Με μενού «θαλάσσιο περιβάλλον – αλιεία – ιχθυοκαλλιέργειες» η 15η Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων

Με μενού «θαλάσσιο περιβάλλον - αλιεία - ιχθυοκαλλιέργειες», οι πρόεδροι κοινοβουλίων 8 κρατών συνεδριάζουν στα Ιωάννινα

«Θαλάσσια αειφορία» και «ενίσχυση της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας» είναι τα βασικά θέματα με τα οποία θ΄ ασχοληθεί η 15η Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου, που θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα στις 6 και 7 Απριλίου 2017.

Η χώρα μας έχει αναλάβει την προεδρία της μακροπεριφέρειας Ιονίου –Αδριατικής από τον Ιούνιο του 2016, εξ ου και τα υπουργεία Οικονομίας και Εξωτερικών, αναγνωρίζοντας τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ηπείρου, επέλεξαν τα Ιωάννινα για τη διοργάνωση των συσκέψεων. Βασικοί ομιλητές θα είναι στην πρώτη θεματική ενότητα: ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθηγητής Γιώργος Σταθάκης, ενώ τη δεύτερη θεματική ενότητα θα αναπτύξουν ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων, Δημήτρης Γάκης και ο γενικός γραμματέας της Πρωτοβουλίας Αδριατικής Ιονίου, Πρέσβης Fabio Pigliapoco.

Η Ελλάδα μαζί με το Μαυροβούνιο έχουν αναλάβει έναν από τους τέσσερις στρατηγικούς τομείς, που αφορούν στην καινοτομία στη ναυτιλία και την ανάπτυξη θαλάσσιων πόρων. Στον τομέα των θαλάσσιων πόρων συμπεριελήφθησαν και οι τομείς της αλιείας και την υδατοκαλλιεργειών, εξ ου και εμπλέκεται και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μάλιστα διατυπώθηκε το αίτημα στη Ρουμάνα επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Κορίνα Κρέτσου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής στη χώρα μας, από πλευράς των Ελλήνων βουλευτών, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, τέτοιες διακρατικές πρωτοβουλίες να ενισχυθούν.

Τις αντιπροσωπείες θα υποδεχθεί  στην πρωτεύουσα της Ηπείρου ο Α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τάσος  Κουράκης, ο οποίος θα προεδρεύσει της Διάσκεψης.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νικόλαος Βούτσης θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών, με ομιλία του, την Παρασκευή 6 Απριλίου στις 11:00. Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, ο πρόεδρος της Βουλής θα έχει επίσης διμερείς συναντήσεις και συνεργασίες με ομολόγους του και θα μιλήσει και σε τοπικά ΜΜΕ.

Στην Πρωτοβουλία Αδριατικής και Ιονίου μετέχουν οκτώ κράτη. Πέρα από το αμιγώς περιβαλλοντικό ενδιαφέρον για τη διαχείριση των ιχθυοαποθεμάτων και του Δικαίου της Θάλασσας είναι εξαιρετικής σημασίας διότι τα προγράμματα που εκπονούνται  αφορούν στο σταυροδρόμι των Βαλκανίων με την ΕΕ, καθώς εδώ ενώνονται οι θαλάσσιοι και οι χερσαίοι εμπορικοί δρόμοι. Συμμετέχουν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κροατία και η Σλοβενία ως μέλη της Ε.Ε., η Αλβανία, το Μαυροβούνιο και η Σερβία ως υπό ένταξη χώρες, καθώς και η Βοσνία και Ερζεγοβίνη που υπέβαλε αίτηση προσχώρησης στην Ε.Ε. στις αρχές του 2016 και αποτελεί εν δυνάμει υποψήφιο μέλος.

Ωστόσο, για το κοινό και τους εμπειρογνώμονες  υπάρχει ήδη η απευθείας σύνδεση διαδικασίας εγγραφής για το 2ο Φόρουμ της στρατηγικής της ΕΕ για την περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου ΕUSAIR Διευκόλυνσης. Πρόκειται δηλαδή για στρατηγικό σχέδιο, που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του INTERREG VB Αδριατικής –Ιονίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 11 και τις 12 Μαΐου. Επίσημες εγγραφές στο συγκεκριμένο Forum, γίνονται μέχρι τις 3 Μαΐου το 2017. Περισσότερες λεπτομέρειες: http://registration.adriatic-ionian.eu/2nd-eusair-forum/introduction/