Μ. Μπόλαρης: Υποχρέωση η ανάδειξη της πολυποικιλότητας των ελληνικών ελαιοδέντρων

Μ. Μπόλαρης: Πρόκληση η ανάδειξη της πολυποικιλότητας των ελληνικών ελαιοδέντρων

Την ανάγκη συνεργειών για την ανάδειξη της πολυποικιλότητας των ελληνικών ελαιοδέντρων υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης κατά την επίσκεψή του στο πρότυπο φυτώριο του Γιώργου Κωστελένου στο Γαλατά Τροιζηνίας.

Η συνάντηση γνωριμίας και συνεργασίας πραγματοποιήθηκε στις 15/10, οπότε και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την νομοθεσία για τη λειτουργία των φυτωρίων, κυρίως όμως, τα θέματα της καταγραφής, διάσωσης, επιστημονικής μελέτης, καθαρότητας και πολλαπλασιασμού του πολύτιμου γενετικού υλικού των ελληνικών ποικιλιών ελαιοδέντρου.
 
Ο Γιώργος Κωστελένος συλλέγει εδώ και δεκαετίες πολύτιμο γενετικό υλικό ελιάς από όλο τον ελλαδικό χώρο, στην πλειοψηφία του μη επίσημα καταγεγραμμένο. Το πολύτιμο καταγραφικό έργο αποτυπώνεται πλέον σε περίπου 100 ποικιλίες ελαιοδέντρου στην Ελλάδα, πολλές από τις οποίες είναι σπάνιες ή και πολύ σπάνιες. Οι ποικιλίες αυτές διατηρούνται με υποδειγματική φροντίδα στις φυτωριακές εγκαταστάσεις στο Γαλατά.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η βιβλιοθήκη της φυτωριακής μονάδας, στην οποία βρίσκονται σπάνια βιβλία, ελληνικά και ξένα, με την από αιώνες βιβλιογραφία για το ελαιόδεντρο και την καλλιέργεια της ελιάς.

Ο αναπληρωτής υπουργός μετά την ενημέρωση και την περιήγηση στις εγκαταστάσεις των φυτωρίων, ζήτησε τις συνέργειες και την συνεργασία με προτάσεις τόσο για την καταγραφή – διάσωση-καταλογογράφηση -πιστοποίηση-εμπορία των ελληνικών ποικιλιών ελαιοδέντρου, όσο και για την διαχείριση με σοβαρότητα της πρόκλησης των εξαγωγών.

Τόνισε ότι η πατρίδα μας διαχειριζόμενη το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημά μας, το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, έχει υποχρέωση να αναδείξει μεθοδικά τόσο τη μοναδική πολυποικιλότητα των ελαιοδέντρων, όσο και την εξαιρετικής ποιότητας ποικιλία ελαιολάδων.

«Πρόκειται για πρόκληση που απαιτεί τις συνέργειες των παραγωγών – ελαιοκαλλιεργητών, των ομάδων παραγωγών, των φυτωριούχων, των ιδιωτών τυποποιητών-εξαγωγέων, των Ερευνητικών κέντρων και Ινστιτούτων, των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, του υπουργείου και των συναρμόδιων υπηρεσιών, κατεύθυνση στην οποία κινείται με στρατηγικό σχεδιασμό το υπουργείο» τόνισε.