Προεκλογικό μανιφέστο: Οι θέσεις του CDU για την ΚΑΠ μετά το 2020

Το «Brexit» ενισχύει τη γερμανική επιρροή

Η τελευταία νίκη της Μέρκελ και η σύνθετη πολιτική πραγματικότητα

Δημοσιεύθηκαν υπό μορφή διακήρυξης οι θέσεις του γερμανικού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2020.

Το κόμμα, που βρίσκεται υπό την ηγεσία της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, σε συνεννόηση με τη συμμαχική Χριστιανοκοινωνική Ένωση Βαυαρίας (CSU), έθεσε το στίγμα του για τις επερχόμενες γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου, αλλά και την εν γένει πορεία της ΚΑΠ, με τη στάση του να έχει βαρύνουσα σημασία.

Κυρίαρχο αίτημα των δύο συμμαχικών κομμάτων, που απαρτίζουν τη γερμανική κυβέρνηση, είναι να υπάρξει συνέχεια στην ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική. Σε αυτό το πλαίσιο, το κόμμα της Μέρκελ εισηγήθηκε τη διατήρηση των άμεσων ενισχύσεων και μετά το 2020, αλλά και των υφισταμένων δύο πυλώνων της ΚΑΠ.

Στο επίκεντρο βρίσκεται επίσης η θέση ότι θα στηριχθούν τα συμφέροντα των ενεργών και των νέων αγροτών, όπως και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου. Σε αυτό το πλαίσιο, στη διακήρυξη διατυπώνεται το αίτημα για δίκαιες τιμές αγοράς, επαρκή εισοδήματα για τους αγρότες και βελτίωση των σημερινών εργαλείων διαχείρισης κρίσεων της αγοράς, με έντονο όμως το στοιχείο της αυτοχρηματοδότησης. «Απαιτούμε να υπάρξει ένας μόνιμος μηχανισμός εξισορρόπησης των κινδύνων, με τον οποίο οι γεωργοί θα μπορούν να βάζουν κονδύλια στην άκρη σε καλά χρόνια, χωρίς να τους επιβάλλεται φορολογία, προκειμένου να τα επιστρατεύσουν σε χρονιές κατά τις οποίες υφίστανται ζημίες», επισημαίνεται.

Επιπλέον, το κόμμα της Μέρκελ δεσμεύθηκε να δημιουργήσει ένα Ταμείο Καινοτομίας, το οποίο, όπως τονίζει, θα επιδιώξει να επιταχύνει την τεχνική, βιολογική και ψηφιακή πρόοδο μέσω της αγροτικής έρευνας και καινοτομίας, όπως συμβαίνει με τις εφαρμογές της γεωργίας ακριβείας.

Οι γερμανικές θέσεις σχετικά με τη διαμόρφωση της μελλοντικής ΚΑΠ αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς μετά το Brexit, η Γερμανία είναι μακράν ο κυριότερος χρηματοδότης του προϋπολογισμού της ΕΕ.