Μεγάλες ζημιές στην Αργολίδα από χαλαζόπτωση και ανεμοστρόβιλο (upd-video)

Μεγάλες ζημιές στην Αργολίδα από χαλαζόπτωση και ανεμοστρόβιλο
-Διαφήμιση-
Delegate

Τη δέσμευση να ξεκινήσουν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών που προκάλεσε το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας στην περιοχή της Αργολίδας, και την καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς το αργότερο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου έδωσαν από κοινού ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θ. Κουρεμπές.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά την διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 19/6 στο Ναύπλιο, με τους εκπροσώπους των συνεταιριστικών οργανώσεων και των παραγωγών της Αργολίδας.

Όπως σημειώθηκε η χαλαζόπτωση που σάρωσε τον κάμπο προκάλεσε μεγάλη καταστροφή. Εκτιμάται ότι το 80%-90% της παραγωγής βερίκοκου καταστράφηκε.

-Διαφήμιση-

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, όσον αφορά τα εσπεριδοειδή, είναι ακόμη νωρίς να αποτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς.

Επισημάνθηκε δε ότι από αύριο κιόλας θα αρχίσουν δουλειά οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ, και η διαδικασία θα προχωρήσει ταχύτητα, ώστε οι αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς να έχουν καταβληθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.

Δείτε τι δήλωσε ο Β. Αποστόλου για τις μεγάλες καταστροφές στην Αργολίδα, και τις διαδικασίες αποζημίωσης των αγροτών

Νωρίτερα, το ypaithros.gr έγραφε: 

Απίστευτη είναι η ζημιά που έγινε στον κάμπο της Αργολίδας και ειδικότερα στην περιοχή του Αργους όταν εμφανίσθηκε ένας φοβερός ανεμοστρόβιλος που συνοδευόταν και από χαλαζόπτωση καταστρέφοντας ότι βρέθηκε στο διάβα του.

Ηταν τέτοια η έκταση του φαινόμενου που δεν γλύτωσαν ούτε οι μονάδες φωτοβολταικών που βρέθηκαν στο διάβα του αλλά ούτε και τα θερμοκήπια. Ο ανεμοστρόβιλος ξήλωνε και το πυκνό χαλάζι κατέστρεφε ότι έβρισκε. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο της ομάδας παραγωγών ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ Γιώργο Ντόκο μας δήλωσε ότι : «η εικόνα που υπάρχει αυτή την στιγμή δείχνει καταστροφή κατά 65-70 %  της παραγωγής πορτοκαλιού και μανταρινιών αλλά και τεράστια καταστροφή του βερίκοκου που βρισκόταν στο στάδιο  συγκομιδής. και ήταν έτοιμο να παραδοθεί στους εμπόρους. Την Δευτέρα αναμένουμε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ προκειμένου να αποτυπώσει την ζημιά σε όλα τα είδη καλλιεργειών και έχει προγραμματισθεί συνάντηση με το Υπουργείο αλλά και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ» Οι περιοχές που έχουν υποστεί ζημιά από το χαλάζι και τον ανεμοστρόβιλο είναι Δαλαμανάρα, Πυργέλλα , Κουρτάκι, Ιναχος, Ηρα, Ανυφί Αγία Τριάδα, Πλατανίτη, Κουτσοπόδι ,Αργολικό, Ν. Τίρυνθα Κατσικάνια Αργους.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ν. Αργολίδας

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή του στους συναδέλφους αγρότες που επλήγησαν από την πρόσφατη χαλαζόπτωση.

Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της στο θέμα των εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ των καταστροφών που έχουν συντελεστεί. Να ξεκινήσει αμέσως η καταγραφή των ζημιών σε παραγωγή και κεφάλαιο, να γίνει ενιαία καταγραφή όλων των ζημιών. Να βγουν άμεσα τα κλιμάκια των εκτιμητών του ΕΛΓΑ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί οι αγρότες
Απαλλαγή από πληρωμή μέχρι την νέα σοδιά ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, Δημοτικών τελών, τραπεζικών δανείων κ.τ.λ.
Να προχωρήσουν αμέσως και κατά προτεραιότητα τα έργα προστασίας από πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές.
Να δοθεί έκτακτη βοήθεια στους πληγέντες έτσι ώστε να μπορέσουν να πατήσουν στα πόδια τους.
Απαλλαγή των πληγέντων από δημοτικά τέλη, πάγωμα των χρεών στην εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες χωρίς επιβάρυνση με τόκους.
Πάγωμα των κατασχέσεων.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα κλιμάκια του Συλλόγου θα περιοδεύσουν στις πληγείσες περιοχές για να οργανωθεί καλύτερα η δράση των αγροτών, με βάση την πρότερη πικρή εμπειρία που έχουμε από τη συνολική διαδικασία αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.

Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής που υπέστησαν τεράστιες καταστροφές να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για να διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει.