Μέσα από τις συνέργειες περνάει η σωστή προώθηση των εσπεριδοειδών στις διεθνείς αγορές

Προοπτικές ανάπτυξης μπορεί να έχουν τα εσπεριδοειδή και να ανοίξουν οι δρόμοι των αγορών, αν η χώρα μας εκμεταλλευτεί την αποδοχή που έχουν τα προϊόντα, ειδικά το πορτοκάλι, από τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Αυτό όμως που απαιτείται, σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, είναι οι κατάλληλες συνέργειες για τη στήριξη της καλλιέργειας και με κατεύθυνση την ποιότητα. Πάντως, σύμφωνα με την τελευταία αναφορά του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), η παραγωγή των εσπεριδοειδών στη χώρα μας σημείωσε μείωση, φτάνοντας τα 1,136 εκατ. τόνους, όπως και η ευρωπαϊκή παραγωγή η οποία επίσης μειώθηκε κατά 1%.

Στους λόγους για τους οποίους τα εσπεριδοειδή, και ειδικά το πορτοκάλι, έχουν καλή αποδοχή στις εξαγωγές, αναφέρεται ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας (Sparta Orange), Πέτρος Μπλέτας: «Είναι ανθεκτικά, έχουν το μικρότερο ρίσκο και συγχρόνως μεγάλο χρόνο διάρκειας. Για παράδειγμα, τα Βαλέντσια μπορείς να τα διαχειριστείς σχεδόν όλο τον χρόνο. Σημαντικό, επίσης, είναι ότι η Ευρώπη, τα τελευταία 4-5 χρόνια, έχει γίνει καλύτερη στην κατανάλωση εσπεριδοειδών, ειδικά πορτοκαλιού για χυμό». Πλήγμα όμως, για τις εξαγωγές, όπως λέει, είναι οι ποσότητες που εξάγονται, ειδικά προς τις Βαλκάνιες χώρες, χωρίς επίσημα έγγραφα.

Πάντως, η καλλιέργεια στην χώρα μας έχει περιθώριο ανάπτυξης, αρκεί «να γίνει μια προσπάθεια κράτους και παραγωγών να βελτιώσουν το προϊόν», ενώ για να αποκτήσει το προϊόν προστιθέμενη αξία για όλη την αλυσίδα (παραγωγή, μεταποίηση, εξαγωγή), απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αλλαγή στον τρόπο καταβολής των επιδοτήσεων. Χαρακτηριστικά σημειώνει ότι «πρέπει να παίρνουν επιδοτήσεις όσοι παράγουν και εξάγουν εξαιρετική ποιότητα πορτοκαλιών. Τι νόημα έχουν να δίνονται επιδοτήσεις για να κατευθυνθούν προς χυμό ή στις χωματερές;».

Να σημειωθεί ότι στην χώρα μας, το 2016, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις εσπεριδοειδών, σύμφωνα με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ που μας παραχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ήταν 273.216 στρέμματα, ενώ το 2015, 276.813 στρέμματα.

 

 

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ ΣΕ ΤΟΝΟΥΣ

 

2014/15

2015/16

2016/17

ΕΛΛΑΔΑ

1.060.257

1.154.574

1.136.100

ΙΣΠΑΝΙΑ

7.040.400

5.925.300

6.962.500

ΙΤΑΛΙΑ

2.660.400

3.171.900

2.321.000

ΚΥΠΡΟΣ

103.300

115.800

125.550

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

271.200

322.200

323.200

ΣΥΝΟΛΟ

11.135.557

10.689.774

10.868.350

Πηγή: USDA (υπουργείο Γεωργίας ΗΠΑ)

Στους 10.868 εκατ. τόνους η ευρωπαϊκή παραγωγή

Σύμφωνα με αναφορά του USDA την σεζόν 2016/17 η παραγωγή εσπεριδοειδών στην ΕΕ έφθασε τους 10,868 εκατ. τόνους, μειωμένες σχεδόν κατά 1% συγκριτικά με την 2015/16. Η μείωση αυτή, όπως αναφέρεται, προήλθε από τον ιό της τριστέτσας, που επηρέασε τα εσπεριδοειδή στην Ιταλία, ενώ η αυξημένη παραγωγή στην Ισπανία αντιστάθμισε σε ένα σημείο τις ιταλικές απώλειες. Παράλληλα, για να καλυφθεί η απώλεια της ρωσικής αγοράς, η ΕΕ, με επικεφαλής τους Ισπανούς παραγωγούς, άνοιξε τον δρόμο σε νέες αγορές όπως Βραζιλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Ιαπωνία.

Τα πορτοκάλια στην Ελλάδα

Μειωμένη κατά 0,8% ήταν η παραγωγή στην Ελλάδα το 2016/17, φτάνοντας τους 917.000 τόνους (από 920.072 τόνους το 2015/16), λόγω του παγετού του Φλεβάρη, που έβλαψε τις ποικιλίες Navel και Commons στο τέλος της συγκομιδής. Η παραγωγή σε ευρωπαϊκό επίπεδο έφτασε τους 6,012 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 3,6% σε σχέση με το 2015/16, ενώ το 80% της παραγωγής πορτοκαλιών στην ΕΕ κατέχει η Ισπανία και η Ιταλία.