Μακρόχρονη στρατηγική για το βερίκοκο ζητούν οι συνεταιριστές από τους βιομηχάνους

Μειωμένη είναι η παραγωγή βερίκοκου στην Κορινθία και αυτήν τη χρονιά, ενώ το χειρότερο είναι ότι η αγορά δεν ξεκίνησε καθόλου καλά. Αυτές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις του προέδρου της ΕΑΣ Κορινθίας, Χρήστου Μπαρλιά, ο οποίος επισημαίνει ότι «αν και η παραγωγή είναι μειωμένη πάνω από 30%, οι τιμές στις πρώιμες ποικιλίες δεν είναι ικανοποιητικές, αφού δεν βγαίνουν ούτε τα έξοδα των παραγωγών».

Αναφερόμενος στα Μπεμπέκου και στην πορεία τους, στέλνει μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, δηλώνοντας ότι «τα Μπεμπέκου είναι τα μοναδικά προϊόντα, σε ό,τι αφορά την κομπόστα για όλη την Ευρώπη. Για τον λόγο αυτόν, η βιομηχανία πρέπει να βγάλει ένα μακρόχρονο σχέδιο, ώστε να ξεφύγουμε από λανθασμένες λογικές. Να μην περιμένουν οι βιομήχανοι πότε θα υπάρχει μειωμένη παραγωγή για να ‘‘οικονομήσουνε’’. Αυτές οι λογικές είναι σε βάρος του προϊόντος και της χώρας, που χάνει συνάλλαγμα. Όλοι μαζί, βιομήχανοι και παραγωγοί, οφείλουν να εκπονήσουν μια μακρόχρονη στρατηγική προς όφελος του προϊόντος. Να σταματήσει ο κλεφτοπόλεμος μεταξύ των δύο πλευρών και να κοιτάξουμε το μέλλον. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί βρίσκονται, αυτήν τη στιγμή, σε ανοιχτή επικοινωνία και σύντομα θα ενημερώσουμε τους παραγωγούς για την πορεία του βερίκοκου».

Κιάτο

«Είναι ανάγκη να υπάρξει μια διαρκής συνεργασία κράτους – παραγωγών με στοχευμένες δράσεις, ώστε να γνωρίζουμε τι πρέπει να φυτεύουμε και τι ποικιλίες ζητά η αγορά», δηλώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κιάτου, Κώστας Παπαβασιλείου, που στέλνει και μήνυμα στους μεταποιητές, λέγοντας ότι «οι μεταποιητές πρέπει να οικοδομήσουν σχέση εμπιστοσύνης με τον παραγωγό και να μη δίνουν τιμές που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς». Η περσινή χρονιά, σε επίπεδο τιμών, σαφέστατα ήταν κακή και τώρα όλοι ελπίζουν στη διαμόρφωση μιας καλής τιμής. Η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή του Κιάτου, από πλευράς καλλιέργειας ποικιλιών βερίκοκου, είναι η ακόλουθη:

Το 2016 καταγράφηκαν 1.387 στρέμματα και 50.000 δέντρα με Μπεμπέκου, όπως επίσης και 125 στρέμματα με βερίκοκα Διαμαντοπούλου, που αντιστοιχούν σε 4.300 δέντρα. Τέλος, υπάρχει και η ποικιλία Αουρόρα, που κερδίζει συνεχώς έδαφος μαζί με άλλες επιτραπέζιες, η οποία καταλαμβάνει 31 στρέμματα με 1.321 δέντρα. Εκείνο που, όπως φαίνεται, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη μελλοντική πορεία της καλλιέργειας είναι η διαμόρφωση των τιμών. Η τιμή της περασμένης χρονιάς φαίνεται ότι δημιούργησε μεγάλα προβλήματα, γι’ αυτό και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κιάτου, Κώστας Παπαβασιλείου, τονίζει ότι «οι μεταποιητές πρέπει να εξαντλήσουν όλα τα περιθώριά τους και να στηρίξουν τιμή στα 40 λεπτά. Αυτοί που διαδίδουν ότι η τιμή θα πέσει κάτω από τα 30 λεπτά προφανώς δεν αντιλαμβάνονται ότι σε μία τέτοια περίπτωση οι παραγωγοί Μπεμπέκου θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την παραγωγή». Είναι γεγονός ότι στην Κορινθία καταγράφεται πλέον μία μικρή οπισθοχώρηση προς το παρόν στην καλλιέργεια των βερίκοκων Μπεμπέκου, χωρίς όμως αυτό να είναι εις βάρος της συνολικής παραγωγής, αφού καλλιεργούνται νέες ποικιλίες.

verikoko-kalliergeia-korinthos-kiato2Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, ο Κώστας Παπαβασιλείου δήλωσε ότι «ουσιαστικά, τα τελευταία δύο χρόνια, δεν έχουμε εξαγωγές, αφού και οι νέες ποικιλίες που παίρνουν το μερίδιό τους στην αγορά δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις σε ποσότητες. Φυσικά, επειδή οι νέες ποικιλίες είναι πιο ανθεκτικές από τα Μπεμπέκου σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αναπτυχθούν με τέτοιον τρόπο, ώστε να καλύπτουν τις απαιτήσεις της γερμανικής αγοράς, που αποτελεί και τον κυριότερο πελάτη μας». Στην ομάδα παραγωγών της ΕΑΣ Κιάτου υπάρχουν περίπου 350 παραγωγοί βερίκοκου.

Αργολίδα

Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των τιμών και τον αθέμιτο ανταγωνισμό από την Κίνα, που την περασμένη χρονιά επηρέασε σημαντικά τις τιμές, ο βιομήχανος Μιλτιάδης Κονοπισόπουλος, που δραστηριοποιείται τόσο στην Αργολίδα όσο και στη Μακεδονία, είχε επισημάνει σε σχετικό ρεπορτάζ στην «ΥΧ» ότι «αναγκαστήκαμε να έχουμε παρέμβαση στην Κομισιόν, αφού οι Κινέζοι μπαίνουν στην αγορά με πολύ χαμηλές τιμές και αυτό το γεγονός δημιουργεί υποψίες ότι γίνονται υποτιμολογήσεις». Μπορεί τα Μπεμπέκου τις τελευταίες δεκαετίες να μειώνονται σε ποσότητες, αλλά αυτήν τη μείωση έρχεται να την αντικαταστήσει ο αγρότης με καινούργιες ποικιλίες, συνήθως πρώιμες, προκειμένου να κερδίσει νέες αγορές. Το μικροκλίμα της Αργολίδας και της Κορινθίας τις καθιστά προνομιακές περιοχές στην καλλιέργεια του βερίκοκου».

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τη χρονιά που εξελίσσεται ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου, Θωμάς Φάκλαρης, μέσω του οποίου διακινούνται οι περισσότερες ποσότητες βερίκοκων, αναφέρει ότι «αυτήν τη χρονιά, περιμένουμε μια μείωση της παραγωγής κατά 20% σε κάποιες περιοχές, ενώ σε κάποιες άλλες η παραγωγή θα είναι κανονική. Από τις κλιματολογικές συνθήκες έχουν πληγεί, κυρίως, πρώιμες ποικιλίες». Σύμφωνα με όσα ο ίδιος υποστηρίζει, η παραγωγή προχωρά με βήματα χελώνας, αφού είναι αρκετοί αυτοί που διστάζουν να καλλιεργήσουν βερίκοκο λόγω του ότι το προϊόν είναι ευαίσθητο και η τιμή του χαμηλή». Πάνω από το 50% θα φύγει για ακόμη μία χρονιά στο εξωτερικό, αφού αυτός είναι και ο στόχος των συνεταιρισμών.