Μακεδονία: Έξωση των αγροτών από τις προστατευόμενες περιοχές

Διαβούλευση υποσχέθηκε ο Σ. Φάμελλος για τα μεγάλα προβλήματα που προκαλούνται στην αγροτική και αλιευτική δραστηριότητα από το νέο θεσμικό πλαίσιο

Μακεδονία: Έξωση των αγροτών από τις προστατευόμενες περιοχές

Τον ασκό του Αιόλου, σε ό,τι αφορά την αγροτική και αλιευτική δραστηριότητα που πραγματοποιείται στην περιοχή των εκβολών των ποταμών Γαλλικού, Αξιού Λουδία, Αλιάκμονα και της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου, ανοίγει το νέο θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και στο οποίο καθορίζονται οι όροι, οι χρήσεις και οι περιορισμοί δόμησης.

Όλη η προστατευόμενη έκταση υπολογίζεται περίπου στα 370.000 στρέμματα, τα οποία περιλαμβάνουν την Α’ Ζώνη, που είναι οι εκβολές των ποταμών, οι παράκτιες περιοχές και τα θαλάσσια τμήματα, τη Β’ Ζώνη, που αφορά χερσαίες εκτάσεις, και τη Γ’ Ζώνη που εξ ολοκλήρου αφορά τις γεωργικές καλλιέργειες.

Το ζήτημα της αναστολής των οικοδομικών αδειών, όσο και ο περιορισμός της δραστηριότητας στην περιοχή Γ’ προστασίας, περιοχή με τη μεγαλύτερη έκταση ορυζοκαλλιέργειας, αλλά και η περιορισμένη αλιευτική δραστηριότητα στην Α’ ζώνη προστασίας, στις εκβολές των ποταμών, έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από πλευράς αγροτικού κόσμου. Όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Α’ Χαλάστρας, Αχιλλέας Καμπούρης, από το νέο θεσμικό πλαίσιο προκύπτουν πολλαπλά ζητήματα. Αφενός η απαγόρευση της κυκλοφορίας, με τη δύση του ηλίου, στις προστατευόμενες περιοχές που θα προκαλεί προβλήματα στις βραδινές αγροτικές εργασίες και αφετέρου η αναστολή των οικοδομικών αδειών, που βάζει φρένο στην ολοκλήρωση της κατασκευής κάποιων αποθηκών για χρήση γεωργικών προϊόντων (αποθήκευση ρυζιού, τριφυλλιού, καλαμποκιού, σπόρων κ.λπ.) ή παρελκόμενων. «Από τη στιγμή που οι εκτάσεις είναι ιδιωτικές και δεν δόθηκαν δωρεάν από το κράτος, δεν μπορούν να μπαίνουν περιορισμοί, μέτρα και όροι χωρίς να προτείνονται αντισταθμιστικά οφέλη, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη και εκεί που υπάρχουν προστατευμένοι βιότοποι», λέει ο κ. Καμπούρης.

Ζητήματα προκύπτουν και στην παράκτια αλιεία και στις υδατοκαλλιέργειες, αφού απαγορεύεται οποιαδήποτε δραστηριότητα στην Α’ ζώνη μέχρι τα 5 μέτρα βάθος. Ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού επισημαίνει ότι πολλοί επαγγελματίες κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, αφού το βάθος στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου δεν ξεπερνά το ενάμισι μέτρο. «Εάν σε αυτά προσθέσουμε και τα 200.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα μέσα στις εκβολές των τριών ποταμών, αντιλαμβάνεστε ότι θίγονται χιλιάδες επαγγελματίες», καταλήγει.

Το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων, συνεταιρισμών και Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων υπό τον συντονισμό του δημάρχου Δέλτα, Μίμη Φωτόπουλου, και παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα γίνει διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Από πλευράς αγροτών, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, με στόχο την εκπόνηση και την κατάθεση υπομνήματος προς το αρμόδιο υπουργείο.