Μειωμένος εκτιμάται ο όγκος συγκομιδής βύσσινου στην Αρκαδία

Μειωμένος εκτιμάται ο όγκος συγκομιδής βύσσινου στην Αρκαδία
-Ειδική έκδοση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Μειωμένος κατά 80% εκτιμάται ότι θα είναι φέτος ο όγκος της συγκομιδής βύσσινου στην περιοχή της Αρκαδίας, λόγω της θεομηνίας που έπληξε πριν από δύο εβδομάδες την περιοχή. Τη μεγαλύτερη καταστροφή έχουν υποστεί οι παραγωγοί της Τεγέας, όπου το χαλάζι προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Ιουλίου, με πρωτοβουλία του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας «Η Ένωση», συζητήθηκε εκτενώς το θέμα. Συνεταιρισμός και παραγωγοί αποφάσισαν να μη γίνει φέτος συγκομιδή παρά μόνο από τα δέντρα που δεν επλήγησαν από το χαλάζι και την έντονη βροχόπτωση. Θέση του συνεταιρισμού είναι να μη δοθεί όλο το προϊόν για χυμοποίηση, γιατί η υποβάθμισή του θα κοστίσει σε ποιότητα.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Στη περιοχή της Αρκαδίας καλλιεργούνται περίπου 573 στρέμματα με πάνω από 16.000 δέντρα. Η κύρια ποικιλία που καλλιεργείται είναι η τοπική Τεγέας, ενώ υπάρχει και η ποικιλία Κωνσταντινουπόλεως (ή πολίτικο), που είναι πιο πρώιμη και σε μικρή έκταση.

Σύμφωνα με στοιχεία από το χημείο του εργοστασίου που διέθεσε ο συνεταιρισμός, το 2015 τα brix του βύσσινου Τεγέας έφτασαν σε μέσο όρο τα 19,2, τη στιγμή που τα εισαγόμενα βύσσινα δεν ξεπερνούν σε μέσο όρο τα 12 brix. Δηλαδή, ένας συμπυκνωμένος χυμός που έχει περίπου 60 brix χρειάζεται περίπου 5 κιλά βύσσινο εξωτερικού για να παρασκευαστεί, ενώ 3 κιλά βύσσινο Τεγέας Τριπόλεως. 

Γεωργία Μπόχτη

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress