Mε πωλητήρια και λουκέτα σε μονάδες επιχειρεί να βγει από το αδιέξοδο η Deoleο

Υψηλές ζημιές και χρέη «πνίγουν» τον πολυεθνικό κολοσσό του ελαιολάδου

Mε πωλητήρια και λουκέτα σε μονάδες επιχειρεί να βγει από το αδιέξοδο η Deoleο

Σε τεντωμένο σχοινί μοιάζει να βαδίζει o ισπανικός πολυεθνικός κολοσσός του ελαιολάδου Deoleo, καθώς τρία χρόνια μετά τη μεταβίβαση του ελέγχου του στο επενδυτικό fund CVC εισέρχεται σε άλλη μία φάση αναδιάρθρωσης, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα σοβαρά οικονομικά του προβλήματα.

Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε πριν από λίγες εβδομάδες ο όμιλος, ο οποίος δραστηριοποιείται και στη χώρα μας, απορροφώντας σημαντικές ποσότητες πρώτης ύλης, προκάλεσαν συναγερμό στην αγορά. Το 2016 έκλεισε με ζημιές ύψους 179 εκατ. ευρώ, ενώ ο τζίρος κατέγραψε πτώση 15% στα 695,2 εκατ. ευρώ, αρνητικά επηρεασμένος και από την αύξηση στις τιμές αγοράς του ελαιολάδου από τους παραγωγούς, οι οποίες, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, ήταν την προηγούμενη χρονιά αυξημένες κατά 30% σε σχέση με το 2015.

Την ίδια στιγμή, οι όγκοι πωλήσεων υποχώρησαν 22%, ως αποτέλεσμα της στρατηγικής απόφασης του γκρουπ να επικεντρωθεί, κατά κύριο λόγο, στις κερδοφόρες πωλήσεις, «θυσιάζοντας» λιγότερο επωφελείς οικονομικά συναλλαγές.

Στον απόηχο των στοιχείων αυτών, η διοίκηση της Deoleo επιβεβαίωσε ότι προχωράει στην πώληση του εργοστασίου που διατηρεί στην πόλη Antequera. Αγοραστής φαίνεται ότι θα είναι ο ισπανικός συνεταιρισμός Grupo Dcoop, με το τίμημα να ανέρχεται σε 7 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το πλάνο για τη μονάδα στο Inveruno της Ιταλίας, στην οποία μπήκε λουκέτο τον Οκτώβριο του 2016. Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά τον Δεκέμβριο, το εργοστάσιο πρόκειται να μισθωθεί στην ιταλική εταιρεία The Organic Factory Srl για τέσσερα χρόνια με οψιόν αγοράς, ενώ ο νέος διαχειριστής θα συνεχίσει για το διάστημα αυτό να εμφιαλώνει για λογαριασμό της Deoleo και της θυγατρικής της, Carapelli Firenze.

Mε πωλητήρια και λουκέτα σε μονάδες  επιχειρεί να βγει από το αδιέξοδο η Deoleο

Οι παρεμβάσεις δεν σταματούν εκεί, καθώς το πλάνο αναδιάρθρωσης προβλέπει και περικοπές θέσεων εργασίας στην Iσπανία. Μετά από διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα εργαζομένων, τα οποία προχώρησαν την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου σε επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας, οι δύο πλευρές κατάφεραν, τελικά, να συμφωνήσουν, ώστε οι απολύσεις να περιοριστούν σε 65 αντί για 95, που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Η διοίκηση του μεγαλύτερου παίκτη της παγκόσμιας αγοράς ελαιολάδου, με μερίδιο 10,5% και πλούσιο χαρτοφυλάκιο με σήματα, όπως Bertolli, Carbonell, Hojiblanca, Koipe κ.ά., επιμένει πάντως ότι δεν είναι όλα… μαύρα και υπογραμμίζει τη θετική πλευρά των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2016. Μεταξύ άλλων, τα καθαρά λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ενισχύθηκαν 30% στα 46,1 εκατ. ευρώ, ενώ ο λόγος EBITDA προς τις πωλήσεις αυξήθηκε 52,4% σε σχέση με το 2015. Παράλληλα, τα καθαρά χρέη της εταιρείας αυξήθηκαν το 2016 μόνο κατά 1,5%, παραμένοντας, ωστόσο, στα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα των 533 εκατ. ευρώ.

Ανάπτυξη 2,8% στην αγορά

Ο όμιλος, πάντως, διατηρεί την αισιοδοξία του για το μέλλον, καθώς, όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του, το ελαιόλαδο αντιπροσωπεύει σήμερα σε ποσότητες μόλις το 4,8% του συνόλου της αγοράς ελαίων φυτικής προέλευσης και το 17,9% της παγκόσμιας κατανάλωσης, ενώ εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμούς της τάξης του 2,8% ετησίως μέχρι το 2021. Το γκρουπ εστιάζει την προσοχή του σε αναδυόμενες αγορές, όπου τα ανερχόμενα εισοδηματικά στρώματα της μεσαίας τάξης εκλαμβάνουν το ελαιόλαδο ως ένα ανώτερο ποιοτικά και πιο υγιεινό προϊόν.