Masterclass για ελληνικά αγροτικά startups από Ολλανδούς εμπειρογνώμονες

Στα θρανία της επιχειρηματικότητας

Masterclass για ελληνικά αγροτικά startups από Ολλανδούς εμπειρογνώμονες

Αντάλλαξαν εμπειρίες, μοιράστηκαν ιδέες, απέκτησαν γνώση και ενημερώθηκαν σε θέματα δικτύωσης, branding, ηλεκτρονικού εμπορίου, τιμών πρόσβασης στις ευρωπαϊκές αγορές και άλλων θεμάτων ανάπτυξης του επιχειρείν. Δέκα εκπρόσωποι νεοφυών επιχειρήσεων, στους τομείς της αγροδιατροφής, αγροβιοτεχνολογίας και αγροτουρισμού, είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν και να καθοδηγηθούν από Ολλανδούς, αλλά και Έλληνες εμπειρογνώμονες, ώστε να βελτιώσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα σε προϊόντα, όπως το μέλι, οι ελιές, το λάδι ή εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας.

Το συγκεκριμένο masterclass εντασσόταν στην πρωτοβουλία για την επιχειρηματικότητα Orange Grove, που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια η ολλανδική πρεσβεία στην Αθήνα, με στόχο να προσφέρει την κατάλληλη τεχνογνωσία σε όσους δραστηριοποιούνται ή θέλουν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Οι Oλλανδοί εμπειρογνώμονες προέρχονταν από την εταιρεία Startlife, που ειδικεύεται στην ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό τομέα, και συνδιοργανώτρια ήταν η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία AgriEnt.

Η συντονίστρια της εταιρείας, Γκίτε Σχόμπερ, μιλώντας στην «ΥΧ», υπογράμμισε ότι «η ποιότητα των αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα είναι εξαιρετική κι αυτό το αποδεικνύουν τα κεράσια και τα ακτινίδια. Πιστεύω πως προϊόντα όπως το λάδι, τα σιτηρά ή το μέλι έχουν τις ίδιες δυνατότητες ποιοτικής υπεροχής και δικτύωσης στις διεθνείς αγορές και μπορούν να ανταγωνιστούν την Ιταλία και τη Γαλλία». Η κα Σχόμπερ κατέληξε, λέγοντας πως «οι Έλληνες παραγωγοί θα πρέπει να προσθέσουν αξία στα προϊόντα τους με βάση την ποιότητα, την αντίληψη της φρεσκάδας, της καθαρότητας και της δύναμης που διασφαλίζεται μέσω μιας βιολογικής και βιώσιμης γεωργίας». Η εκπαίδευση περιελάμβανε επίσης και βελτίωση των επιχειρηματικών ιδεών που κατατέθηκαν στο masterclass, όπως το μοντέλο για την αύξηση της παραγωγικότητας της προβατοτροφίας, ανέφερε ο εμπειρογνώμων Χρήστος Δ. Κατσάνος. Όπως επισήμανε, «το masterclass αποτελεί μέρος μιας ευρωπαϊκής συνεργασίας, με στόχο να τροφοδοτήσει τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, έτσι ώστε οι νέοι να μπορέσουν να αναπτυχθούν και να ενισχύσουν τον εαυτό τους και το ελληνικό startup οικοσύστημα».

Η Ολλανδία είναι από τους κορυφαίους παίκτες στον αγροδιατροφικό τομέα. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων και μία από τις πρώτες χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή φρούτων και λαχανικών διεθνώς. «Η παραγωγικότητά της στον αγροτικό τομέα, χάρη στις καινοτόμους και αποτελεσματικές μεθόδους, είναι πέντε φορές υψηλότερη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο», ανέφερε ο πρέσβης της Ολλανδίας στην Ελλάδα, Κάσπαρ Βέλντκαμπ, τονίζοντας παράλληλα ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να ανταλλάξει γνώση και εμπειρία με τους νέους επιχειρηματίες, τους οποίους, όπως είπε, θεωρεί ένα ζωντανό και ελπιδοφόρο μελλοντικό εταίρο. «Είστε το μέλλον μας», είπε χαρακτηριστικά, «γιατί η οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα απασχολεί και την Ολλανδία ως μέλος της ευρωζώνης».