Μετέωροι στο κατώφλι του ΟΣΔΕ

Αδιευκρίνιστο αν θα περικοπεί κατά 60% η σύνταξη όσων συνεχίζουν να καλλιεργούν

Ποιοι ενοχλούνται, τελικά, από τις νέες υπηρεσίες της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ;

Στα τυφλά βαδίζουν χιλιάδες συνταξιούχοι με αγροτική δραστηριότητα, καθώς και αγρότες που θεμελιώνουν φέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα, οι οποίοι καλούνται σε λίγες μέρες να υποβάλουν δηλώσεις ΟΣΔΕ δίχως να γνωρίζουν αν θα «τιμωρηθούν» για αυτό με περικοπή της σύνταξής τους κατά 60%.

Πέρα από κάποιες προφορικές και αόριστες διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου, ουδείς αυτήν τη στιγμή μπορεί να πει με βεβαιότητα αν, τελικά, και πώς θα εφαρμοστεί φέτος το Άρθρο 20, παρ. 1 του νέου ασφαλιστικού νόμου (ν. 4387/2016). Το εν λόγω άρθρο, όπως είναι γνωστό, προβλέπει «πέναλτι» 60% στις αποδοχές όσων συνταξιούχων συνεχίζουν να έχουν κάποια επαγγελματική δραστηριότητα, η οποία υπάγεται σε ασφάλιση του ΕΦΚΑ.

Με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, που εκδόθηκε το περασμένο φθινόπωρο, διευκρινίστηκε ότι από τις διατάξεις του νόμου εξαιρούνται όσοι είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από τις 13 Μαΐου 2016, καθώς και οι γεννηθέντες το 1949 ασφαλισμένοι του ΟΓΑ. Με τον τρόπο αυτόν, όπως πρώτη έγραψε η «ΥΧ», «ξεπάγωσαν» οι συντάξεις περίπου 9.000 αγροτών, οι οποίοι είχαν υποβάλει αιτήσεις με το παλαιό καθεστώς και κατάφεραν, τελικά, να συνταξιοδοτηθούν με αναδρομικότητα από 1ης Ιουλίου 2016.

Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να επανεξετάσει συνολικά το ζήτημα των ενεργών συνταξιούχων αγροτών μέχρι το τέλος του 2016, αναζητώντας μια φόρμουλα η οποία, μεταξύ άλλων, θα γινόταν αποδεκτή από τους δανειστές.

Ο χρόνος, ωστόσο, πέρασε δίχως να εκδοθεί κάποια εγκύκλιος ή υπουργική απόφαση, ενώ επιπλέον σύγχυση στους ενδιαφερόμενους έχουν προκαλέσει και οι κατά καιρούς δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, οι οποίοι, από τη μια μεριά, διαβεβαιώνουν ότι «οι αγρότες δεν χρειάζεται να ανησυχούν», από την άλλη τονίζουν την ανάγκη «να μεταβιβαστούν δικαιώματα και να υπάρξει πληθυσμιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού».

Δύο λύσεις

Με τα χρονικά περιθώρια να είναι πλέον στενά, το υπουργείο Εργασίας φέρεται να εξετάζει δύο εναλλακτικά σενάρια για να αποφύγει την εφαρμογή του «κόφτη» του 60% στις συντάξεις των ενεργών συνταξιούχων αγροτών, μέτρο που, εκτός των άλλων, θα έχει και πολιτικό κόστος:

1) «Πάγωμα» του μέτρου μέχρι το 2022 ή το 2025. Και τα δύο έτη είναι κομβικά για το νέο ασφαλιστικό των αγροτών: Στην πρώτη περίπτωση, το 2022 εκπνέει η μεταβατική περίοδος για τις εισφορές κύριας σύνταξης των αγροτών (εφεξής θα είναι 20%, όπως και για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους). Στη δεύτερη, το 2025 είναι η χρονιά κατά την οποία το τμήμα που αφορά τον νέο τρόπο υπολογισμού των αγροτικών συντάξεων ξεπερνά για πρώτη φορά σε ποσοστό τον παλαιό.

2)  Εφόσον το παραπάνω δεν καταστεί δυνατό, «πάγωμα» του μέτρου τουλάχιστον για φέτος, ει δυνατόν και για του χρόνου (2018).

Σε κάθε περίπτωση, αυτοί  που ενδέχεται να βρεθούν σε δυσχερέστερη θέση είναι οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, του ΟΑΕΕ και άλλων ταμείων, αφού το υπουργείο Εργασίας, εφόσον πιεστεί από τους δανειστές, έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την «προστασία» των συνταξιούχων του ΟΓΑ που συνεχίζουν να καλλιεργούν.

Τι προβλέπει ο νόμος

H επίμαχη παράγραφος 1 του άρθρου 20 του νέου ασφαλιστικού νόμου αναφέρει ότι: «Στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς και όλων των φορέων, Ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ, οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, οι ακαθάριστες συντάξεις, κύριες και επικουρικές, καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60% για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή τη δραστηριότητα».