Μέδουσες: Ήρθαν, είδαν και…άλλαξαν τον Κορινθιακό

Οι 26 παραλίες στην Ελλάδα που πνίγονται στις Μέδουσες, οι 7 στην Αττική

Θαλάσσιο πάρκο ο Κορινθιακός, από τον Ψαθόπυργο και τον Ισθμό έως τη Ναύπακτο. Είναι μόνον η αρχή, στη δέσμη μέτρων, για την αποτελεσματική προστασία του Κορινθιακού και του Πατραϊκού κόλπου, πέρα από τα δίχτυα που θα τοποθετηθούν άμεσα για την προστασία των λουομένων.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως πρώτο βήμα, προτάσσει την ένταξη της περιοχής στο δίκτυο NATURA 2000 εντός του Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός, Σωκράτης Φάμελλος, στη Βουλή. Υπάρχει συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ, με στόχο να ανατραπεί η φθίνουσα πορεία ενός από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της χώρας, που περιέχει λιβάδια Ποσειδωνίας, κοραλλιοειδή ροδοφύκη/τραγάνες, δελφίνια κ.ά., και το οποίο επηρεάζει άμεσα και τον κλάδο των αλιέων, που αναζητούν με το κιάλι τα άλλοτε άφθονα ψάρια. Οι τραγάνες θεωρούνται σημαντικά αλιευτικά πεδία αλλά εξαιρετικά ευάλωτα στη ρύπανση και στην αποψίλωση που προκαλούν οι βιντζότρατες.

Το ζήτημα των μεδουσών έχει προκαλέσει συσκέψεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ επίκαιρη ερώτηση για το θέμα είχε καταθέσει στη Βουλή μεταξύ άλλων και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ αλλά και της αντιπολίτευσης, ζητώντας μέτρα.

Μάλιστα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου φέρεται να ζήτησε, με αίτηση του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και την αρμόδια ΔΑΟΚ Αχαΐας, απαγόρευση αλιείας, σενάριο που δεν φαίνεται να υιοθετείται. Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε πως συναντήθηκε πριν λίγες ημέρες και με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογικής Διαχείρισης του Κορινθιακού, Σταμάτη Χαλβατζή, και έγιναν αλλεπάλληλες συναντήσεις στο ΥΠΕΝ.

Η έντονη παρουσία των μεδουσών έχει δημιουργήσει οξύτατα προβλήματα και στο θαλάσσιο περιβάλλον αλλά και σε νόμιμους αλιείς, καταστηματάρχες, εστιάτορες και ξενοδόχους της περιοχής. Οι συγκεκριμένες μέδουσες θεωρούνται πιο τοξικές (δηλαδή προξενούν πιο εύκολα αλλεργίες). Μωρά και μικρά παιδιά, που δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, είναι πιο ευάλωτα και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οι μέδουσες, που ο αριθμός τους έχει αυξηθεί σε βαθμό να απειλεί την οικολογική ισορροπία, έχουν δημιουργήσει αλυσιδωτές καταστροφικές συνέπειες στην τοπική οικονομία τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων: Κορινθίας, Αχαΐας, Φωκίδας και Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και στο δυτικό κομμάτι της Αττικής και της Βοιωτίας. «Ο κόσμος ψαρεύει με τις απόχες για τις μέδουσες στον Κορινθιακό. Μιλάμε για νεκρό βυθό», σημειώνει ο κ. Παπαχριστόπουλος, ενώ συμπληρώνει πως το ψάρι της περιοχής, λόγω των λαθραλιέων, έχει μειωθεί κατά 1.000%.

Έξαρση του φαινομένου ανά 8-12 χρόνια

Οι αιτίες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, για το φαινόμενο της έξαρσης των μεδουσών είναι πολλές: Λαθραλιεία και μείωση θηρευτών μεδουσών, ρύποι βιομηχανικοί, αστικοί και λιπάσματα από καλλιέργειες, εισαγωγή εξωτικών ειδών στη Μεσόγειο, 8ετής έως 12ετής κύκλος έξαρσης φαινομένου μεδουσών, αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας και αλλαγή και διεύρυνση του κύκλου αναπαραγωγής, λόγω κλιματικής αλλαγής, μείωση του PH στις θάλασσες κ.ά. Ήδη η κατάσταση με τις μέδουσες έχει ξεφύγει και το φαινόμενο, που παλαιότερα εμφανιζόταν μόνο τα καλοκαίρια, τώρα επιστήμονες εκτιμούν ότι ενδέχεται να εμφανίζεται και τον χειμώνα, εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας των υδάτων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος έκανε αποδεκτές, μεταξύ άλλων, τις εισηγήσεις από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, στην οποία προεδρεύει η βουλευτής Χαλκιδικής, Κατερίνα Ιγγλέζη. Οι προτάσεις αυτές αφορούν στην προστασία των δυο κόλπων, με την ένταξή τους στο δίκτυο NATURA 2000. Σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με τροπολογία επιχειρείται να δοθεί η δυνατότητα εγκατάστασης πλωτών μέσων προστασίας των λουομένων (επιφανειακά δίχτυα) στις τουριστικές και πολυσύχναστες ακτές του Κορινθιακού, κατ’ εξαίρεση και εκ μέρους των τουριστικών εγκαταστάσεων ή των φορέων των λιμανιών της περιοχής.

Μετά και την πίεση της τοπικής κοινωνίας αλλά και γενικότερα, προχωρά η δημιουργία φορέα διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής. Η ίδρυση του νέου φορέα αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους και θα ενταχθεί στην τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τις προστατευόμενες περιοχές.

Ως το 2020 αποχετεύσεις σε μικρούς οικισμούς

Στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των μεδουσών και γενικότερα της ρύπανσης στη θαλάσσια περιοχή της χώρας μας, θα είναι και η ολοκλήρωση, σε βάθος τριετίας, του προγράμματος αποχετεύσεων και επεξεργασίας λυμάτων σε 200 μικρούς οικισμούς στη χώρα, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός έχει δεχτεί διάφορες εισηγήσεις για το ζήτημα της αποτελεσματικής προστασίας, ανάμεσα στις οποίες είναι ακόμη και η μεταφορά θαλάσσιων χελωνών, για να προστατευτεί ο κόσμος από τις μέδουσες, σενάριο το οποίο απορρίφθηκε κατηγορηματικά. Επιπλέον, και οι αγρότες της περιοχής θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί, λόγω ύπαρξης αυξημένου φώσφορου και αζώτου, που σημαίνει ότι χρειάζεται πρακτικά περιορισμός των λιπασμάτων. Εντατικοποίηση των ελέγχων προβλέπεται και για τις βιομηχανίες της περιοχής, καθώς ήδη υπάρχουν καταγγελίες για λύματα αλλά κυρίως για τη λαθραλιεία, που φαίνεται να έχει πάρει στην περιοχή κολοσσιαίες διαστάσεις, απειλώντας τα ευαίσθητα αυτά οικοσυστήματα.