Μείωση αφορολόγητου επιχειρούν να βάλουν στην ατζέντα οι δανειστές

Μείωση αφορολόγητου επιχειρούν να βάλουν στην ατζέντα οι δανειστές
-Διαφήμιση-
Delegate

Ζήτημα αφορολόγητου (σχεδόν) από το… πουθενά κινδυνεύει να ανακύψει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς.

Μέσω διαρροών σε μέσα ενημέρωσης, το τελευταίο διάστημα οι δανειστές και, κυρίως το ΔΝΤ, φαίνεται ότι επιχειρούν να επαναφέρουν στο τραπέζι την πρόταση για μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα και, όπως είναι γνωστό, ισχύει και για τους αγρότες. Στο «παιχνίδι» επιστρατεύεται και η Παγκόσμια Τράπεζα η οποία συστήνει το αφορολόγητο να υποχωρήσει στα ίδια επίπεδα που προτείνει και το Ταμείο, δηλαδή στα 5.000 ευρώ προκειμένου, όπως αναφέρει, να χρηματοδοτηθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, πάντως, επιμένουν ότι το θέμα έχει κλείσει καθώς οι καίριες παρεμβάσεις στο φορολογικό και το ασφαλιστικό δεν περιλαμβάνονται στην ατζέντα της δεύτερης αξιολόγησης.

-Διαφήμιση-
Delegate

«Ο καθένας μπορεί να φέρνει στο τραπέζι όποιο θέμα θέλει, δεν σημαίνει όμως ότι, γίνεται και αποδεκτό. Για εμάς το θέμα του αφορολογήτου έχει κλείσει, δεν το επαναφέρουμε, δεν θα δεχθούμε μείωση αφορολογήτου», ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών το πρωί της Δευτέρας 24 Οκτωβρίου εισερχόμενους στο ραντεβού του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Σταθάκη με το κλιμάκιο των θεσμών.

Υπενθυμίζουμε ότι, με βάση τα ισχύοντα σήμερα, το αφορολόγητο όριο που δίνεται μέσω έκπτωσης φόρου ισχύει για μισθωτούς, συνταξιούχους αλλά και αγρότες και είναι κλιμακωτό. Ειδικότερα, μετά και τις τελευταίες αλλαγές προβλέπεται ετήσια έκπτωση φόρου 1.900 ευρώ για όσους αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους δεν έχουν προστατευόμενα τέκνα, 1.950 ευρώ για όσους έχουν ένα προστατευόμενο τέκνο και στα 2.000 ευρώ για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους βαρύνονται με δύο προστατευόμενα τέκνα.

Όσοι έχουν τρία ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα δικαιούνται αφορολόγητο 2.100 ευρώ.

Σε περίπτωση που περάσει η πρόταση του ΔΝΤ, ένας άγαμος ή έγγαμος αγρότης χωρίς παιδιά θα πλήρωνε πρόσθετο φόρο 800 ευρώ, ένας έγγαμος με ένα παιδί θα πληρώσει πρόσθετο φόρο 850 ευρώ, ένας έγγαμος με δύο παιδιά θα πληρώσει 900 ευρώ και ένας ε τρία παιδιά θα επιβαρυνθεί με επιπλέον φόρο 1.000 ευρώ.