Μέλι: Ποιοι γλυκάθηκαν, ποιοι πικράθηκαν στον πρώτο τρύγο

melises-meli

Διαφορετικές αποχρώσεις συνθέτουν τον καμβά των πρώτων εντυπώσεων που μεταφέρουν οι μελισσοκόμοι για την έναρξη της σεζόν σχετικά με το μέλι.

Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο δυναμικός αυτός κλάδος της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής εκτείνεται από τη μια άκρη της χώρας μέχρι την άλλη.

Συνεπώς, ακόμα και το μικροκλίμα μεταξύ κοντινών περιοχών, όπως γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα οι μελισσοκόμοι, μπορεί να είναι καθοριστικό.

Όσο για τις εκτιμήσεις αναφορικά με την εξέλιξη της χρονιάς, η ιδιαιτερότητα της μελισσοκομίας συμπυκνώνεται σ’ αυτό που οι ίδιοι οι άνθρωποι του κλάδου λένε, ότι «αν δεν μπει το καπάκι στο δοχείο, δεν μπορείς να ξέρεις», πόσω μάλλον όταν το 65% περίπου του ελληνικού μελιού είναι το πευκόμελο, ο κύριος όγκος του οποίου συγκεντρώνεται μετά τον Αύγουστο.

Όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, Βασίλης Ντούρας, «πέρσι η χρονιά θα ήταν καταστροφική, αλλά δούλεψαν τα πεύκα και έσωσαν την παρτίδα».

Η πρώτη εικόνα για τη φετινή χρονιά αποτυπώνεται στο ρεπορτάζ της «ΥΧ» που κυκλοφορεί!