Μεγάλη ανησυχία στις ΗΠΑ από τις εξαγορές στον τομέα των αγροεφοδίων

Σε τέσσερεις μεγάλους παίκτες ο κλάδος

Μεγάλη ανησυχία στις ΗΠΑ από τις εξαγορές στον τομέα των αγροεφοδίων
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Με τη συγχώνευση των εταιρειών Dow και Du Pont και την εξαγορά της Syngenta από την ChemChina να έχουν εγκριθεί τυπικά από τις αρχές των ΕΕ, ΗΠΑ και Κίνας, το μόνο που ακόμα συζητιέται -και είναι ζήτημα χρόνου να συμβεί-, είναι η τυπική έγκριση της εξαγοράς της Αμερικάνικης Monsanto από τη Γερμανική Bayer. Το γεγονός αυτό θα φέρει τους κλάδους των φυτοπροστατευτικών και των σπόρων να ελέγχονται από τέσσερις μεγάλους παίκτες.

Η επικράτηση των σχημάτων Dow/DuPont, ChemChina/Syngenta, Bayer/Monsanto και της ανεξάρτητης ακόμα BASF, γεννά τεράστια ερωτήματα για τις επιπτώσεις στη λειτουργία του ανταγωνισμού, προβληματίζοντας τόσο την Ευρώπη όσο και την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, οι προβληματισμοί που τίθενται έχουν να κάνουν με τη μείωση του ανταγωνισμού και κατά συνέπεια την αύξηση των τιμών των αγροεφοδίων. Δεύτερον, εκφράζεται ο κίνδυνος της μείωσης των επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών προς όφελος της αγροτικής παραγωγής.

Το USDA

-Διαφήμιση-

Ήδη, όμως, από τον Μάιο του 2016, όταν η Bayer δημοσιοποίησε την προσφορά της για την εξαγορά της Monsanto για 66 δισ. δολάρια, αναλυτές του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, αγρότες, παραγωγοί και επενδυτές εξέφρασαν ανησυχίες για τις επιπτώσεις της υπέρμετρης συγκέντρωσης κλάδων, όπως το πολλαπλασιαστικό υλικό και η βιοτεχνολογία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής των σπόρων με διπλάσιους ρυθμούς από ό,τι τα αγροτικά προϊόντα, για την παραγωγή των οποίων χρησιμοποιούνται. Οι ανησυχίες αυτές δεν αφορούν μόνο την κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς και η ΕΕ θεωρεί ότι η οικονομική υπεροχή των εταιρειών αυτών καθιστά δύσκολη την είσοδο μικρότερων εταιρειών στην αγορά.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί στα περίπτερα

-Διαφήμιση-
Delegate