Λύσεις υπέρ της περιαστικής γεωργίας προτάθηκαν στο Συνέδριο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής

Λύσεις υπέρ της περιαστικής γεωργίας προτάθηκαν στο Συνέδριο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής

Την εκκίνηση μίας νέας προσπάθειας που θα δώσει νέα δυναμική στην ύπαιθρο της Αττικής σήμανε το Συνέδριο «Περιαστική Κτηνοτροφία και Κτηνοτρόφοι», που πραγματοποίησε στις 20/11 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος». Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο πάνω στο οποίο θα μπορεί να «συμβιώνει» αρμονικά η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία και η δασοκομία με τον αστικό ιστό.

Το συνέδριο αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει ο Σύλλογος, και με την διακήρυξη της ΑΡΡΑΤΤΙΚΑ (Ομάδα Τοπικής Δράσης της υπαίθρου της Αττικής). Μάλιστα τον Ιούλιο 2016 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος ξεκίνησε προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος διοικητικής τακτοποίησης των αγροτικών δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο της Αττικής, που επιστεγάσθηκε με το άρθρο Τέταρτο, του Νόμου 4424 (ΦΕΚ Α, 183/27 Σεπ 2016).

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου «στον Ν4424/2016, επιτεύχθηκε να δοθεί μια γενική παράταση έκδοσης αδείας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, υπό προϋποθέσεις, μέχρι τις 31 Δεκ 2018, τροποποιώντας τον νόμο 4056/2013, δημιουργώντας επαρκές χρονικό διάστημα για να εξευρεθεί αξιοπρεπέστερη και απλουστευμένη διαδικασία αδειοδότησης, πάντα, ευελπιστώντας ότι θα εξασφαλισθεί, με την συμμετοχή των επαγγελματιών κτηνοτρόφων και στα πλαίσια της ηθικής».

Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ενσωμάτωση κτηνοτροφικών μονάδων στον οικοδομικό ιστό των πόλεων, στη δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων για τις πολύ δύσκολες περιπτώσεις και στη καθημερινή επίλυση προβλημάτων.

Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Γιάννης Κοντογιάννης εξέφρασε την αποφασιστικότητα των μελών του Συλλόγου Αττικής προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα των πατροπαράδοτων αδειοδοτημένων λειτουργούντων στάβλων στην Αττική.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωσήφ Μπιζέλης παρουσίασε τα city farm, τις αγροικίες των πόλεων, ως «πρεσβείες» του αγροτικού κόσμου στον αστικό χώρο. Στην Ευρώπη από την δεκαετία του 1990 δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Αγροικιών Πόλης (European Federation City Farm-EFCF) για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της περικύκλωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων από τις ραγδαία επεκτεινόμενες πόλεις.

Επίσης, αναπτύχθηκαν συστήματα Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας (Community Supported Agriculture-CSA) δημιουργώντας συνεταιρισμούς παραγωγών και καταναλωτών στην περιοχή κατοικίας τους, δίνοντας διέξοδο σε όλους, και τους αστούς (τροφή, ψυχική υγεία, απασχόληση) και τους γεωργούς και κτηνοτρόφους.

«Αν συνδυασθεί η πρόταση ανάπτυξης city farm, με επισκέψιμα αγροκτήματα (από αγρότες) στον περιαστικό χώρο, ίσως μπορεί να προωθηθούν νέες λύσεις» σημειώνεται.

Ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Ζέρβας παρουσίασε τα Κτηνοτροφικά πάρκα, ως μια εναλλακτική πρόταση-λύση για τη διάσωση και λειτουργία της περιαστικής κτηνοτροφίας. Το κτηνοτροφικό πάρκο είναι μία έκταση εύκολα προσβάσιμη από τους κτηνοτρόφους με άμεση επαφή με τους βοσκοτόπους για τη βόσκηση των ζώων στην οποία θα οργανωθούν αιγοπροβατοστάσια με όλους τους απαιτούμενους βοηθητικούς χώρους. Σημειώνεται ότι τα Κτηνοτροφικά Πάρκα έχουν νομοθετηθεί από το ΥΠΑΑΤ με το Νόμο 4235/11-2-2014, φύλλο 32 Εφ. Κυβερνήσεως.

Στο Συνέδριο μίλησε και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος επισήμανε, μεταξύ άλλων, το συγκριτικό πλεονέκτημα της εγγύτητας των παραγόμενων κτηνοτροφικών προϊόντων στην αγορά της Αθήνας, αλλά και για την αμεσότερη σχέση και εμπιστοσύνη που δύναται να δημιουργηθεί μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή και με τις αγορές αγροτών.

Ακόμη υπογράμμισε τα οφέλη της παραγωγής και αξιοποίησης κτηνοτροφικών υποπροϊόντων, όπως το βιοαέριο και το κομπόστ, αλλά και την ανάγκη χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά τη διαδικασία της παραγωγής, προκειμένου να επιτυγχάνεται μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών-ΠΑΚΟΕ, ομότιμος καθηγητής Παναγιώτης Χριστοδουλάκης, πρότεινε τα συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα του Συνεδρίου η πιθανότητα δημιουργίας 10 πιλοτικών «αγροτικών συνοικισμών» με γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες σε εκτάσεις του ΥπΑΑΤ και ΥπΟικ, με προοπτική αυτάρκειας και μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, δίνοντας μια κάποια διέξοδο ακόμα και στο οξύ πρόβλημα των προσφύγων, σε συνδυασμό με την τεράστια ανεργία.