Η μελισσοκομία βασικός πυλώνας ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας και της φυτικής παραγωγής

fita-melisses

2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας στα Γιάννενα

Γιάννης Τσιρώνης: Η μελισσοκομία βασικός πυλώνας ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας και της φυτικής παραγωγής

Η ανάπτυξη της μελισσοκομίας με την ουσιαστική στήριξη και βοήθεια της επιστημονικής κοινότητας που παράγει σημαντική γνώση στην Ελλάδα, αποτέλεσε ένα από τα τρία βασικά σημεία της εισήγησης που έκανε ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας στα Γιάννενα το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, με την συμμετοχή εκατοντάδων συνέδρων από ολόκληρη της επικράτεια αλλά και την Κύπρο.

Η μελισσοκομία βασικός πυλώνας ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας και της φυτικής παραγωγής

Ο κ. Τσιρώνης επισήμανε δύο βασικά σημεία που καθίστανται αναγκαία για την ανάπτυξη του κλάδου: την ανάπτυξη της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων μερών και την αναγκαιότητα πάταξης των «ελληνοποιήσεων», οι οποίες μαστίζουν και αυτόν τον κλάδο, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα αναγνωρισιμότητας των ιδιαίτερων και ποιοτικών προϊόντων της ελληνικής γης. Ως αποτέλεσμα του τελευταίου δημιουργείται το «παράδοξο», ότι ενώ υπάρχει μεγάλης διεθνής ζήτησης του προϊόντος αυτή δεν συνοδεύεται με αύξηση αλλά με μείωση της τιμής του.

Ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι με πρωτοβουλία του Υπουργείου για πρώτη φορά οι παραγωγοί και οι φορείς τους καλέστηκαν και συμμετείχαν ενεργά μαζί με τις υπηρεσίες στον σχεδιασμό των προγραμμάτων της επόμενης περιόδου: «Για πρώτη φορά δεν κάναμε τίποτα ως ΥΠΑΑΤ χωρίς να σας ρωτήσουμε και έτσι μετά από εξαντλητικό διάλογο κάθε μέτρο έχει πλέον την δική σας σφραγίδα» είπε χαρακτηριστικά.

Στο Συνέδριο τονίστηκε ιδιαίτερα η μεγάλη συμμετοχή – μεταξύ αυτών και πολλών νέων – δίνοντας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για την προοπτική του κλάδου της μελισσοκομίας, που για πολλά χρόνια ήταν παραγνωρισμένος αφού δεν είχε δοθεί η πρέπουσα σημασία των επικονιαστών ως αναντικατάστατη «υπηρεσία» στο φυσικό περιβάλλον, σην βιοποικιλότητα και κυρίως στην φυτική παραγωγή.

Στο περιθώριο του συνεδρίου ο Γιάννης Τσιρώνης επισκέφτηκε την παράλληλη έκθεση μελισσοκομικών προϊόντων και μηχανημάτων όπου συνομίλησε με παραγωγούς, πιστοποιητές, επιχειρηματίες του κλάδου αλλά και νέους αγρότες, καλώντας όλους να συμπράξουν στην μεγάλη προσπάθεια ανόρθωσης του κλάδου καταθέτοντας προτάσεις, ιδέες και απόψεις που θα βοηθήσουν περαιτέρω τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ να ανταπεξέλθουν στο έργο τους.