Μακεδονία: Μαθητές Λυκείων έμαθαν την αξία της μεταποίησης

Δρέπουν από νεαρή ηλικία τους καρπούς του αγροτικού πλούτου

Μακεδονία: Μαθητές Λυκείων έμαθαν την αξία της μεταποίησης

Στη Μακεδονία, μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημιουργούν, καινοτομούν και καλλιεργούν τα ταλέντα τους με πρώτη ύλη τα τοπικά αγροτικά προϊόντα. Σε δύο σχολεία των νομών Πιερίας και Κοζάνης, οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν ενασχόληση με τη μεταποίηση και τη σύσταση ρομποτικών κατασκευών αντίστοιχα.

Το 2014, τα παιδιά στο Λύκειο Κονταριώτισσας Πιερίας ξεκίνησαν τη μαθητική τους επιχείρηση με τον διακριτικό τίτλο «Άρωμα Ολύμπου – Μαθητική Μεταποιητική». Στόχος ήταν η κατανόηση της αξίας της μεταποίησης και συνάμα η μετουσίωση μιας θεωρητικά απλής ιδέας σε προσοδοφόρα επαγγελματική διέξοδο. Το κατάφεραν, χρησιμοποιώντας προϊόντα από τον ευλογημένο τόπο του Ολύμπου.

Με ελάχιστους οικονομικούς πόρους, αλλά εφοδιασμένοι με μπόλικο μεράκι, οι μαθητές έθεσαν σε εφαρμογή το εγχείρημά τους. Χρησιμοποιώντας έναν απλό εξοπλισμό μεταποίησαν βότανα σε μείγματα αφεψημάτων με συγκεκριμένες ιδιότητες και τα συσκεύασαν σε όμορφα κουτάκια που επιμελήθηκαν αυτοπροσώπως. Συνέχισαν με το ελαιόλαδο, τα βότανα και το μέλι, αυτήν τη φορά σε καλλυντικά χειροποίητα σαπούνια. Μεταποίησαν ακόμη το μέλι σε κρασί, φτιάχνοντας εξαιρετική μεντοβίνα και το μέλι μαζί με βύνη κριθαριού και λυκίσκο, φτιάχνοντας ποιοτική αφιλτράριστη και απαστερίωτη μπύρα. Για να το καταφέρουν κόπιασαν αρκετά, φτάνοντας να δουλεύουν μέχρι και τα Σάββατα στο χημείο του σχολείου τους. Το αποτέλεσμα, όμως, τους δικαίωσε πανηγυρικά.

Στα πρώτα τους βήματα, η στήριξη του Δήμου Δίου Ολύμπου και της τοπικής κοινωνίας ήταν απλόχερη. Βέβαια, ύστερα από τη διενέργεια εκθέσεων και μπαζάρ προϊόντων σε διάφορες εκδηλώσεις, τα παιδιά δεν άργησαν να βρουν το κοινό τους. Διαπιστώνοντας την ποιότητα των προϊόντων, το κοινό δεν άργησε να τα αγκαλιάσει. Κάπως έτσι, προέκυψε η επιθυμία για επέκταση των στόχων, με τη μεταποίηση περισσότερων προϊόντων και, φυσικά, την υλοποίηση νέων ιδεών. Πρόσφατα, η ομάδα παρασκεύασε τη 14η παρτίδα μπύρας τύπου lager, ενώ έχει εμπλουτίσει και τον εξοπλισμό της (τον Φεβρουάριο απέκτησε νέο ξηραντήριο) με τη συνδρομή της δημοτικής αρχής. Μάλιστα, τα κατορθώματα των μαθητών του Λυκείου Κονταριώτισσας έφτασαν μέχρι την Αμερική. Συγκεκριμένα, στις 25 Μαρτίου τούς επισκέφθηκε ομάδα καθηγητών από το πανεπιστήμιο Kennesaw State University των ΗΠΑ, με επιθυμία να τους γνωρίσει από κοντά και να μάθει λεπτομέρειες για το φιλόδοξο εγχείρημά τους.

Για τους ενδιαφερόμενους, τα προϊόντα είναι διαθέσιμα –εκτός από τις διάφορες τοπικές εκθέσεις– στην ιστοσελίδα της ομάδας (www.aromaolympou.webnode.gr/).

Το Γενικό Λύκειο Βελβεντού καινοτομεί

Μια ρομποτική κατασκευή που διαχωρίζει τα φρούτα ανάλογα με το χρώμα τους παρουσίασαν οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Βελβεντού στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής, με θέμα «Πράσινη ενέργεια και επιχειρηματικότητα», που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα.

Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, που αφορούσε αποκλειστικά μαθητές Λυκείου, συμμετείχε η εν λόγω ομάδα, υπό την ονομασία «GREEN PEACH», εκπροσωπώντας την κωμόπολη του Νομού Κοζάνης. Το πρότζεκτ τους, ένα διαλογητήριο προϊόντων με τη σφραγίδα του τόπου, λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Όπως και στην περίπτωση των μαθητών από την Κονταριώτισσα, πρόκειται για μια αξιέπαινη συλλογική δουλειά, για την οποία η ομάδα χρειάστηκε να είναι παρούσα απογεύματα και Σαββατοκύριακα στο εργαστήρι του σχολείου. Τώρα, βλέπουν με ικανοποίηση την προσπάθειά τους να αποδίδει, αποσπώντας τα εύσημα.