Με αέρα 20 λεπτών το κιλό φέτος η Κατερίνης και ο Μπασμάς

Θετικό κλίμα διαμορφώνει η ισχυρή ζήτηση από τις βιομηχανίες

kapnos kaliergeia-mpasmas-katerinis

των Γ. Ρούστα, Μ. Αμπατζή, Γ. Τσατσάκη, Γ. Σάρρου

Κλίμα βελτίωσης των τιμών παραγωγού διαμορφώνει η ζωηρή ζήτηση για ελληνικά καπνά εσοδείας 2017, την ώρα που στην αγορά παραμένουν ανοιχτές οι πληγές από την κατάρρευση του ομίλου Μιχαηλίδη.

Αν και η διαπραγμάτευση μεταξύ καλλιεργητών και μεταποιητικών εταιρειών βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, τα πρώτα συμβόλαια επιβεβαιώνουν την ανοδική τάση, η οποία από πέρυσι είχε καταγραφεί. Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν, μάλιστα, ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανόδου των τιμών, όταν ξεκινήσει η συγκομιδή και υπάρξουν τα πρώτα απτά δείγματα γραφής σε ό,τι αφορά την ποιότητα. 

«Μέχρι στιγμής δεν έχει μαζευτεί ούτε φύλλο, οπότε είναι νωρίς για να έχουμε μια σαφή εικόνα», εξηγεί στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακατέργαστου Καπνού, Βασίλης Μελενεκλής. Ο ίδιος, ωστόσο, συμπληρώνει ότι η δέσμευση του Παπαστράτου για απορρόφηση του 51% της εγχώριας παραγωγής, τουλάχιστον μέχρι το 2021, όπως επίσης και το γεγονός ότι για το νέο του προϊόν –το οποίο μάλιστα θα ξεκινήσει να εξάγεται το 2018– χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ελληνικά καπνά, λειτουργεί υποστηρικτικά, υπογραμμίζουν το έντονο ενδιαφέρον των καπνοβιομηχανιών.

Τα πρώτα συμβόλαια

Η θετική αυτή διάθεση αποτυπώνεται, ως ένα βαθμό και στις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μέχρι στιγμής. Ειδικότερα, στην Πιερία, όπου καλλιεργείται η ποικιλία Κατερίνα, οι τιμές κυμαίνονται από 10 έως 12 λεπτά πάνω σε σχέση με πέρυσι, ανάλογα με την κατηγορία. «Πέρυσι σαν μέση τιμή είχαμε τα 4,22 ευρώ/κιλό, φέτος εκτιμώ ότι μπορούμε να πάμε έως και 15 λεπτά ψηλότερα», δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΣΠΕΚΟ Βροντούς, Γιώργος Νάτσιος, προσθέτοντας ωστόσο ότι η αντιστροφή του κλίματος στην αγορά την τελευταία διετία δεν έχει αποδειχθεί αρκετή για να προσελκύσει περισσότερους παραγωγούς στην καλλιέργεια. «Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει, αφού οι τιμές εξακολουθούν να είναι χαμηλές σε σχέση με τα κόστη, ενώ και οι τελευταίες αλλαγές στο ασφαλιστικό και το φορολογικό τιμωρούν όσους καλλιεργητές εμφανίζουν υψηλούς τζίρους», επισημαίνει.

Στην Ελασσόνα, oι συμφωνίες που κλείστηκαν περί τα τέλη Απριλίου κινήθηκαν κατά 20 λεπτά παραπάνω από τα περσινά επίπεδα. Συγκεκριμένα, για τα 3.000 στρέμματα με ποικιλία Κατερίνης, τα συμβόλαια προβλέπουν μέσο όρο 4 ευρώ/κιλό, για τα 1.200 στρέμματα Μπασμά η τιμή καθορίστηκε στα 4,30 ευρώ/κιλό, ενώ για τα 1.000 περίπου στρέμματα Βιρτζίνια, η τιμή παρέμεινε σταθερή στα 2 ευρώ/κιλό. «Δεδομένης της παγκόσμιας ζήτησης, πάντως, η αύξηση στην τιμή δεν είναι ανάλογη», σημειώνουν με παράπονο οι παραγωγοί.

Στον Νομό Καρδίτσας, όπου φυτεύεται αποκλειστικά η ποικιλία Βιρτζίνια, η συγκομιδή για τα πρώιμα καπνά θα ξεκινήσει αρχές Ιουλίου, στα 11.000 στρέμματα (σ.σ. ελαφρώς μειωμένα σε σχέση με πέρυσι). Οι δε συμφωνίες, που υπεγράφησαν για τα πρώτα δύο χέρια από την ΣΕΚΕ, κυμαίνονται για τα συμβατικά στα 2,08 ευρώ/κιλό και από την βιομηχανία Γλεούδη στο 1,96 ευρώ/κιλό.

Οριακή, σε σχέση με πέρυσι, φαίνεται ότι ήταν φέτος η αύξηση της καλλιέργειας Βιρτζίνια στη Φθιώτιδα, καθώς από τα 1.300 στρέμματα των τελευταίων χρόνων, έφτασε τα 1.500 στρέμματα. Όπως λέει στην «ΥΧ» ο παραγωγός από την Κάτω Τιθορέα, Νίκος Κούσουλας, οι παραγωγοί έχουν υπογράψει συμβάσεις με τη ΣΕΚΕ και την εταιρεία Γλεούδης και η τιμή για τα πρώτα δύο χέρια θα κυμανθεί από 2 έως 2,55 ευρώ το κιλό.