Μαστίχα: 7 τόνους λιγότερη σε σχέση με πέρυσι η φετινή παραγωγή

Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου: Υποστηρίξουμε τον «θησαυρό» της Χίου που είναι η μαστίχα

Σημαντικά μειωμένη αναμένεται η παραγωγή μαστίχας για το 2016. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι μόνο από τις πυρκαγιές η παραγωγή θα είναι μειωμένη κατά 5 με 7 τόνους, ενώ αν συνυπολογίσει κανείς και τις συνέπειες από τη λειψυδρία, που έπληξε το νησί, η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη. «Πιο ακριβείς θα μπορούμε να είμαστε τον Δεκέμβριο», εξηγεί στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γιώργος Τούμπος, καθώς ήδη από τις 17/10 ξεκίνησε η παραλαβή της ψιλής μαστίχας. Ο ίδιος υπογραμμίζει και τις επιπτώσεις που έχουν επιφέρει στο νησί τα μέτρα, όσον αφορά το φορολογικό και το ασφαλιστικό. Φέτος, όπως εξηγεί, λόγω του συνταξιοδοτικού, πολλοί δεν μπήκαν στο χωράφι για να καλλιεργήσουν.

Όσον αφορά τις τιμές, ο κ. Τούμπος εξηγεί ότι σε αυτήν τη φάση δεν επηρεάζονται. «Ελπίζουμε ότι ο καιρός θα είναι με το μέρος μας, ότι δηλαδή θα βρέξει φέτος, ώστε να μην έχουμε θέμα του χρόνου», αναφέρει χαρακτηριστικά. Αξίζει να σημειώσουμε ότι, με βάση την εγκύκλιο παραλαβών μαστίχας σοδειάς 2016, η τιμολόγηση της παραδιδόμενης μαστίχας κυμαίνεται περίπου στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, με την πρώτη κατηγορία να τιμολογείται στα 85 ευρώ/κιλό. «Το σημαντικό για εμάς είναι ότι η μαστίχα έχει δυναμική. Το 75%-80% περίπου της παραγωγής εξάγεται και πιστεύουμε ότι, από άποψη προϊόντος, διαθέτουμε συγκριτικό πλεονέκτημα, κάτι που μας κρατάει αισιόδοξους».