110 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ ΑΝΤΥΠΑ

Πατριώτης, ιδεαλιστής, από τους πρώτους Έλληνες σοσιαλιστές, άνθρωπος που προσπάθησε να «εφαρμόσει» της ιδέες της γαλλικής επανάστασης στη μίζερη ελληνική πραγματικότητα, στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Μαρίνος Αντύπας παραμένει ως τις μέρες μας μια μορφή-σύμβολο. Ένας άνθρωπος που με τη ζωή, όπως και με το θάνατό του, κέρδισε μια θέση σε κείνη τη μειοψηφία των ανθρώπων, που βάζουν πάνω από το συμφέρον τους τα συμφέροντα των πολλών. Πάνω από την ελευθερία τους την ελευθερία των πολλών. Πάνω από την καλοπέραση τους, την ισότητα όλων.

Μαρίνος Αντύπας: Η λάσπη δεν είναι η μοίρα του αγρότη

Λέγεται ότι οι τελευταίες του λέξεις, λίγο πριν πεθάνει, ήταν το πασίγνωστο τρίπτυχο του γαλλικού διαφωτισμού, και της γαλλικής επανάστασης: Ελευθερία-Ισότητα- Αδελφότητα. Τρίπτυχο που τον καθοδήγησε στις συγκρούσεις του με το κατεστημένο της εποχής, στην εθελοντική συμμετοχή του στην επανάσταση της Κρήτης του 1896, στις θαρραλέες καταγγελίες του κατά των υπευθύνων για την τραγική ήττα του 1897, που του κόστισαν ένα χρόνο στις φυλακές. Τον καθοδήγησε επίσης να γίνει σάρκα από τη σάρκα της αγροτιάς, που την εποχή εκείνη, με την ευγενή φροντίδα των τσιφλικάδων, της χωροφυλακής, και του κράτους, σερνόταν κυριολεκτικά στη λάσπη.

Γεννημένος το 1872 στην Κεφαλονιά, ο Αντύπας σπούδασε νομικά, ασχολήθηκε με την πολιτική, εξέδωσε προοδευτικές εφημερίδες, ίδρυσε το «Λαϊκόν Αναγνωστήριον η Ισότης», ένα είδος λαϊκού σχολείου, αγωνίστηκε για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Για καθορισμένο μεροκάματο, μείωση των ωρών εργασίας, κοινωνική ασφάλιση, συντάξεις, αιτήματα που στην εποχή του η άρχουσα τάξη θεωρούσε εξτρεμιστικά. Εκεί όμως που συμπύκνωσε όλο το πάθος, και τον ανθρωπιστικό ριζοσπαστισμό, ήταν η δράση του ανάμεσα, και μαζί, με τους αγρότες της Θεσσαλίας. Όταν, το 1906, έπεισε τον πλούσιο θείο του Σκιαδαρέση, να αγοράσει ένα κτήμα 300.000 στρέμματα στα Τέμπη, και να του αναθέσει τη διαχείρισή του.

Μαρίνος Αντύπας: Η λάσπη δεν είναι η μοίρα του αγρότη

Μαρίνος Αντύπας: Η λάσπη δεν είναι η μοίρα του αγρότηΑυτό το τεράστιο τσιφλίκι το μετέτρεψε σε πεδίο εφαρμογής των ιδεών του. Εφάρμοσε μέτρα όπως η αργία της Κυριακής, αύξησε την πρόσοδο των κολλήγων από 25%, που ίσχυε ως τότε, σε 75%, προχώρησε σε παραγραφή των χρεών τους. Ταυτόχρονα οργάνωνε συγκεντρώσεις στα χωριά, μιλούσε στους κολλήγους, τους οργάνωνε, τους παρότρυνε να διεκδικήσουν μια ζωή έξω από τη λάσπη, στην οποία τους καταδίκαζε η απληστία των τσιφλικάδων. Οι τελευταίοι θα τρομάξουν, θα τον μισήσουν, θα τον προειδοποιήσουν, και τελικά, όταν αποδειχτεί ότι δεν πτοείται, θα τον δολοφονήσουν, στις 8 Μαρτίου του 1907, στον Πυργετό της Λάρισας. Ένας σμπίρος τους, ονόματι Κυριακός, θα τον πυροβολήσει, δήθεν σε καυγά, και εν συνεχεία θα αθωωθεί, γιατί βρισκόταν σε… άμυνα!!!

Μαρίνος Αντύπας: Η λάσπη δεν είναι η μοίρα του αγρότη

Με τη ζωή και με το θάνατό του, ο Αντύπας συνέβαλε όσο κανένας άλλος στην αφύπνιση των κολλήγων της Θεσσαλίας, αλλά και των αγροτών όλης της Ελλάδας. Αν κάθε κοινωνική τάξη αποκτά συνείδηση του εαυτού της, και των δικαιωμάτων της, κάτω από την επιρροή κάποιων πρωτοπόρων, φωτισμένων ανθρώπων, ο Αντύπας μπορεί να χαρακτηριστεί ο άνθρωπος που έδειξε το δρόμο στους αγρότες. Κάτι περισσότερο: Τους έβαλε στο δρόμο, που σε λίγα χρόνια, το 2010, θα οδηγήσει στην απελευθερωτική έκρηξη του Κιλελέρ. Τίποτε δεν ήταν ίδιο για τη φτωχή αγροτιά μετά τον Αντύπα. Που μας άφησε μια απλή παρακαταθήκη: Η λάσπη δεν είναι η μοίρα του αγρότη…

Μαρίνος Αντύπας: Η λάσπη δεν είναι η μοίρα του αγρότη

Η καθιερωμένη ετήσια γιορτή στην μνήμη του Μαρίνου Αντύπα, θα πραγματοποιηθεί φέτος την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017 στον Πυργετό, στο μνημείο του Αγωνιστή πλησίον της πλατείας και ώρα 11:00 π.μ.. Πρόγραμμα: 11:15 π.μ. Κατάθεση Στεφάνων / 11:25 π.μ. Χαιρετισμός Δημάρχου / 11: 35 π.μ. Ομιλία για τον Μαρίνο Αντύπα / 11:45 π.μ. Χορευτικά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πυργετού.