Μαρούλι: Μόνο ο κάµπος γλύτωσε από τον καιρό και την υπερπροσφορά

Χαλάζι, βροχές και χαµηλή ζήτηση αποκαρδιώνουν τους... µαρουλόκαρδους

Μαρούλι:Μόνο ο κάµπος γλύτωσε από τον καιρό και την υπερπροσφορά

των Γ. Ρούστα, Γ. Σάρρου, Α. Χρυσοχόου, Γ. Αργυρίου

Χαµηλές τιµές και µέτρια ποσοτικά παραγωγή «απολαµβάνουν», ως επί το πλείστον, οι καλλιεργητές µαρουλιού στη χώρα, εν αναµονή της συγκοµιδής των τελευταίων σπορών του χρόνου. Στη µισή χώρα ο καιρός έπληξε την καλλιέργεια, ενώ σε κάποιες περιοχές, αν και αρχικά βοήθησε στις αποδόσεις, πλέον υπάρχει το ρίσκο πρώιµα και όψιµα να συγκοµιστούν ταυτόχρονα, από τις υψηλές θερµοκρασίες. Η «ΥΧ», µε ανταποκρίσεις στις βασικότερες παραγωγικές περιοχές, καταγράφει
και παραθέτει.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Το χαλάζι στα Ίρια µείωσε την παραγωγή

Διπλή όψη παρουσιάζει η καλλιέργεια µαρουλιού στην Αργολίδα, αφού από τη µία πλευρά το χαλάζι κατέστρεψε µεγάλο µέρος της παραγωγής και από την άλλη το µαρούλι έµεινε άθικτο, όπως και η τιµή του. Συγκεκριµένα, η παραγωγή στον κάµπο των Ιρίων, που είναι ο πλέον γνωστός, θα είναι µειωµένη τουλάχιστον κατά το ήµισυ, αφού πρόσφατη χαλαζόπτωση είχε ως αποτέλεσµα να καταστραφεί µεγάλο µέρος της παραγωγής, ενώ από την άλλη πλευρά στην επαρχία Άργους δεν υπήρξε κανένα πρόβληµα. 

Η τιµή του µαρουλιού κινήθηκε από 12 έως 15 λεπτά, αν και δεν υπάρχει µεγάλη ζήτηση, αφού η καλοκαιρία σε διάφορα άλλα µέρη παραγωγής έχει αφήσει την περιοχή της Αργολίδας. Οι τιµές παραµένουν σταθερές σε σχέση µε την περασµένη χρονιά, ενώ το βιολογικό κινήθηκε στα 25 λεπτά. Στην Κορινθία, όπου η παραγωγή µαρουλιού φθάνει τα 220 στρέµµατα και η συνολική παραγωγή τους 400 τόνους ετησίως, η τιµή φαίνεται να παραµένει στα ίδια επίπεδα µε την περασµένη χρονιά και να έχει οροφή τα 15 ευρώ. 

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Αισθητά λιγότερα σε Θήβα και Χαλκίδα

Μειωµένες πάνω από 30% δείχνουν να είναι οι καλλιέργειες του µαρουλιού στη Στερεά Ελλάδα. Το µεγαλύτερο ποσοστό των καλλιεργητών που παράγουν για πώληση στις λαϊκές αγορές προσαρµόζουν τις εκτάσεις ανάλογα µε τη ζήτηση στην αγορά. Σύµφωνα µε τον παραγωγό Κωνσταντίνο Λουκίσσα από την περιοχή της Θήβας, «η µείωση των καλλιεργούµενων εκτάσεων στην περιοχή µας λόγω της χαµηλής ζήτησης συνεχίζεται και φέτος. 

Το ίδιο συµβαίνει και µε τα άλλα κηπευτικά. Η τιµή παραγωγού κυµαίνεται από 0,22 έως 0,28 ευρώ και στη λιανική φθάνει τα 60 λεπτά. Οι οργανώσεις παραγωγών είναι µετρηµένες στα δάχτυλα και αυτό µας κάνει αδύναµους απέναντι στις αγορές. Πιστεύω ότι µέσα από οργανωµένα σχήµατα θα έχουµε καλύτερα αποτελέσµατα, το πρόβληµά µας είναι ότι δεν µπορούµε να συνεργαστούµε. Μιλάµε για δηµοπρατήρια χωρίς να έχουµε έναν ολοκληρωµένο σχεδιασµό για το πώς θα λειτουργήσουν και πώς θα δηµιουργηθούν. Όλοι περιµένουµε από το κράτος και το κράτος από εµάς».

Για στροφή των καταναλωτών στις έτοιµες σαλάτες και στα σούπερ µάρκετ κάνει λόγο ο Μιχάλης Κούτρας παραγωγός σπορόφυτων από την περιοχή της Χαλκίδας: «Έχουµε αλλαγή του παραγωγικού µοντέλου και η διαχείριση περνά σε περισσότερο οργανωµένα εταιρικά ή συνεργατικά σχήµατα, µε στόχο τη µείωση του κόστους παραγωγής και την καλύτερη διακίνηση του προϊόντος στην αγορά».

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Όλα πρίµα για τον κάµπο

Ευνοϊκές χαρακτηρίζονται οι πρόσφατες καιρικές συνθήκες για το µαρούλι στον κάµπο, καθώς οι βροχές που προηγήθηκαν ζωντάνεψαν το λαχανικό, βελτιώνοντας παράλληλα τις αποδόσεις. Ωστόσο, αν η ηλιοφάνεια συνεχιστεί µε υψηλές για την εποχή θερµοκρασίες, τότε υπάρχει ο κίνδυνος στην επόµενη συγκοµιδή, µαζί µε τα πρώιµα να µαζευτούν και τα όψιµα µαρούλια και η αγορά να µπουκώσει, ενώ στην πορεία (περίπου τα Χριστούγεννα) να παρουσιαστεί έλλειψη. Η ζήτηση στην αγορά αυτή την περίοδο είναι χλιαρή, καθώς υπάρχει µια µεγάλη γκάµα επιλογών (µέχρι και ντοµάτες συνεχίζει να βρίσκει κανείς στις λαϊκές αγορές) για τον καταναλωτή. Το καλό για τον παραγωγό µαρουλιού είναι ότι αυτό αντέχει περισσότερο στις χαµηλές θερµοκρασίες (µέχρι και -3) σε σχέση µε τα υπόλοιπα λαχανικά. Η τιµή πώλησής του στις λαϊκές είναι περίπου 80 λεπτά/κιλό, ενώ στη λαχαναγορά, όπως συµβαίνει και µε τα υπόλοιπα λαχανικά, στο ήµισυ, δηλαδή 40 λεπτά. 

Στον Νοµό Λαρίσης, αρκετοί παραγωγοί διαθέτουν υπαίθρια και θερµοκηπιακή παραγωγή, ώστε να παράγουν συνεχώς. Ο φθινοπωρινός απολογισµός είναι θετικός και ελπίζουν έτσι να πορευθούν µέχρι και το τέλος του χρόνου. Από την άνοιξη θα ξεκινήσει ο νέος κύκλος σποράς, για να καλυφθεί η ανοιξιάτικη ζήτηση.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Η αυξηµένη προσφορά σκότωσε την τιµή

Ιδιαίτερα πεσµένες είναι οι τιµές στο µαρούλι εξαιτίας της υπερπροσφοράς που υπάρχει στην αγορά, δηλώνει παραγωγός Γιώργος Καραγιάννης που καλλιεργεί υπαίθρια σαλατικά, µεταξύ των οποίων και µαρούλι, στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής στη Θέρµη Θεσσαλονίκης. Όπως λέει επειδή ο Νοέµβριος ήταν ζεστός µήνας αυτό ευνόησε την καλλιέργεια και δηµιούργησε µεγάλη προσφορά χωρίς όµως να υπάρχει η ανάλογη ζήτηση. «Αυτήν τη στιγµή είναι πολύ πεσµένη η αγορά και οι τιµές κυµαίνονται µεταξύ 30-40 λεπτών το κιλό. Η αγορά αναµένεται να ανακάµψει όταν αρχίσουν να βγαίνουν και τα θερµοκηπιακά κατά την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων», τονίζει ο κ. Καραγιάννης. Παράλληλα, επισηµαίνει ότι οι τελευταίες βροχοπτώσεις προκάλεσαν κάποια προβλήµατα ασθενειών ή εµπόδισαν την οµαλή ανάπτυξη των φυτών. Αυτή την περίοδο και στην υπαίθρια καλλιέργεια η σπορά για το µαρούλι έχει σταµατήσει από τις αρχές Οκτώβρη. Από την πλευρά του, ο παραγωγός Ηλίας Ζαµπούρης που καλλιεργεί θερµοκηπιακό µαρούλι όλο τον χρόνο σε περιοχή της Χαλκιδικής είπε πως δεν υπήρξε πρόβληµα στην καλλιέργεια λόγω των τελευταίων βροχοπτώσεων σε αντίθεση µε άλλες περιοχές της χώρας. Οµαλά εξελίχθηκε η παραγωγή και τους καλοκαιρινούς µήνες.