Μέχρι το τέλος του 2017 το Μέτρο 5.2 για αποκατάσταση ζημιών μέσω ΕΛΓΑ

Μέχρι το τέλος του 2017 το Μέτρο 5.2 για αποκατάσταση ζημιών μέσω ΕΛΓΑ

Μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς «βλέπει» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου, να ολοκληρώνεται η διαδικασία για το μέτρο 5.2 που αφορά αποκατάσταση ζημιών σε πάγιο κεφάλαιο, λόγω φυσικών καταστροφών.

Τα προβλήματα και οι καταστροφές στο φυτικό κεφάλαιο λόγω καιρικών συνθηκών συζητήθηκαν , κατόπιν επίκαιρων ερωτήσεων, τόσο από κυβερνητικούς βουλευτές, όπως ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, Μάκης Μπαλαούρας (καταστροφές σε θερμοκήπια της Ηλείας), η πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Κατερίνα Ιγγλέζη (ζημιές σε αροτραίες καλλιέργειες και στον ελαιώνα της Χαλκιδικής) όσο και από βουλευτή της αντιπολίτευσης, τον Βασίλη Κεγκέρογλου για τις ελιές και τα αμπέλια της Κρήτης, κατά τη διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Το ζήτημα έθεσε πρώτος ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, ο οποίος αναφέρθηκε στην καταστροφή των θερμοκηπιακών καλλιεργειών και στο γεγονός ότι οι καλλιέργειες του ηλειακού κάμπου, έχουν πληγεί από φυτικές νόσους. Ο βουλευτής Ηλείας σημείωσε ότι οι αγρότες της περιοχής είναι σε απόγνωση και για το ζήτημα της καταστροφής των θερμοκηπιακών καλλιεργειών εξαιτίας των καιρικών συνθηκών αλλά και λόγω των φυτικών νόσων, οι οποίοι δημιουργούν προβλήματα σε διάφορα στάδια ανάπτυξης των φυτών (Διαλευρώδης, αλλοίωση του καρπού πιπεριάς ποικιλίας «σταυρός», γλοιοσπόριο, προβλήματα με την κορινθιακή σταφίδα κ.ά.). Ζήτησε να πληροφορηθεί τι συμβαίνει με το χρονοδιάγραμμα της προκήρυξης του μέτρου 5.2, καθώς, όπως είπε, ενώ έχουν περάσει ήδη 9 μήνες. Ζήτησε μάλιστα ν΄  αποζημιωθούν οι παραγωγοί και για την αντιμετώπιση των φυτονόσων, της ξήρανσης της σταφίδας, καθώς και την προστασία και αξιοποίηση γενετικού υλικού.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου υποστήριξε πως έγιναν ήδη πληρωμές μέσω ΕΛΓΑ της τάξης των 6,3 εκατομμυρίων ευρώ κι ως το τέλος Ιουνίου, θα πληρωθούν όλες οι ζημιές, που έχουν καταγραφεί και καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ.  Επέμεινε ότι το μέτρο 5.2 στηρίζει την αποκατάσταση του γεωργικού – παραγωγικού δυναμικού, που επλήγη από φυσικές καταστροφές και οι επιλέξιμες επενδύσεις αφορούν αποκατάσταση της γεωργικής παραγωγής, που έχει πληγεί από φυσικά φαινόμενα. Υποστήριξε πως ανατέθηκε στον ΕΛΓΑ «για να μπορέσουμε, μέσα από διαδικασίες και ανάθεση σε συμβούλους, να υλοποιήσουμε όσο γίνεται γρηγορότερα το συγκεκριμένο μέτρο», ανέφερε.

«Δεσμευόμαστε ότι εφόσον έχει ολοκληρωθεί η μελέτη, που αφορά το κόστος αποκατάστασης -διότι ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί αυτές οι διαδικασίες- και καλούμε και τους ίδιους που έχουν ζημιωθεί να προχωρήσουν προς αυτήν τη διαδικασία, ούτως ώστε αν αρχές Φθινοπώρου έχουμε ολοκληρώσει και έχουμε στα χέρια μας τις σχετικές μελέτες, τότε εμείς άμεσα -και το λέω ότι πριν το κλείσιμο της χρονιάς- θα προκηρύξουμε το συγκεκριμένο μέτρο», τόνισε.

Σε ό, τι αφορά στις ζημιές, που έχουν σχέση με εγκαταστάσεις, εξοπλισμούς που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, ο κ.Αποστόλου είπε ότι «έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία μέσω των ΠΣΕΑ, συντάσσεται ο σχετικός φάκελος και θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εφόσον, βεβαίως, η έγκριση υπάρξει, αλλά εφόσον υπάρξει και από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών μέσα στον προγραμματισμό που κάνει για να καλύπτει τα ΠΣΕΑ -έχουν συντομεύσει οι χρόνοι- θα ικανοποιήσουμε και αυτές τις ζημιές».

Υπενθυμίζουμε πως δικαιούχοι του μέτρου 5.2 είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα με την ιδιότητα του ενεργού γεωργού και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων και μηχανημάτων ή και αγορά νέων μηχανημάτων, για περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Επίσης, ανασύσταση φυτικού και ζωικού παραγωγικού δυναμικού, που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και αποκατάσταση των υποδομών για τη διατήρηση του παραγωγικού δυναμικού.

Τα ερευνητικά ινστιτούτα

Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Μπαλαούρας ζήτησε να υπάρξει μέριμνα και για το ερευνητικό κέντρο στον Κόροιβο, που έκανε σποροπαραγωγή και λειτουργούσε για την καταπολέμηση των ασθενειών. Ο κ.Αποστόλου υποστήριξε ότι το υπουργείο προσβλέπει στη δημιουργία Ινστιτούτου Φυτικής Παραγωγής, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, που θα έχει έδρα την Πάτρα με γνωστικό αντικείμενο τη γενετική βελτίωση. Υποστήριξε πως θα λειτουργήσουν ερευνητικά τμήματα, ένα το Τμήμα Ελαίας στην Καλαμάτα και άλλο στον τομέα των οπωροκηπευτικών στον Κόροιβο Ηλείας.