Μερεμέτια στη διάταξη για τους ενεργούς συνταξιούχους αγρότες

Μερεμέτια στη διάταξη για τους ενεργούς συνταξιούχους αγρότες

Στην εξαίρεση όσων αγροτών βγαίνουν φέτος στη σύνταξη από την περικοπή των συντάξιμων αποδοχών τους εφόσον συνεχίζουν να καλλιεργούν προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Στη διευκρινιστική εγκύκλιο που θα εκδώσει μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να ξεκαθαρίζει ότι το μέτρο που προβλέπει περικοπή σύνταξης σε ποσοστό 60% και περιλαμβάνεται στον νέο ασφαλιστικό νόμο δε θα ισχύσει τόσο για τους νυν συνταξιούχους του ΟΓΑ όσο και για αυτούς που έχουν ήδη υποβάλει τα χαρτιά τους και πρόκειται να βγουν στη σύνταξη από 1ης Ιουλίου 2016- δηλαδή σε λίγες μέρες.

Δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο και για τους μελλοντικούς συνταξιούχους οι οποίοι θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ ολόκληρης της σύνταξής τους και των επιδοτήσεων που απορρέουν από τα καλλιεργητικά τους δικαιώματα. Στην κυβέρνηση μιλούν τώρα για μια μεταβατική περίοδο εφαρμογής του μέτρου η οποία ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 2030.

Όπως γράφει σε σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα» («ΥΧ»), η επίμαχη διάταξη παρουσιάζεται από το υπουργείο Εργασίας ως μια ακόμα -μετά την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών- «παράπλευρη απώλεια» της χορήγησης στους αγρότες της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ.

Μετά τα συνεχή δημοσιεύματα της «ΥΧ» και του ypaithros.gr, το θέμα έφτασε στη Βουλή όπου ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος κλήθηκε την περασμένη Πέμπτη να απαντήσει σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Μιχάλη Τζελέπη. Εκεί, από τη μια εμφανίστηκε καθησυχαστικός επιμένοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχούν οι αγρότες», από την άλλη όμως τους προέτρεψε να… αρχίσουν από τώρα τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων, αξιοποιώντας και τη σχετική παράταση (μέχρι τέλος Ιουνίου) που ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Ειδικότερα, ο κ. Πετρόπουλος παραδέτηκε πως, δεδομένου ότι με το νέο νόμο οι αγρότες θα λαμβάνουν την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, «έπρεπε να πάρουμε ένα μέτρο που ίσχυε και για τους άλλους ασφαλισμένους». «Πρέπει να ισχύσουν οι ίδιοι κανόνες και για τους αγρότες όπως και για τους άλλους που αποκομίζουν ωφέλειες από άλλη δραστηριότητα. Θα έχουν κάποια περικοπή, αυτή που έχουν και οι υπόλοιποι Έλληνες. Είναι δίκαιο και σ ‘ αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι ισχύει για κάθε Έλληνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι «αυτή η περικοπή έχει ως αφετηρία τη χρονική στιγμή που οι αγρότες θα παίρνουν, με τη μεταβατική περίοδο που προβλέπεται, την πληρότητα της σύνταξης αυτής. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχούν».

«Αρχίστε τις μεταβιβάσεις για να σώσετε τις συντάξεις»

Ωστόσο σημείωσε ότι «είναι σωστό αυτό που λέμε για τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων» προσθέτοντας ότι «καλό είναι οι πατεράδες και οι μανάδες στην ύπαιθρο χώρα να το κάνουν για τα παιδιά τους, μετά τη νέα δυνατότητα που παρέχεται για ανάπτυξη, μέσα από τα χρηματοδοτικά προγράμματα των νέων καλλιεργειών και των νέων αγροτών που θα ανοίξουν, ώστε να αναπτύξουν τέτοια δραστηριότητα». «Έτσι κι αλλιώς με αφορμή και κίνητρο αυτή τη διάταξη του νόμου, είναι καλό να εκκαθαρίσουν τα περιουσιακά ζητήματα», τόνισε.

Τι προβλέπει ο νόμος

Ποια είναι όμως η μεταβατική περίοδος στην οποία αναφέρεται ο υπουργός; Σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό νόμο, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης των αγροτών που θα υποβληθούν μέχρι 31/12/2016 θα υπολογισθούν με τις παλιές διατάξεις. Στη συνέχεια, δηλαδή από 1/1/2017 και μέχρι 31/12/2030 θα υπάρξει μεταβατική περίοδος όπου η σύνταξη θα υπολογίζεται με μικτό σύστημα και θα αποτελείται από δύο μέρη: α) Tο πρώτο θα υπολογίζεται με τις παλιές διατάξεις και β) το δεύτερο με το νέο τρόπο υπολογισμού, δηλαδή με ανταποδοτική και εθνική σύνταξη. Το ποσοστό του κάθε μέρους θα μεταβάλλεται κάθε χρόνο, καθώς σταδιακά όλο και μεγαλύτερο μέρος της σύνταξης θα υπολογίζεται από το νέο σύστημα.

Επί της ουσίας, λοιπόν, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του υπουργού, οι συνταξιούχοι αγρότες θα μπορούν μέχρι το 2030 να συνεχίσουν να καλλιεργούν χωρίς να χάνουν το 60% της σύνταξής τους.

Δεν διευκρίνισε ωστόσο αν στο μεσοδιάστημα η σύνταξή τους θα προστατεύεται πλήρως ή θα έχουν κάποια απώλεια σε μικρότερο ποσοστό. «Δε θα πρέπει να επαναπαυθούν. Κάποια στιγμή θα πρέπει να το κάνουν. Θα ρυθμίσουμε τον τρόπο και τη χρονική στιγμή με την εγκύκλιο. Θα είναι όλοι ενήμεροι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Γιάννης Τσατσάκης