Μείωση νερού κατά 400 κυβικά μέτρα ανά εκτάριο στην καλλιέργεια αμπελιών

ardeusi-akriveias

Οι ακραίες κλιματικές συνθήκες, η παρατεταμένη ξηρασία, αλλά και τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση, είναι μόνο μερικές από τις πτυχές που πρέπει να λάβουμε υπόψη όταν μιλάμε για βιώσιμα υδατικά συστήματα. Για τον λόγο αυτόν, καθηγητές και επιστήμονες εξετάζουν κατά πόσο η ευφυής άρδευση μπορεί να είναι η λύση στα παραπάνω προβλήματα. Ο καθηγητής Giuseppe Ferrara, από το πανεπιστήμιο του Μπάρι, ανέλυσε τη χρήση αισθητήρων στην καλλιέργεια αμπελιών, αλλά και στην καλλιέργεια ροδιού στην Ιταλία.

Όπως τονίζει, το 2017 ήταν το θερμότερο έτος από το 1800 για την Ιταλία. Τέτοιες αλλαγές στο κλίμα, επισημαίνει, θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις καλλιέργειες, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε μεγάλες περιόδους ξηρασίας. Η επίμονη ξηρασία, λοιπόν, σημαίνει ότι το νερό άρδευσης γίνεται όλο και περισσότερο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο, που πρέπει να χρησιμοποιηθεί ορθολογικά τα επόμενα χρόνια.

Χρήση αισθητήρων

Ο Ferrara αναφέρει πως, στην Ιταλία, οι παραγωγοί έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν αισθητήρες στο χωράφι, οι οποίοι συνδέονται με μία πλατφόρμα cloud, δίνοντας στον παραγωγό πληροφορίες για τις συνθήκες του χωραφιού και τις ανάγκες του σε νερό, επιτρέποντάς του με αυτόν τον τρόπο να διαχειρίζεται σωστά το αρδευτικό δίκτυο.

Ο καθηγητής μελέτησε τον αμπελώνα ενός παραγωγού στην Ιταλία, ο οποίος χρησιμοποιεί ένα τέτοιο σύστημα αισθητήρων στο χωράφι του. Η άρδευση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις ενδείξεις που του παρείχαν οι αισθητήρες, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο χρησιμοποιούμενος όγκος νερού. Για την ακρίβεια, ο αγρότης κατάφερε να εξοικονομήσει περίπου 300-400 κυβικά μέτρα νερού ανά εκτάριο, σε σύγκριση με την παραδοσιακή άρδευση. Ο καθηγητής επισημαίνει, επίσης, πως οι αισθητήρες απαιτούσαν περιορισμένη συντήρηση από τον παραγωγό.

Η χρήση της ευφυούς γεωργίας πραγματοποιήθηκε και σε καλλιέργεια ροδιού στην Ιταλία, στην οποία η άρδευση πραγματοποιήθηκε και πάλι σύμφωνα με τις ενδείξεις που έδωσαν οι αισθητήρες. Και σε αυτή την περίπτωση, επισημαίνει ο καθηγητής, ο απαιτούμενος όγκος νερού μειώθηκε.