Εντοπισμός των ευεργετικών ουσιών των τροφίμων που θα συμβάλουν στην προώθησή τους

medihealth

Προστιθέμενη αξία στα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, που θα συμβάλει στην προβολή τους και στην ανάδειξη της διατροφικής τους ποιότητας, προσπαθεί να δώσει ένα πρόγραμμα με ελληνική συμμετοχή.

Το MediHealth, ένα ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μελετά τα φυσικά προϊόντα της μεσογειακής διατροφής που μπορούν να προστατεύσουν τους καταναλωτές από το γήρας ή από τις νόσους του γήρατος. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν φορείς από δέκα χώρες, ενώ από το Πανεπιστήμιο Αθηνών συμμετέχει το Τμήμα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, καθώς και το Τμήμα Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής.

Ο Ιωάννης Τρουγκάκος, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής, ο οποίος συμμετέχει στο πρόγραμμα μαζί με την ομάδα του, αναφέρει στην «ΥΧ» πως «μελετούμε μια σειρά προϊόντων της μεσογειακής διατροφής, όπως το ελαιόλαδο και ορισμένα αγριόχορτα, όπως το σταμναγκάθι, τα οποία σε μεγάλο βαθμό συλλέγονται και εκχυλίζονται από το Τμήμα Φαρμακογνωσίας και έρχονται στο Τμήμα Βιολογίας ή και σε άλλους εταίρους πανευρωπαϊκά, ώστε να αξιολογηθεί η δράση τους με βάση την προστασία των καταναλωτών από τις νόσους του γήρατος». Επίσης, όπως μας ενημερώνει ο ίδιος, στο Τμήμα Φαρμακογνωσίας συγκρίνεται μία τεράστια γκάμα ελαιολάδων από όλη την Ελλάδα, ώστε να βρεθεί ποια είναι πιο εμπλουτισμένα στις ουσίες που φαίνεται να είναι και οι πιο δραστικές. Η εύρεση των ουσιών αυτών θα βοηθήσει τα συγκεκριμένα ελαιόλαδα να αποκτήσουν έναν διατροφικό ισχυρισμό.

Έρευνα

Ο καθηγητής τονίζει πως το πρόγραμμα αφορά ολοκληρωμένη επιστημονική έρευνα υπό αυστηρό έλεγχο με όλες τις προδιαγραφές, από την οποία θα προκύψουν αποτελέσματα που εμπεριστατωμένα θα αναφέρουν τις δραστικές ουσίες που είναι πιο ευεργετικές. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους παραγωγούς, διότι μπορεί να προβάλλουν μετά το προϊόν τους στην αγορά ή σε κάποια διεθνή έκθεση και να πουν ότι το δικό τους προϊόν έχει και αυτές τις ουσίες που του δίνουν αυτές τις ιδιότητες».

Επιλογή Μεσογειακής Διατροφής

Ο λόγος που επιλέχθηκε η μεσογειακή διατροφή, αναφέρει ο Ι. Τρουγκάκος, είναι γιατί είναι παγκοσμίως γνωστό ότι είναι η πιο υγιής διατροφή όσον αφορά πρόληψη σειρά νόσων, όπως είναι καρδιαγγειακές. Όσον αφορά τα προϊόντα που επιλέχθηκαν, μας ενημερώνει πως «για ορισμένα από αυτά, όπως το ελαιόλαδο, είναι γνωστό ότι υπάρχει κάποιου είδους προστασία από καρδιαγγειακές νόσους. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό ούτε ποια μόρια δίνουν αυτή την προστασία ούτε γενικά οι μοριακοί μηχανισμοί. Επομένως, το πρόγραμμα μελετά ποια από αυτά τα μόρια είναι δραστικά και ποια όχι. Άρα, η επιλογή αφορά είτε προηγούμενη γνώση, που προσπαθούμε να την αναδείξουμε σε επίπεδο μορίων, είτε κάποια φυτά, όπως, το σταμναγκάθι, τα οποία παραδοσιακά τα κατανάλωνε ο κόσμος και προσπαθούμε να καταλήξουμε αν έχουν κάποια ευεργετική δράση».

Πρόγραμμα

Ήδη υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα, αν και μέχρι τώρα έχει συμπληρωθεί το 1/3 της διάρκειας του προγράμματος, τονίζει ο Ι. Τρουγκάκος, ο οποίος επισημαίνει πως το πρόγραμμα εξελίσσεται αρκετά ικανοποιητικά, καθώς όλοι οι εταίροι λειτουργούν επιστημονικά. Το συντονισμό του προγράμματος έχει αναλάβει η ομάδα φαρμακογνωσίας του Hermann Stuppner, από την Αυστρία. Επίσης, ακόμα μία πτυχή του προγράμματος είναι να μελετήσει την εμπειρία του κόσμου για κάποια πιθανή φημολογούμενη φαρμακευτική δράση κάποιου φυτού. «Η εμπειρία του κόσμου, όσον αφορά τη πιθανή φημολογούμενη φαρμακευτική δράση κάποιου φυτού είναι πολύ σημαντική για τη φαρμακοβιομηχανία γιατί η εμπειρία αυτή είναι κάποιου τύπου επιδημιολογική μελέτη. Εκτός, λοιπόν, από φυτά της μεσογειακής διατροφής μελετώνται και φυτά από χώρες όπως η Χιλή και η Τυνησία».