Μελιτζάνες με… συμβόλαια για τον ΑΣ Παραγωγών Φερών

Παρά τον ένα μόλις χρόνο ζωής του, ο συνεταιρισμός έχει απλώσει δίχτυ προστασίας στα μέλη του και σχεδιάζει το μέλλον

Μελιτζάνες με... συμβόλαια για τον ΑΣ Παραγωγών Φερών

Εδώ και έναν χρόνο, λειτουργεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Φερών στον Έβρο, ο οποίος δημιουργήθηκε από 20 μέλη, ανταποκρινόμενος στο μεγάλο ενδιαφέρον των παραγωγών. Σχεδιάζεται μάλιστα, στην πρώτη γενική συνέλευση του Φεβρουαρίου, να ανοίξει η διαδικασία προκειμένου να εγγραφούν και νέα μέλη. «Επιδιώκουμε να εισχωρήσουν και νέα παιδιά της περιοχής στον Συνεταιρισμό, έχοντας την υποχρέωση να παράγουν σύμφωνα με τα πρότυπά του και να καλλιεργούν ποιοτικό προϊόν», μεταφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος, Δημήτρης Κολγιώνης.

Μελιτζάνες με... συμβόλαια  για τον ΑΣ Παραγωγών ΦερώνΤα οπωροκηπευτικά, που αποτελούν τη βασική καλλιέργεια των μελών, είναι μια ιδιαίτερη καλλιέργεια, που θέλει δουλειά αλλά φέρνει έσοδα. «Πολλοί νέοι αγρότες είναι μικροκαλλιεργητές, με περιορισμένο αριθμό στρεμμάτων και μέσα από την καλλιέργεια των οπωροκηπευτικών μπορούν να κερδίσουν ένα καλύτερο εισόδημα». Κάποια από τα μέλη καλλιεργούν βιολογικά προϊόντα, αλλά προς το παρόν δεν προχωρούν σε συνολική διαδικασία πιστοποίησης, γιατί περιμένουν να βγει το πρόγραμμα για τις Ομάδες Παραγωγών.

Ήδη, ο Συνεταιρισμός έχει συμβόλαια με δυο μεταποιητικές μονάδες στη Βουλγαρία και μία στην Ελλάδα για την μελιτζάνα, αλλά θα προχωρήσουν σε συμβόλαια και σε άλλα προϊόντα, τα φασόλια, την πιπεριά Φλωρίνης, την πατάτα, με στόχο να έχει οφέλη ο Συνεταιρισμός και οι συνέταιροι. Το πρώτο συμβόλαιο για την μελιτζάνα έγινε με μεταποιητική μονάδα που βρίσκεται στη Βουλγαρία, αλλά παράλληλα, λόγω εξαιρετικής ποιότητας του προϊόντος, προχώρησαν σε ένα ακόμη συμβόλαιο στη χώρα και ένα στην ελληνική αγορά, στη Θεσσαλονίκη. Τα δυο νέα συμβόλαια θα ενεργοποιηθούν το 2017.

Τα μέλη του Συνεταιρισμού καλλιεργούν 120 στρέμματα μελιτζάνας, καλύπτοντας το συμβόλαιο 500 τόνων παραγωγής. Εάν οι αγοραστές απαιτήσουν περισσότερη ποσότητα, ο αριθμός των καλλιεργούμενων εκτάσεων θα αυξηθεί. «Η μελιτζάνα παρασκευάζεται στη Βουλγαρία, από εταιρεία ελληνικών συμφερόντων και κατέχει μια ξεχωριστή θέση στα σούπερ μάρκετ. Γίνεται αποκλειστικά και μόνο ψητή, γιατί το προϊόν μας είναι ποιοτικά άριστο» μας εξηγούν. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας διατηρεί επίσης μια μονάδα στην Ελλάδα και μία στην Κίνα. Όπως αναφέρει ο κ. Κολγιώνης, η εταιρεία είναι πολύ σοβαρή και οι παραγωγοί απόλυτα ευχαριστημένοι από την συνεργασία.

Το ενδεχόμενο να γινόταν μια μονάδα στη Θράκη θα ήταν προς όφελος των παραγωγών, μόνο που δεν φαίνεται εφικτό. «Θέλουμε να πατάμε χώμα, να είμαστε προσγειωμένοι και να προχωράμε βήμα-βήμα. Δεν είμαστε έτοιμοι για παρόμοια άλματα» σημειώνει. Τους ενδιαφέρει, βέβαια, να μπουν σε κάποιο πρόγραμμα και να φτιάξουν διαλογητήρια.

Επένδυση και στα όσπρια

Ο Συνεταιρισμός ξεκίνησε δυναμικά και με την καλλιέργεια οσπρίων και επιδιώκει να κάνει συμβόλαια για τα νόστιμα όσπρια του Έβρου, τα φασόλια και τα ρεβίθια. «Έχουμε επικοινωνία με εταιρείες για να γίνουν συμβόλαια στα όσπρια, και αν το πετύχουμε, θα υπάρξει κίνητρο ν’ ασχοληθούν όχι μόνο 20, αλλά 40 παραγωγοί». Καλλιεργούν σε περισσότερα από 1.000 στρέμματα φασόλι και σε άλλα 1.000 στρέμματα ρεβίθια. Επιδιώκουν η παραγωγή να πωλείται οργανωμένα για να έχει οφέλη ο παραγωγός.

Το μέλλον δείχνει ποιότητα

«Τα κηπευτικά απαιτούν λεπτή δουλειά, γι’ αυτό δεν γίνεται να καλλιεργήσει κάποιος 1.000 στρέμματα μελιτζάνας. Σπέρνει 10-15 στρέμματα για να μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την παραγωγή. Μας ενδιαφέρει η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος και θέλουμε να βάζουμε λίγα στρέμματα και να τα ελέγχουμε», μεταφέρει ο κ. Κολγιώνης. Αν και ο Συνεταιρισμός έχει μόνο έναν χρόνο ζωής, έχει γίνει γνωστός και υπάρχουν γεωπόνοι και εταιρείες που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν μαζί τους, γιατί γνωρίζουν ότι το παραγόμενο προϊόν είναι ποιοτικό κι αυτό αποτελεί προτεραιότητά τους. «Αυτό που παράγουμε πηγαίνει στον καταναλωτή, ο οποίος θέλει ένα προϊόν που να έχει ελκυστική τιμή και ποιότητα. Εάν έχουμε αυτό στο μυαλό μας, τα αποτελέσματα θα είναι θετικά», διευκρινίζει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού.

Η εποχή της μοναχικής καλλιέργειας στον αγροτικό κόσμο έχει παρέλθει, ειδικά σε διατροφικά προϊόντα που φτάνουν στο ράφι και ο τελικός δέκτης τους θέτει ενίοτε τις προδιαγραφές. «Όλοι μαζί οι συνέταιροι ξεκινήσαμε με βάση τη συνεταιριστική, ιδέα την οποία θα πρέπει να έχουμε διαρκώς στο μυαλό μας. Δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε μόνοι μας μελιτζάνα ή πιπεριά και να βγούμε στην αγορά. Σ’ αυτές τις δραστηριότητες χρειάζεται ενότητα και μόνο μέσα από τις συλλογικές συμπράξεις μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα».

Γραφειοκρατικά εμπόδια

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Φερών είναι νεοσύστατος και αντιμετωπίζει προβλήματα γραφειοκρατίας. Σύμφωνα με τον κ. Κολγιώνη, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να πάψει να είναι γραφειοκρατικό και ο νόμος για τους συνεταιρισμούς χρειάζεται να διευκολύνει τους αγρότες και όχι να τους εμποδίζει να συνεταιριστούν και να ενεργοποιηθούν. «Επιβάλλεται να είναι ένα εργαλείο στα χέρια του αγρότη, που θα τον βοηθήσει ν’ αναπτύσσεται και όχι νόμος-τροχοπέδη. Στην παρούσα φάση δεν υφίσταται νόμος για τις Ομάδες Παραγωγών. Θα τελειώσουν τα προγράμματα, θα τελειώσει το ΕΣΠΑ και δεν βγήκε ο νόμος για τις ομάδες. Αυτό συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα».