Με ευρεία συναίνεση ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τους δασικούς συνεταιρισμούς 

Στα 21 τα μέλη για τη συγκρότηση δασικών συνεταιρισμών

Με ευρεία συναίνεση υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, περί Δασικών Συνεταιρισμών στην Ολομέλεια της Βουλής, με νομοτεχνικές βελτιώσεις που προτάθηκαν από εκπροσώπους φορέων, που ήταν κυρίως τεχνικού χαρακτήρα. Ανάμεσα στις βελτιώσεις ήταν η συγκρότηση δασικού συνεταιρισμού με 21 μέλη ενώ υπήρξε και τροπολογία για τους δασοπόνους ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν σε επιτροπές, θέσεις, οι οποίες, όπως διευκρινίστηκε, δεν είναι επί πληρωμή. Αντίθετα, δεν είχαν την ίδια τύχη όλες οι τροπολογίες , οι οποίες υπερψηφίστηκαν μεν κατά πλειοψηφία αλλά όχι με ευρύτερες πλειοψηφίες καθώς διαφωνίες εκφράστηκαν και για τις τροπολογίες Σκουρλέτη για τον ΑΔΜΗΕ αλλά και για την τροπολογία Παρασκευόπουλου για τους δικαστές. 

Οι βουλευτές  τόνισαν πως τα ελληνικά δάση καλύπτουν περίπου το 50% της  γης, εκ των οποίων το 25% είναι δασικές εκτάσεις. Ως επί το πλείστον τα ελληνικά δάση είναι κωνοφόρα αλλά καθώς δεν υπάρχουν δασικοί χάρτες για όλες τις περιοχές υπάρχει θέμα και ανάπτυξης του δασικού πλούτου αλλά και χρήσεων γης, γεγονός που εμποδίζει τη γενικότερη ανάπτυξη της χώρας και έχει φέρει αλλεπάλληλα πρόστιμα στη χώρα μας.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος υπερψηφίστηκε απ΄ όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής, ενώ έγινε ασκήθηκε πολλές φορές κριτική στην κυβέρνηση γενικά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τα βοσκοτόπια και τα δάνεια που πήρε ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, ο οποίος ήταν εκ των υπερθεματιστών στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στην Ολομέλεια της Βουλής αναφέρθηκαν οι ομιλητές στα θετικά σημεία του νομοσχεδίου. Εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης εξήραν το ασυμβίβαστο μελών δασικών συνεταιρισμών – εμπόρων ξυλείας αλλά υπήρξαν και επιφυλάξεις για τις λεπτομερειακές ρυθμίσεις σε σχέση με το καταστατικό από ΝΔ και κυρίως από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη αλλά και για το γεγονός ότι για τα δάση δεν έγινε επί της ουσίας συζήτηση και δεν έχουν ολοκληρωθεί οι δασικοί χάρτες.

Έντονη κριτική ασκήθηκε από πλευράς ΚΚΕ για το νομοσχέδιο σε ό, τι αφορά στο άρθρο 50 για το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα δάση και τις γρήγορες διαδικασίες για επιχειρηματικά πάρκα, μεταλλεία, λατομεία και όριο μέχρι 45 ημερών, για απάντηση στους επενδυτές.  ‘Όπως επεσήμανε ο  αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης, για να πάρουν άδεια κτηνοτρόφοι και να είναι σύννομοι χρειάζονται 3 χρόνια ενώ οι επιχειρηματίες θα παίρνουν πολύ γρήγορα άδειες. Επισημάνθηκε απ΄ όλους πλην του ΚΚΕ ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν περαιτέρω τα δάση για την ανάπτυξη και των ορεινών χωριών, όπως συμβαίνει σε όλες τις υπόλοιπες χώρες.

Ο Νότης Μηταράκης, αγορητής της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις θετικές διατάξεις αλλά εξέφρασε τις διαφωνίες του μεταξύ άλλων με το άρθρο 5 επισημαίνοντας πως οι αρμόδιες διευθύνσεις δασών είναι υποστελεχωμένες , διαφώνησε με το άρθρο 44, ώστε να έχουν εργαζόμενοι δασικών συνεταιρισμών δυνατότητα να γίνουν μέλη του συνεταιρισμού και να έχουν ίση συμμετοχή στα κέρδη, τόνισε ότι καταψηφίζει η ΝΔ το άρθρο 21 για τις εκλογές και το άρθρο 48 για τη δημιουργία ενιαίου φορέα.

Πιο επικριτικός ήταν ο αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Μιχάλης Τζελέπης, για το θέμα των δασικών χαρτών και το γεγονός ότι ήταν έτοιμοι πολλοί εξ αυτών. ήδη επί ΠΑΣΟΚ ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα Καλογρίτσα. Αναφορά έγινε από πλευράς του Γιώργου Αμυρά, ειδικού αγορητή του ΠΟΤΑΜΙΟΥ στο γεγονός ότι η τηλεόραση έδειξε ότι μονοπάτια προς την περιοχή Ιθάκη, στην οποία αναφέρεται πως είναι τα βοσκοτόπια Καλογρίτσα, έχουν παραμείνει κλειστά.

Ο Γιάννης Σαρίδης, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης από την Ένωση Κεντρώων, τόνισε ότι παλαιότερα οι δασεργάτες ήταν κομματική πελατεία και στο εξής εξορθολογίζεται το τοπίο με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος ενώ σημείωσε πως δημιουργεί προβληματισμό το θέμα της εκπαίδευσης δασεργατών. Υποστήριξε πως το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση αλλά ζήτησε να μην παραμείνουν ευχολόγια και να υπάρξει ισχυρή πολιτική βούληση για την εφαρμογή του στην πράξη.

Σε θέματα που αφορούσαν στα δάση αναφέρθηκε και ο Γιάννης Σηφάκης, βουλευτής νομού Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ. Επεσήμανε το  γεγονός ότι μετείχαν στους δασικούς συνεταιρισμούς και άνθρωποι που δεν ήταν στα δάση και τόνισε πως η λαθροϋλοτομία έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και σημείωσε πως η εκπαίδευση θα μπορούσε να γίνει και μέσω των ΙΕΚ.

Η βουλευτής Καστοριάς της ΝΔ, Μαρία Αντωνίου, αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία των δασικών συνεταιρισμών, για την προστασία και να προσφέρουν απασχόληση και πρόσθετο εισόδημα. Υποστήριξε πως το νομοσχέδιο δίνει κάποιες λύσεις και συμπληρώνει κενά για να ασχοληθούν οι εκπρόσωποι συνεταιρισμών δασεργατών με μεταποίηση, εμπορία και διακίνηση και η θέσπιση συγκεκριμένων περιορισμών. Αναφέρθηκε στις θετικές διατάξεις αλλά άσκησε δριμεία κριτική σημειώνοντας ότι δεν προβλέπεται μέγιστος αριθμός μελών συνεταιρισμού, μίλησε για υποστελεχωμένα δασαρχεία και τόνισε πως δεν υπάρχουν μελέτες διαχείρισης δασών, αγωνία για τη διαχείριση και δεν υπάρχουν οι πόροι.

Ο Γιάννης Τσιρώνης, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος εκτίμησε ότι θα αυξηθούν τα έσοδα από τα δάση, όταν σήμερα είναι στο 0, 5% του ΑΕΠ, ενώ άλλες χώρες έχουν τεχνητές δασώσεις και κάνουν καύσιμη ξυλεία και σημείωσε ότι υπήρξε εδώ ομηρεία των δασεργατών. Για τους δασικούς χάρτες ανέφερε πως ήταν και είναι όραμα και των Οικολόγων Πράσινων και μίλησε για καταπατήσεις επί δεκαετίες. Μίλησε για κύρωση μόλις του 1% των δασικών χαρτών της Ελλάδας και σημείωσε πως δεν αναρτήθηκε κανένας ενώ συγκρούστηκε λεκτικά με τον αγορητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για το θέμα των δασικών χαρτών καλώντας τον , αν νομίζει ότι είναι καλύτερα να μην το ψηφίσει. Υποστήριξε ότι οι δασικοί χάρτες δεν είχαν κυρωθεί και αναρτηθεί. Αντίθετα, τόνισε,  εδώ και 4 μήνες , απ΄ όταν ψηφίστηκε ο νόμος, έχει κυρωθεί σχεδόν το 20% των δασικών χαρτών της Ελλάδας , γεγονός το οποίο τις επόμενες ημέρες θα φανεί και στην πράξη.

Άννα Στεργίου