Μέτρια η παραγωγή πατάτας στο Οροπέδιο Λασιθίου

Προβληματίζει η χαμηλή τιμή σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω έλλειψης νερού

Μέτρια η παραγωγή πατάτας στο Οροπέδιο Λασιθίου
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Προβληματισμένοι δηλώνουν οι παραγωγοί πατάτας στο Οροπέδιο Λασιθίου, με φόντο τη μέτρια παραγωγή αλλά ταυτόχρονα και την τιμή, που, όπως λένε, κινείται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, από 20 μέχρι και 33 λεπτά το κιλό. «Ήταν μια άσχημη χρονιά. Ο καιρός δεν βοήθησε, οι βροχές σταμάτησαν πολύ νωρίς και το κόστος απογειώθηκε δίχως αυτό να αποτυπώνεται στην τιμή του προϊόντος. Την ώρα που η τιμή πώλησης για τον παραγωγό δεν ξεπερνάει τα 33 λεπτά, το κόστος φτάνει τα 35 λεπτά», τόνισε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Οροπεδίου, Κωνσταντίνος Τσουκάκης.

Μάλιστα, ο ίδιος διευκρίνισε ότι με τον τρόπο που γίνεται η πώληση, από μεμονωμένους παραγωγούς σε εμπόρους, υπάρχει μεγάλη δυσκολία στο να κατοχυρωθεί μια καλύτερη τιμή για το προϊόν συνολικά. «Θα έπρεπε ήδη να υπάρχει ένας κοινός φορέας διαχείρισης του προϊόντος, όπως ένα δημοπρατήριο. Με τον τρόπο που λειτουργούμε μέχρι σήμερα, ο κάθε παραγωγός δίνει τιμή ανάλογα με τις ανάγκες του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρξει μια ενιαία κατάσταση σε ό,τι αφορά την πατάτα και πώς τη δίνουμε στους εμπόρους. Αν υπήρχε ένα δημοπρατήριο όμως, νομίζω ότι τα πράγματα για όλους μας θα ήταν καλύτερα», εξήγησε ο κ. Τσουκάκης.

-Διαφήμιση-

Μέτρια η παραγωγή πατάτας στο Οροπέδιο Λασιθίου

«Στο Οροπέδιο Λασιθίου, που, σε μια καλή χρονιά, η σοδειά των 500 περίπου παραγωγών που φυτεύουν πατάτα σε μια έκταση που ξεπερνάει τα 8-10 χιλιάδες στρέμματα φτάνει τους 15 χιλιάδες τόνους, φέτος δεν παρήχθησαν ούτε 12 χιλιάδες τόνοι», τόνισε Χαράλαμπος Χριστοφάκης, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πατάτας στο Οροπέδιο Λασιθίου. Επισήμανε ότι θα δυσκολευτούν να προμηθευτούν φυτά και λιπάσματα για να φυτέψουν την νέα σεζόν, και λόγω των πληρωμών που καθυστερούν. «Μας δίνουν επιταγές που λήγουν μέχρι και τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, την ώρα που οι γεωπόνοι δεν δέχονται να μας δώσουν με πίστωση τα υλικά που χρειαζόμαστε. Αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα, καθώς ρευστότητα δεν υπάρχει, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι αν αυτή η χρονιά ήταν άσχημη, η επόμενη θα έχει ακόμη μεγαλύτερες απώλειες για το προϊόν αλλά και συνολικά για την οικονομία του Οροπέδιου Λασιθίου, που σε ένα μεγάλο βαθμό στηρίζεται στην πατατοκαλλιέργεια».

Η καλλιέργεια πατάτας στην περιοχή είναι δημοφιλής από τη δεκαετία του 1920, ενώ το προϊόν είναι φημισμένο λόγω της ποιότητάς του, που οφείλεται και στις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, αφού απαιτεί μεγάλη φωτοπερίοδο και όχι αυξημένες θερμοκρασίες. Οι παραγωγοί στο Οροπέδιο καλλιεργούν την πατάτα από την άνοιξη και μετά και η ποιοτική του διαφορά έγκειται, όπως λένε, και στην ανθεκτικότητά του κατά τη μετασυλλεκτική περίοδο, καθώς όλος ο βιολογικός της κύκλος γίνεται φυσιολογικά.

-Διαφήμιση-
Delegate