Αυθαιρετούν οι μελισσοκόμοι στην Ευρυτανία

Το ελατόμελο ανήκει στην ανώτερη κατηγορία του ποιοτικού μελιού.

Το ελατόμελο ανήκει στην ανώτερη κατηγορία του ποιοτικού μελιού. Αυτή την εποχή, οι μελισσοκόμοι της χώρας μεταφέρουν τις κυψέλες σε δασοσκεπείς, με έλατο, ορεινές περιοχές. Η Ευρυτανία, με τα απαράμιλλης ομορφιάς δάση της, φιλοξενεί κάθε χρόνο εκατοντάδες μελισσοκόμους.

Όλοι τους γνωρίζουν ότι η πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής μπορεί να προσδώσει μοναδικά ποιοτικά στοιχεία στο μέλι τους. Όλα ξεκινούν από τον σεβασμό των κανόνων και τις συμβατικές υποχρεώσεις των παραγωγών. Η τήρηση και η εφαρμογή της Δασικής και Αγροτικής Νομοθεσίας και των σχετικών Απαγορευτικών Διατάξεων από τους μελισσοκόμους, αποτελεί μια συμβατική και νομική τους υποχρέωση.

Τα δασικά οικοσυστήματα είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και η συνύπαρξή τους με ανθρωπογενείς δραστηριότητες, όπως η μελισσοκομία, μπορεί να διαταράξει την ισορροπία τους. Για παράδειγμα, η τοποθέτηση κυψελών δεν είναι μια απλή κανονιστική γραφειοκρατική διαδικασία που ένας μελισσοκόμος δεν την ακολουθεί και την παρακάμπτει για έχει καλύτερη παραγωγή.

Η μη τήρηση των κανόνων του νομοθετικού πλαισίου της πολιτείας από τους μελισσοκόμους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και σε άλλες κοινωνικές ομάδες που ζουν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην περιοχή. Σύμφωνα με τον Γιάννη Καρκάνη, δασάρχη Καρπενησίου, υπάρχουν προβλήματα των τοπικών παραγωγικών δραστηριοτήτων με τους μελισσοκόμους:

«Ζητούμε από τους μελισσοκόμους να συνεργαστούν με τη Δασική Υπηρεσία, ώστε να τους υποδείξουμε τους χώρους άσκησης της δραστηριότητάς τους, χωρίς όμως να έχουμε και την ανάλογη ανταπόκριση από αυτούς. Έτσι, αναγκαζόμαστε πολλές φορές να εφαρμόσουμε την υφιστάμενη νομοθεσία και να επιβάλουμε πρόστιμα. Ένα ποσοστό των μελισσοκόμων συνεργάζεται με την υπηρεσία μας και τα αποτελέσματα για τους ίδιους είναι θετικά. Απαιτούμε από τους μελισσοκόμους, κυρίως άλλων περιοχών, που επισκέπτονται την περιοχή, να ενημερώνουν την υπηρεσία μας, για την καλύτερη και ορθολογικότερη διαχείριση του οικοσυστήματος».

Για συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων στον τομέα της μελισσοκομίας κάνει αναφορά και η Δώρα Λάππα πρόεδρος του συνεταιρισμού Φθιώτιδας Μελιτέας:

«Τα κρούσματα της αυθαιρεσίας στην τοποθέτηση των κυψελών είναι ένα σοβαρό ζήτημα και θα πρέπει να μας απασχολεί όλους. Πολλές φορές δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα ακόμη και μεταξύ των παραγωγών. Πρέπει να υπάρξει συνεργασία μελισσοκομικών συλλόγων, συνεταιρισμών, δασικών υπηρεσιών ώστε οι κανόνες λειτουργίας και διαχείρισης του οικοσυστήματος να αποτελούν τη βάση μιας ουσιαστικής, αποτελεσματικής και παραγωγικής δραστηριότητας. Ο συνεταιρισμός μας κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί πιστεύουμε ότι μέσα από την ορθή διαχείριση του περιβάλλοντος, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για όλους μας».