Μέσω ΠΣΕΑ η αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών σύμφωνα με τον Μ. Μπόλαρη

Υδρολίπανση δέντρων με 8 κυβικά μέτρα/στρ.
-Διαφήμιση-
Delegate

Μέσω από το πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ) θα αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί για τη μειωμένη σε πολλές περιοχές της χώρας παραγωγή ελιάς.

Τα παραπάνω έκανε γνωστά με απάντησή του στη Βουλή ο ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκος Μπόλαρης, απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών κ.κ. Κωνσταντινόπουλο και Βλάση. Σύμφωνα με την απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού οι ζημιές από ακαρπία (μειωμένη παραγωγή, ανθοφορία κ.λ.π.) δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής.

Για την αποζημίωση των παραγωγών μέσω ΠΣΕΑ θα πρέπει εκτός των άλλων:

-Διαφήμιση-

Α) η παραγωγή του έτους ζημιάς να έχει ζημιωθεί κατά είδος προϊόντος (καλλιέργεια) σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας σε ποσοστό 30% και πάνω, σε σχέση με την μέση απόδοση των προηγούμενων τριών ετών, με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας.

Β) να τεκμηριώνεται επιστημονικά από Επιτροπή, η οποία ορίζεται από το ΥπΑΑΤ ότι η απώλεια παραγωγής είναι αποτέλεσμα μιας δυσμενούς καιρικής συνθήκης

Γ) τα επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία να επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό των καιρικών συνθηκών ως δυσμενών

Δ) να εγκριθεί δαπάνη αντιστάθμισης των ζημιών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (κονδύλια από τον Εθνικό προϋπολογισμό).

Δείτε εδώ την απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Μάρκου Μπόλαρη