλίζει ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα.

Η Βρετανίδα εκπρόσωπος του υπουργείου εστίασε στην ομιλία της στην έρευνα, την εκπαίδευση των αγροτών αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος, των εδαφών, της βιοποικιλότητας. Ανέφερε δε ότι οι αγρότες είναι οι πρώτοι φίλοι της γης.

Από την πλευρά του ο Fernand Etgen, υπουργός γεωργίας του Λουξεμβούργου έκανε λόγο για τη βιώσιμη ανάπτυξη στη γεωργία. Ζήτησε να παραμείνει κοινή η πολιτική αλλά με ευελιξία και η χρηματοδότηση να γίνεται με κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.

Πιο φιλόδοξη και με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στο επίκεντρο θέλει την ΚΑΠ η Ιταλία, όπως σημείωσε ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας, Μαουρίτσιο Μαρτίνα. Περισσότερη ευελιξία και απλοποίηση της ΚΑΠ.

Επίσης, ο Έλληνας υπουργός γεωργίας, Βαγγέλης Αποστόλου, στην τοποθέτησή του ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «θα βοηθήσουμε τη βουλγαρική προεδρία στο έργο της. Ο οδικός χάρτης προεδρίας και Επιτροπής επιβεβαιώνουν τη σημασία της ΚΑΠ. Όμως, ερωτήματα προκύπτουν από το έγγραφο και τις παρουσιάσεις της Επιτροπής για την ΚΑΠ. Η προστιθέμενη αξία μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο αν έχουμε επαρκείς πόρους, διαφορετικά δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στους στόχους της. Για τη σύγκλιση ενισχύσεων θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τη διαφορά κρατικών ενισχύσεων σε εκτάρια μεταξύ των κρατών μελών καθώς βασίζεται σε διαφορετικές πραγματικότητες μεταξύ των παραγωγών. Η επισιτιστική ασφάλεια, η ευημερία των αγροτικών περιοχών, η προσέλκυση νέων ανθρώπων στη γεωργία, η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, η προστασία περιβάλλοντος είναι μερικοί από τους στόχους της ΚΑΠ. Επίσης, η έρευνα και η τεχνολογία θα επιτρέψουν να γίνει πιο βιώσιμη και παραγωγική η γεωργία της ΕΕ. Θα πρέπει να δώσουμε περισσότερο χώρο στις ιδιαιτερότητες των κρατών μελών. Η επικουρικότητα να μην διαταράσσει τις ισορροπίες μεταξύ των κρατών μελών. Υπάρχουν ανησυχίες για στρατηγικά σχέδια: προβληματισμός για τις άμεσες ενισχύσεις-πώς θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως δίχτυ ασφαλείας, διατηρούμε επιφυλάξεις για την εφαρμογή των στρατηγικών σχεδίων, να μην υπάρξουν προβλήματα στην απορρόφηση πόρων και να μην δημιουργηθούν πρόσθετοι διοικητικοί έλεγχοι, να μην αυξήσουμε τη γραφειοκρατία. Οι αποφάσεις θα κρίνουν το μέλλον όχι μόνο της επόμενης αλλά και της μεθεπόμενης ΚΑΠ. Υποστηρίζουμε ότι βελτιώνει την ΚΑΠ. Θα υποστηρίξουμε τους κοινούς κανόνες αν πράγματι θέλουμε η παλαιότερη κοινή πολιτική να είναι αποτελεσματική.»

Δείτε εδώ αναλυτικά το δελτίο Τύπου του ΥΠΑΑΤ

 

Από την πλευρά του ο Ιρλανδός υπουργός γεωργίας, Michael Creed, μίλησε για αυτονομία στα κράτη-μέλη σχετικά με τα περιβαλλοντικά μέτρα (λόγω γεωγραφικών και κλιματικών περιορισμών και διαφορετικότητας).

Η εκπρόσωπος της Κύπρου τόνισε ότι «η αύξηση της προστιθέμενης αξίας της ΚΑΠ δεν πρέπει να περιοριστεί καθώς τα οφέλη είναι διαχρονικά, αν μειωθεί ο προϋπολογισμός θα έχει επιπτώσεις σε πολλούς τομείς. Η έρευνα και τεχνολογία εύκολα προσβάσιμη. Να διευρυνθεί η τεχνογνωσία. Μικρά κράτη μέλη-δύσκολο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις. Ευελιξία στους συμφωνηθέντες στόχους.  Προσαρμοστηκότητα στις αντικειμενικές δυσκολίες ειδικά των μικρών κρατών μελών. Ο βαθμός επικουρικότητας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει ένα επίπεδο που θα διασφαλίζει τους παραγωγούς. Απαιτείται ένα ελάχιστο επίπεδο ενίσχυσης για τους παραγωγούς».

Ο υπουργός γεωργίας της Δανίας, ζήτησε περισσότερη επικουρικότητα και ευελιξία αναλόγως με τις εθνικές συνθήκες. Για τα στρατηγικά σχέδια ζήτησε ευελιξία και διαφάνεια κατά την εφαρμογή τους. Η Δανία τόνισε επίσης ότι: «Τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) πρέπει να γίνουν πιο εύκολα. Η ΚΑΠ να συνδράμει στους στόχους για το περιβάλλον της ΕΕ». Επίσης, έγινε αναφορά στη βιολογική γεωργία και στην έξυπνη παρακολούθηση από τους δορυφόρους που θα απλοποιήσει το έργο των αγροτών.

Η Ουγγαρία υπενθύμισε την κοινή δήλωση των χωρών Βίσεγκραντ με την Κροατία. Και η αντιπροσωπία της Ουγγαρίας ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «θέλουμε να παραμείνει μια ισχυρή ΚΑΠ με δύο πυλώνες, συνυπογράφουμε την απλούστευση των κανόνων, ζητάμε περισσότερη επικουρικότητα μείωση λογιστικών ελέγχων και των κυρώσεων. Υπάρχει προστιθέμενη αξία από την ΚΑΠ για παραγωγούς και πολίτες. Ζητούμενο μια πιο ανταγωνιστική γεωργία. Τα κονδύλια για την ΚΑΠ πρέπει να πηγαίνουν στους αγρότες. Πρέπει να κρατήσουμε το ποσοστό της γεωργικής ενίσχυσης υπό τη μορφή της μη επιστρέψιμης ενίσχυσης. Τα νέα στρατηγικά σχέδια από Κομισιόν, θα είναι αποτελεσματικά αν βασιστούν στο σημερινό μοντέλο. Πρέπει να εξελίξουμε τις άμεσες ενισχύσεις, (ευελιξία, επικουρικότητα) περισσότερες κατά αποκοπή ενισχύσεις στους αγρότες. Να υπάρχουν εναλλακτικές για το πρασίνισμα. Να μάθουμε πώς οι τεχνικές που χρησιμοποιούσαμε στο δεύτερο πυλώνα πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον πρώτο πυλώνα. Θέλουμε διευκρινίσεις για αυτό, αν είναι να συγχωνευτούν οι δύο πυλώνες. Είναι σημαντικό να ξέρουμε για τις κατά εξουσιοδότηση πράξεις τι θα λένε και να μην γίνουν πιο περίπλοκοι οι κανόνες και γραφειοκρατικοί». 

Στη συνέχεια το Βέλγιο τόνισε τα εξής: «Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για τους επόμενους μήνες ώστε να ορίσουμε τους στόχους. Η ΚΑΠ είναι γεωπολιτικής και στρατηγικής σημασίας, είναι συνώνυμη της εξασφάλισης τροφίμων. Απώτερος στόχος της ΚΑΠ είναι καλό εισόδημα στον αγρότη και καλή τιμή για τους καταναλωτές. Υπάρχει και οικολογική πτυχή. Βιώσιμη διαχείριση νερού και εδαφών. Κοινωνική πτυχή ανανέωση ηλικιακή της υπαίθρου. Μείωση γραφειοκρατίας. Περισσότερο περιθώριο ελιγμών στα κράτη μέλη και στις περιφέρειες για τις άμεσες ενισχύσεις. Στα μέτρα αγοράς να παίζει ρόλο η Κομισιόν. Καλή ιδέα τα στρατηγικά σχέδια αλλά να το σκεφτούμε προσεκτικά. Θα πρέπει να υιοθετεί σε γενικές γραμμές τους γενικούς στόχους των κρατών μελών. Να αποφύγουμε την επανεθνικοποίηση της ΚΑΠ, συμφωνούν και άλλα κράτη-μέλη μ’ αυτό. Και η Κομισιόν για την ώρα δίνει διαβεβαιώσεις για αυτό».

Η υπουργός γεωργίας της Ισπανίας, Isabel García Tejerina υπογράμμισε τα εξής: «Απαιτείται συναίνεση για να διασφαλίσουμε την προστιθέμενη αξία της ΚΑΠ. Απαραίτητος ο προϋπολογισμός να διατηρηθεί. Θετική και ευφυής γεωργία να συμβάλλει στους στόχους του περιβάλλοντος και να ενισχυθεί ο κοινωνικός ιστός της υπαίθρου. Μετρήσιμοι στόχοι που θα βασίζονται σε σωστούς δείκτες που θα εφαρμόζονται στους περισσότερους αγρότες. Να μην υπάρχουν κυρώσεις σε σχέση με στόχους που είναι αδύνατο να επιτύχουν.  Ίση μεταχείριση παραγωγών σε σχέση με την αντιμετώπιση των ενισχύσεων και των στόχων της ΚΑΠ. Ελάχιστο κοινό επίπεδο στην εφαρμογή των κανόνων για όλους. Πρέπει να αναρωτηθούμε τι είδους γεωργία ευρωπαϊκή θέλουμε. Όλοι λέμε ότι είναι περίπλοκη η ΚΑΠ. Είναι εύκολο να εντοπίσουμε περίπλοκες και περιττές διατάξεις. Να μην προχωρήσουμε σε ένα σύστημα με αποτελέσματα που θα είναι δύσκολο να ανατρέψουμε».

Η Σουηδία τόνισε: «Αυξημένη επικουρικότητα μπορεί να απλουστεύσει την πολιτική μας. Πιο στοχευμένη πολιτική που θα οικοδομείται πάνω στην εμπιστοσύνη. Η ΚΑΠ να διευκολύνει τη μετάβαση σε μια οικονομία χωρίς ορυκτά καύσιμα. Αυξημένη ανταγωνιστικότητα με προσανατολισμό στην αγορά. Ευημερία των ζώων (για αυξημένη απόδοση αντιβιοτικών). Να προσαρμόζουν τις πολιτικές τα κράτη μέλη στις δικές τους δυνατότητες. Τα στρατηγικά σχέδια να μην αυξήσουν τη γραφειοκρατία. Η ΚΑΠ να προάγει φιλόδοξους στόχους. Απαιτείται αυξημένη εμπιστοσύνη στην Κομισιόν για τα στρατηγικά σχέδια. Να πάρουμε εγκαίρως αποφάσεις. Είναι σημαντικό να ξέρουν οι άνθρωποι τι θα τους συμβεί».

Η Τσεχία με τη σειρά της υπογράμμισε: «Υψηλοί κανόνες για τρόφιμα υψηλού επιπέδου. Άσκηση περιβαλλοντικής δραστηριότητας με περιβαλλοντικά πρότυπα. Στόχοι υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), διατήρηση εισοδήματος-απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές. Δίκαιη και χωρίς διακρίσεις ΚΑΠ. Προσανατολισμένη ΚΑΠ στην αγορά με ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας. Να αξιοποιήσουμε τα αποτελέσματα της έρευνας και της τεχνολογίας. Να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη χρηματοδότηση. Να λάβουμε υπόψη μας τις τοπικές ιδιαιτερότητες αποφεύγοντας τις περιττές λεπτομέρειες. Μέγιστη δυνατή διαφάνεια προς τα κράτη-μέλη και τους παραγωγούς. Επικουρικότητα γνωστή από το δεύτερο πυλώνα αλλά να δούμε τα όρια των ενισχύσεων στον πρώτο πυλώνα και πώς θα εφαρμοστεί η έννοια της επικουρικότητας στον πρώτο πυλώνα.  Απλούστευση διοικητικών ελέγχων».

Εν συνεχεία η Ολλανδία ανέφερε:  «Γενικά οι Κάτω Χώρες είναι υπέρ των προτάσεων της Κομισιόν. Σημαντικό να έχουν οι αγρότες μια καλή θέση στην αλυσίδα τροφίμων. Να έχουν μια δίκαιη τιμή. Τασσόμαστε υπέρ της ανανέωσης της αρχιτεκτονικής της ΚΑΠ. Μεγαλύτερη ευθύνη στα κράτη μέλη για την επίτευξη των στόχων της ΚΑΠ. Μια ΚΑΠ με ίσους όρους και ευκαιρίες. Να συμβάλλει στη διασφάλιση παροχής τροφίμων σε σωστή τιμή.  Βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα του κλάδου. Να μπορούν να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί τις διακυμάνσεις τιμών. Υποστηρίζουμε την αύξηση της επικουρικότητας. Υπεύθυνα τα κράτη-μέλη για επίτευξη στόχων με δικά τους μέσα και αν είναι δυνατό να πραγματοποιούν μόνα τους τους ελέγχους. Το σκεφτόμαστε για τη συγχρηματοδότηση. Για σύγκλιση άμεσων ενισχύσεων επιθυμούμε δίκαιες ενισχύσεις. Δεν μπορούμε να έχουμε μια ενιαία προσέγγιση των ενισχύσεων. Δεν μπορεί να ισχύσει γιατί υπάρχουν γεωγραφικοί και κλιματικοί παράγοντες διαφορετικοί».

Η Πορτογαλία επεσήμανε ότι: «Να παραμείνει ο πληθυσμός στις αγροτικές περιοχές. Διατήρηση περιβάλλοντος, εδαφών, υδάτων.  Επικουρικότητα θεμελιώδης έννοια στην ΕΕ. Να μην αφαιρεθεί η κοινή φύση της ΚΑΠ. Και για τον πρώτο και για το δεύτερο πυλώνα να αυξηθεί η επικουρικότητα εκεί που υπάρχει ανάγκη για τα κράτη μέλη. Επαρκής χρηματοδοτική κάλυψη και για  τους δύο πυλώνες». 

Ο εκπρόσωπος της Γερμανίας υποστήριξε τα εξής: «Να στηρίξουμε γεωργία και ύπαιθρο. Προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε όπως η κλιματική αλλαγή, η ευημερία των ζώων, η διεθνής ανταγωνιστικότητα. Το πλαίσιο των στόχων θα πρέπει να το θέτει η ΕΕ. Όμως χρειάζεται απτή απλούστευση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρέπει να δούμε πως θα μετρήσουμε την επίτευξη των στόχων ως προς το αποτέλεσμα. Καλές οι σκέψεις για ανακατανομή ευθυνών (επικουρικότητα). Μετά τους στόχους από την ΕΕ τα κράτη μέλη θα έχουν την ευθύνη εφαρμογής αυτών με βάση την αρχή της επικουρικότητας. Για παράδειγμα εμείς είμαστε ομοσπονδιακή χώρα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τις άμεσες ενισχύσεις και τα κρατίδια για την αγροτική ανάπτυξη».

Το λόγο μετά πήρε η αντιπροσωπεία της Κροατίας: «Η ΚΑΠ θέλουμε να φέρει καινοτομία-μεταφορά γνώσης-ανανέωση γενεών ώστε να αποφύγουμε την ερήμωση της υπαίθρου. Χρειάζεται ευελιξία. Πρόσθετη επικουρικότητα πχ. στα γεωργικά μέτρα. Δεν έχουμε αντιληφθεί το εύρος των στρατηγικών σχεδίων. Ελπίζουμε ότι τους επόμενους μήνες θα έχουμε πλήρη ενημέρωση».

Η τοποθέτηση της Φινλανδίας έχει ως εξής: «Ανταγωνιστικότητα τομέα και όλων των περιφερειών μας, βιώσιμη οικονομία που θα βασίζεται στην ανακύκλωση. Θέλουμε απλούς δείκτες για να πετύχουμε τους στόχους μας. Ενίσχυση επικουρικότητας. Κοινό πλαίσιο και μετά το κάθε κράτος-μέλος θα αποφασίζει για τις δράσεις γιατί υπάρχει μεγάλη ποικιλομορφία μεταξύ των κρατών-μελών. Θέλουμε απλούστευση. Θέλουμε ευρύτατο μενού για τα μέτρα του περιβάλλοντος. Επιδοτήσεις στην παραγωγή-ευελιξία στα κράτη μέλη. Συνεργασία Κομισιόν και κρατών μελών, ο καθένας να γνωρίζει το ρόλο του. Να περιοριστεί το διοικητικό βάρος. Εχέγγυα για συνέχεια και συνοχή στην κοινή αυτή πολιτική».

Η Ρουμανία ανέφερε: «Θα πρέπει να προσέξουμε τα εισοδήματα της υπαίθρου να υπάρχει ισορροπία σε σχέση με τα εισοδήματα των πόλεων. Συνεχή επιμόρφωση νέων, αλλά να έχουν πρόσβαση στη γη. Δεν θέλουμε όριο στις άμεσες ενισχύσεις γιατί συμβάλλουν στη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Ελλοχεύει ο κίνδυνος της επανεθνικοποίησης της ΚΑΠ όπως και για κυρώσεις αν οι παραγωγοί δεν πετύχουν τους στόχους που καθορίζονται σε ενωσιακό επίπεδο. Θα πρέπει να δούμε τι συνέπειες θα είχε η αύξηση της επικουρικότητας. Θέλουμε περισσότερες διευκρινίσεις». 

H Βουλγαρία για πρώτη φορά στο τιμόνι της ΕΕ

Η Αυστρία τόνισε τα παρακάτω: «Μας ανησυχεί γιατί μένουν όλο και λιγότερα ψίχουλα για τον αγρότη. Οι αντισταθμιστικές πληρωμές δεν βοηθούν. Η ΚΑΠ εξακολουθεί να παραμείνει σημαντική. Είναι σημαντικό να υπάρχει πολυμορφία για τη διατήρηση μιας υπαίθρου με πολυμορφία. Στηρίζουμε την πρόταση της Κομισιόν για την αρχή της επικουρικότητας παρόλο που ξέρουμε ότι πολλά ερωτήματα χρήζουν απάντησης. Να επιστρατευτεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η απλούστευση είδαμε στο παρελθόν να δημιουργεί περισσότερη γραφειοκρατία. Πρέπει να δούμε την επικουρικότητα με βάση την ενιαία αγορά και με το γεγονός ότι πρέπει να υπάρχουν ίσοι όροι ανταγωνισμού. Η ΚΑΠ είναι μια βαθιά κοινή στρατηγική πολιτική».

O Επίτροπος Phil Hogan ευχαρίστησε όλους τους αντιπροσώπους των κρατών-μελών. «Το όλο υπόβαθρο αυτών των αλλαγών: Από το Νοέμβριο του 2014 που ανέλαβα αυτά τα καθήκοντα που ζητούσατε ευελιξία, να λάβουμε υπόψη μας την πολυπλοκότητα και την ιδιαιτερότητα των κρατών-μελών.  Μιλάμε για εξέλιξη πολιτικής και όχι επανάσταση. Υπάρχει κόπωση των παραγωγών. Τώρα θα έχουμε πανευρωπαϊκούς στόχους, σύμφωνα με στόχους της ΕΕ και με τις διεθνείς συμφωνίες. Θέλουμε Γεωργία προσανατολισμένη στην αγορά. Να προβλέψουμε την ανανέωση των γενεών. Επισιτιστική ασφάλεια και προστασία περιβάλλοντος. Ισπανία, Ρουμανία έχουν ανησυχήσει αλλά θέλουμε και προτάσεις. Είμαστε σε αρχική φάση για να ορίσουμε τις λεπτομέρειες. Έχουμε κοινούς στόχους. Δεν θα οδηγηθούμε σε επανεθνικοποίηση. Η ΕΕ πληρώνει τα κράτη-μέλη και τα κράτη-μέλη πληρώνουν τους γεωργούς. Πρέπει να εγγυηθούν ότι λειτουργούν οι μηχανισμοί. Εγγυήσεις προς τους γεωργούς, πως δεν πρόκειται να δημιουργήσουμε προβλήματα στο μηχανισμό των άμεσων ενισχύσεων. Έχουμε 2,5 χρόνια για να το δούμε αυτό.  Θέλουμε σύσταση task force άμεσα. Πείτε μας τι θέλετε στα στρατηγικά σχέδια. Ήδη υπάρχουν 200 δείκτες σε ενωσιακό επίπεδο, αλλά δεν τους χρησιμοποιείται. Θέλω να τους περιορίσω αυξάνουν τη γραφειοκρατία. Στόχος είναι η απλούστευση. Πώς θα δώσουμε μάχη για έναν καλό προϋπολογισμό αν δεν έχουμε σύγχρονους στόχους. Δεν μπορούμε να κάτσουμε με δεμένα χέρια. Θέλουμε καλή πολιτική με καλή προικοδότηση. Πρέπει να ευχαριστήσω θερμά την εσθονική προεδρία κάναμε πολλά μαζί και πετύχαμε πολλά».

Συνοψίζοντας, ο Βούλγαρος υπουργός γεωργίας, Rumen Porodzanov, σημείωσε τα εξής με βάση όσα ακούστηκαν από τα κράτη-μέλη:

  • Πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων στο Συμβούλιο για το μέλλον των τροφίμων και της γεωργίας.
  • Προστιθέμενη αξία ΚΑΠ για γεωργούς, πολίτες και περιβάλλον.
  • Πολλοί υπουργοί υποστηρίζουν ότι η προστιθέμενη αξία  της ΚΑΠ μπορεί να αυξηθεί με τη διατήρηση των πόρων.
  • Να ενισχυθεί η προσαρμογή της ΚΑΠ στην κλιματική αλλαγή και στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης ως το 2030. Οι γεωργοί να παραμείνουν στο επίκεντρο και να παρέχονται τα κατάλληλα κίνητρα.
  • Η προστιθέμενη αξία θα επιτευχθεί χάρη στη διατήρηση του υφιστάμενου επιπέδου στήριξης.
  • Εξακολουθούν να ισχύουν οι στόχοι της ΚΑΠ. Απαιτείται ίση μεταχείριση και δίκαιος ανταγωνισμό μεταξύ των γεωργών στα κράτη-μέλη.
  • Αυξημένη επικουρικότητα-ευελιξία με βάση τις εθνικές ιδιαιτερότητες. Περιορισμός διοικητικών ελέγχων.
  • Να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες για τα στρατηγικά σχέδια.