Με περιφερειακά συμβούλια τα παραρτήματα ΣΕΚ ανά την Ελλάδα

Θα δρουν ως μοχλοί πίεσης στις δράσεις μέσω ΕΣΠΑ και ΠΑΑ των περιφερειών

Με περιφερειακά συμβούλια τα παραρτήματα ΣΕΚ ανά την Ελλάδα

Για τα εγκαίνια του παραρτήματος Μακεδονίας-Θράκης του ΣΕΚ, στη Σίνδο, που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, υπό τη σκιά της κατάρρευσης των τιμών παραγωγού για το αιγοπρόβειο γάλα –για το οποίο επανειλημμένα εδώ και περίπου ένα χρόνο κάνει συνεχείς παρεμβάσεις– μίλησε στην «ΥΧ» ο Τάκης Πεβερέτος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).

«Στους βασικούς στόχους μας είναι, μετά το παράρτημα του ΣΕΚ στη Θεσσαλονίκη, να ιδρυθούν και άλλα παραρτήματα που θα καλύψουν όλες στις περιφέρειες της χώρας. Έως το τέλος του 2018 θα λειτουργήσουν παραρτήματα σε Κρήτη και Πελοπόννησο και μετά θα δούμε για Θεσσαλία και άλλες περιφέρειες. Με αυτά, ο ΣΕΚ θα είναι πιο κοντά στους κτηνοτρόφους, αναδεικνύοντας τα προβλήματα των περιοχών και διεκδικώντας λύσεις για τα κτηνοτροφικά ζητήματα της κάθε περιφέρειας. Με δεδομένο ότι ένα μεγάλο μέρος του ΕΣΠΑ, ειδικότερα του ΠΑΑ, θα το διαχειριστούν οι περιφέρειες (πάνω από 2 δισ. ευρώ), θέλουμε σε αυτόν τον προγραμματισμό που θα γίνει να είμαστε κοντά, άρα τα Περιφερειακά Συμβούλια που θα συγκροτηθούν στα παραρτήματα του ΣΕΚ να πιέζουν ώστε να γίνονται έργα και δράσεις που θα εξυπηρετούν τους κτηνοτρόφους».

Πτώση 20% στις τιμές αιγοπρόβειου

Από τον Απρίλιο του 2017, ο ΣΕΚ καταγγέλλει την επικείμενη καταστροφή της αιγοπροβατροφίας, ελέω των πρώτων μειώσεων των τιμών του αιγοπρόβειου γάλακτος, που είχε τότε προχωρήσει η γαλακτοβιομηχανία Ήπειρος. «Τότε, η εταιρεία δικαιολογούσε τη μείωση των τιμών λόγω των εισαγωγών γάλακτος που γίνονται, οι οποίες πηγαίνανε για φέτα, πρακτική που απαγορεύεται. Από το 2017 καταγγείλαμε την κατάσταση αυτή, είχαμε απευθυνθεί και σε υπουργούς και τονίζαμε ότι θα καταστραφεί ο κλάδος, που αποτελεί το βαρύ πυροβολικό της ελληνικής οικονομίας με έσοδα άνω των 350 εκατ. ευρώ για τη φέτα. Ακολούθησαν το καλοκαίρι εκ νέου εισαγωγές και πτώση τιμών και επιβεβαιωθήκαν οι ανησυχίες μας. Τώρα αντιμετωπίζουμε τιμές καταστροφικές, μέχρι και 15%-20% κάτω από τις περσινές», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΚ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ετοιμάζονται και νέες μειώσεις τιμών για τους αιγοπροβατοτρόφους, οι οποίοι πλέον δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν με το κόστος παραγωγής και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το επάγγελμα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι και από την πλευρά του αιγοπρόβειου κρέατος η κατάσταση της αγοράς είναι δραματική με τους παραγωγούς να λαμβάνουν από 3,50-4,00 ευρώ το κιλό, όταν το κόστος παραγωγής είναι 5 ευρώ το κιλό. «Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα ελέγχου των εισαγωγών, να βάλει τους κτηνιάτρους στις εισόδους της χώρας να ελέγχουν τις εισαγωγές γάλακτος ώστε να μπορέσουμε μετά να κάνουμε έλεγχο των ισοζυγίων. Ταυτόχρονα, με το πανεπιστήμιο της Μακεδονίας και με το ίδιο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προσπαθούμε να βρούμε επιστημονικούς τρόπους να ελέγχουμε τα τυριά που κυκλοφορούν από ποιο γάλα προέρχεται. Το αίτημά μας για ιχνηλασιμότητα από τη στιγμή που φεύγει το γάλα από τον κτηνοτρόφο μέχρι το ράφι για να προστατεύσουμε τον καταναλωτή παραμένει», καταλήγει ο κ. Πεβερέτος.