Με σταθερή πορεία το κελυφωτό φιστίκι του Συνεταιρισμού Μάκρης Φθιώτιδας

Με σταθερή πορεία το κελυφωτό φιστίκι του Συνεταιρισμού Μάκρης Φθιώτιδας

Πριν από περίπου 14 χρόνια, 29 παραγωγοί από τη Δυτική Φθιώτιδα δημιούργησαν τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φιστικοπαραγωγών Μάκρης. Με περίπου 2.000 στρέμματα και άλλους 40 συνεργαζόμενους παραγωγούς της περιοχής συγκεντρώνουν κάθε χρόνο 200-300 τόνους πιστοποιημένο (ΠΟΠ) φιστίκι «Kελυφωτό Φιστίκι Φθιώτιδας», έτσι όπως είναι η επίσημη ονομασία του.

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Μάκης Μπούσγος, μετέφερε στην «ΥΧ» τους προβληματισμούς του για τις προοπτικές της Ομάδας: «Το 2002, μια ομάδα 29 ατόμων ξεκινήσαμε τη δημιουργία του συνεταιρισμού των φιστικοπαραγωγών. Ξεπερνώντας πολλές δυσκολίες, καταφέραμε σήμερα να διαχειριζόμαστε όλη την παραγόμενη ποσότητα των μελών μας και, παράλληλα, να συνεργαζόμαστε και με άλλους περίπου 40 παραγωγούς της περιοχής. Ο συνολικός τζίρος κάθε χρόνο κυμαίνεται από 1,5 έως 2 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Βλέποντας τις εμπορικές προοπτικές που υπάρχουν μέσω της πιστοποίησης της τοπικής μας παραγωγικής ταυτότητας, καταθέσαμε φάκελο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αναγνωρίσαμε το προϊόν μας ως ΠΟΠ. Αυτό μας έδωσε μια αποτελεσματικότερη διαπραγματευτική δύναμη στην αγορά και έτσι κάθε χρόνο κερδίζουμε τις καλύτερες τιμές».

Εστιάζοντας σε θέματα υποδομών και συνεργασιών, ο κ. Μπούσγος ανέφερε: «Είναι σαφές ότι υστερούμε σημαντικά σε θέματα μηχανολογικού εξοπλισμού, όπως σπαστήρες και συσκευαστήρια. Ο εξοπλισμός αυτός είναι απαραίτητος στην προσπάθειά μας να ρίξουμε το κόστος παραγωγής και να βγούμε στις αγορές με μια ελκυστική συσκευασία που θα δίνει προστιθέμενη αξία στο προϊόν μας. Στον μελλοντικό μας σχεδιασμό εντάσσουμε, λοιπόν, και αυτές τις επενδύσεις. Η ποιότητα του προϊόντος, ωστόσο, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τον τρόπο παραγωγής. Για τον λόγο αυτόν, προχωρήσαμε σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι παραγωγικές μας διαδικασίες θα στηρίζονται στην επιστημονική έρευνα».

Κλείνοντας, ο κ. Μπούσγος μας μετέφερε την τρέχουσα κατάσταση των τιμών, έτσι όπως διαγράφονται σε διεθνές επίπεδο: «Μέχρι σήμερα έχουμε πουλήσει τη μισή ποσότητα και οι τιμές παίζουν από 7,00 ευρώ έως 7,20 ευρώ. Οι ΗΠΑ πουλούν στα 6 ευρώ και το Ιράν με την Τουρκία στα 6,5 ευρώ το κιλό».