Μεσσηνία: Σε αδιέξοδο η παράκτια αλιεία

Στην Τριφυλία ψάχνουν να βρουν λύσεις για την επιβίωσή τους

Το ΕΚ ζητά δίκαιη μεταχείριση των αλιέων στην ΕΕ

Δεν είναι μόνο τα προβλήματα που έφερε η κρίση στον Σύλλογο Επαγγελματιών Αλιέων Δήμου Τριφυλίας ΑΛΥΚΩΝ, αλλά και μία σειρά από άλλα ζητήματα που έμειναν άλυτα, με αποτέλεσμα σήμερα να ταλαιπωρούνται ακόμα περισσότερο.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Κώστας Ροΐλος, ιεραρχώντας τα προβλήματα, ξεκινάει από το λιμάνι: «Το λιμάνι είναι εδώ και κάτι χρόνια υπό κατασκευή και εμείς μόνιμα διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που επικρατεί. Το αλιευτικό καταφύγιο παραμένει ανεκμετάλλευτο, με αποτέλεσμα τον χειμώνα να μην μπορούν να σταθούν τα περισσότερα σκάφη».

Το επάγγελμα του αλιέα είναι κατά κοινή ομολογία δύσκολο στην εποχή μας, αλλά ειδικότερα στην περιοχή της Τριφυλίας είναι ακόμα πιο δύσκολο, αφού το πέλαγος είναι ανοικτό και η δυνατότητα να ψαρεύουν παρέχεται για διάστημα μόλις πέντε μηνών. Ο Σύλλογος Eπαγγελματιών Αλιέων Δήμου Τριφυλίας έχει εβδομήντα μέλη, αλλά από το 2007 που έχει ιδρυθεί, έχουν μπει μόνο τρία, εκ των οποίων το ένα το ένα εγκατέλειψε και τα άλλα δύο υπολειτουργούν!

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Κώστας Ροΐλος, εμφανώς απογοητευμένος, δηλώνει ότι η κρίση έχει σημαντικές επιπτώσεις αφού «έχοντας κατεβάσει τις τιμές πώλησης των ψαριών στις τιμές του 2004, αδυνατούμε να πληρώσουμε αρκετοί τις ασφαλιστικές εισφορές, σκεφτόμαστε πώς θα ψαρέψουμε, αφού τα καύσιμα και τα υλικά είναι ακριβά και υπάρχουν μία σειρά άλλων οικονομικών προβλημάτων που καθιστούν την οικονομική επιβίωση εξαιρετικά δύσκολη». Μέσα στα προβλήματα προστίθεται η δράση της ανεμότρατας, που κατά τον πρόεδρο των αλιέων ξεφεύγει από τα επιτρεπόμενα όρια, αλλά όπως θα υποστηρίξει: «Το κράτος υπάρχει μόνο στα χαρτιά και στις εξαγγελίες και αυτό φαίνεται όταν ψαρεύουν οι ανεμότρατες». Όσο για το μέλλον, ο επίλογος του Κώστα Ροΐλου είναι ο εξής: «Το μέλλον είναι αβέβαιο για να μην πω τελειωμένο…».

Γιώργος Αργυρίου